Alihintainen ei aina olekaan alihintainen

Ostimme muutama vuosi sitten pari kaksiota Jyväskylän liepeiltä erittäin edullisella neliöhinnalla. Kun teimme ostopäätöstä, tutkimme alueella toteutuneita kauppoja asuntojen.hintatiedot.fi –sivuston kautta. Johtopäätös oli, että saamme asunnot edulliseen hintaan – noin 20-25 prosenttia alle markkinahinnan.

Toteutuneiden kauppojen valossa tämä pitikin paikkansa. Asunnot tosiaan olivat selkeästi edullisempia kuin millä hinnoilla alueella oltiin kauppaa keskimäärin tehty. Ongelma onkin ollut siinä, että kyseiset talot ovat vanhahkoja, vähän remontoituja. Korjausvelkaa on siis kertynyt. Toinen haaste on koko kyseisen alueen tilanne: kauppaa siellä tehdään harvakseltaan ja pääasiassa sitä on tehty hivenen uudemmista asunnoista.

Ajatuksemme oli jo ostopäätöstä tehdessä se, että ostamme huoneistot ja myymme ne pois, kun vuokralaiset muuttavat pois. Talot ovat sen ikäisiä, että remontteja on tulossa varmuudella. Korjausvelka ei siis tullut yllätyksenä. Asuntojen huono myytävyys sen sijaan tuli. Se johtuu mielestämme pääasiassa kahdesta asiasta. Talot ovat alueen markkinaan nähden vanhempia ja vähemmän remontoituja. Toinen tekijä on se, että asuntokaupan alavireisessä tilanteessa alueen vetovoima on ylipäätään heikentynyt. Kun kaupanteko hidastuu, kirpaisee se yleensä enemmän reuna-alueita kuin keskustaa ja sen lähialueita.

Tällä hetkellä meillä on periaatteessa kaksi vaihtoehtoa. Joko myydä asunnot pois ja kärsiä myyntitappio tai jatkaa asuntojen vuokrausta ja toivoa parempia aikoja. Todennäköisesti pyrimme ensimmäiseen vaihtoehtoon. On tärkeää osata myöntää virheensä ja pyrkiä katkaisemaan tappiot mieluummin kuin roikkua kiinni sijoituksessa, jonka tulevaisuus on hämärän peitossa.

Johtopäätös: tiedot toteutuneista kaupoista on mainio apuväline sijoituskohteita arvioitaessa. Niihin ei kuitenkaan kannata tuijottaa liian sokeasti. Jokainen kohde on yksilö, jolla on omat hyvät ja huonot puolensa. Lisäksi toteutuneet kaupat kertovat vain menneestä. Asuntosijoittajan olisi myös tärkeä pystyä muodostamaan näkemys, miten eri alueet tulevaisuudessa kehittyvät ja minkälaiset trendit asumiseen vaikuttavat. Meidän esimerkkidiilissä sijainti, taloyhtiön kunto ja asunnon koko suhteessa hintaan johtivat huonoon lopputulokseen.

Haluaisitko sinäkin vaurastua asuntosijoittamisella?

Asuntosijoittajagurut Joonas Orava ja Olli Turunen ovat sijoittaneet asuntoihin yli vuosikymmenen ja omistavat lukuisia sijoitusasuntoja. Nyt Joonas ja Olli valmentavat asuntosijoittajia ja tarjoavat uusimmat neuvot ja työkalut myös sinun käyttöösi!

TUTUSTU VERKKOVALMENNUKSEEN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.