Arvonnousu vai vuokratuotto?

Sijoitatko asuntoihin saadaksesi arvonnousua vai vuokratuottoa?

Olemme valinneet jälkimmäisen tien. Varsinkin nykyhinnoilla arvonnousu on epävarmempaa, joten sen varaan emme laske. Asunnon hinnan nousu tulee ns. ”päälle”, jos on tullakseen.

Arvonnousu vuokratuoton kautta on tylsempi, mutta lopulta usein tehokkaampi tapa. Uskallamme väittää, että useimmat ihmiset pitävät arvonnousua todennäköisempänä tienä vaurastua kuin vuokratulon kautta tulevaa hilloa. Arvonnousut kumuloituna näyttävät herkulliselta, mutta eivät lopulta ehkä olekaan niin paljon kuin silmä antaa olettaa. Alla oleva tapaus sopii tähän.

Käytännön esimerkki:

Ostimme asunnon 54 000 eurolla, jonka myyjä oli ostanut 16 vuotta aiemmin euroiksi käännettynä 27 000 eurolla. Jokainen huomaa, että kyseessä on 100 prosentin arvonnousu. Huikeaa, eikö?  Kyllä. Tai ei ehkä sittenkään jos katsotaan, mitä edellä oleva on vuosituottona. Ennen kuin paljastamme luvun, kannattaa laskea itse.

Mikäli vuosituoton laskeminen edellä olevien lukujen perusteella laittaa ajatuksen solmuun, suosittelemme prosentti- ja korkoa korolle -laskujen mieleen virkistämistä. Huonoiten asuntosijoittamisessa pärjää yleensä se, joka ei käytä laskinta vaan pelkkää silmää. Excel, asuntosijoittajan toiseksi paras kaveri heti pankkilainan jälkeen, on oiva apu laskemiseen, mikäli Casiota ei osu kätöseen.

No niin, vastaukseen: 100 prosenttia 16 vuoden aikana antaa vuotuiseksi arvonnousuksi 4,4 prosenttia. Annamme myös kaavan, mikäli matematiikka ei ole hallussa: ((54000/27000)^(1/16)-1)*100. Tämä on siis tuotto ennen veroja.

Reilun neljän prosentin vuotuinen tuotto ei kuulosta läheskään niin vaikuttavalta kuin aiempi 100 prosentin arvonnousu. Vuotuinen vuokratuottokin on kyseisestä kohteesta huomattavasti suurempi – tällä hetkellä 6,4 prosenttia. Verot huomioiden vuotuiset tuotot ovat seuraavat: arvonnousu 3,4 % vs. vuokratuotto 4,6 %. Selkeyden vuoksi emme ole tässä ottaneet huomioon velkavipua, jolla tuotot omalle pääomalle eli omalle rahalle saa paljon paremmaksi.

Johtopäätös:

Älä anna itsesi hämääntyä tarinoille huikeista arvonnousuista. Arvonnousussa ei ole mitään huonoa. Päinvastoin. Loistavaa, jos se on tullakseen. Mutta pointti on, että älä yliarvioi arvonnousua ja samalla aliarvioi vuokratuoton merkitystä. Vuosittaisena lukuna kuusi tai seitsemän prosenttia vuokratuottoa ei ehkä kuulosta kovalta, mutta 10 tai 20 vuodessa se tekee ihmeitä. 

 

Haluaisitko sinäkin vaurastua asuntosijoittamisella?

Asuntosijoittajagurut Joonas Orava ja Olli Turunen ovat sijoittaneet asuntoihin yli vuosikymmenen ja omistavat lukuisia sijoitusasuntoja. Nyt Joonas ja Olli valmentavat asuntosijoittajia ja tarjoavat uusimmat neuvot ja työkalut myös sinun käyttöösi!

TUTUSTU VERKKOVALMENNUKSEEN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.