Asuntosalkkumme tapahtumat vuonna 2018 ja näkemys vuodelle 2019

Sijoitusvuotemme 2018 voisi kiteyttää näin: paljon uusia juttuja, vähän vanhoja. Teimme uusia kokeiluja remontoinnin ja asuntojen myynnin maailmaan ja lisäksi sijoitussalkkuumme tuli asunto uudesta kaupungista. Alla lyhyesti olennaisimmat tapahtumat:

  • Toteutimme ensimmäisen osta, remontoi, myy -hankkeen. Taloudellinen menestys jäi laihaksi, oppia kertyi sitäkin enemmän. Hankkeen opit tarjoamme tästä.
  • Myimme 2017 loppuvuodesta ostamamme uudiskohteen Seinäjoelta. Tämä hanke meni paremmin kuin edellä mainittu Jyväskylän flippi ja myyntivoittoa tuli kulujen jälkeen ennen veroja reilut 20 000 euroa.
  • Myimme yhden yksiön Hyvinkäältä. Hajautuksen takia päädyimme myymään yhden asunnon yhtiöstä, josta omistamme edelleen viisi huoneistoa. Asunto tuotti vuosia erittäin hyvää kassavirtaa ja myyntivoitto kulujen jälkeen oli muutama tuhat euroa.
  • Ostimme sijoitusasunnon Helsingistä Sörnäisistä. Kyseessä on uusi aluevaltaus, sillä emme ole aikaisemmin omistaneet sijoitusasuntoa pääkaupungista. Kauppa on niin tuore, että muste on juuri ehtinyt kuivua. Tästä hankinnasta kerromme tarkemmin alkuvuodesta.

Nettomääräisesti asuntomäärällä tarkasteltuna osta, vuokraa, vaurastu (OVV) -asuntosalkkumme asuntomäärä ei muuttunut. Euroissa tarkasteltuna salkku kasvoi jonkin verran, sillä yksiö Helsingistä on reilusti hyvinkääläistä verrokkiaan kalliimpi.

Tuleva vuosi

Flippauskokeilut eivät tule olemaan prioriteetti tulevana vuonna, mutta emme sulje niitä täysin pois. Markkinasta löytyy ajoittain ”väärin” hinnoiteltuja asuntoja, joissa voi ostamalla ja remontoimalla luoda lisäarvoa. Meillä ei ole käyttää tähän tällä hetkellä riittävästi aikaa ja toisaalta meidän osaaminen ei ole vielä riittävän hyvällä tasolla selvän lisäarvon tuottamiseen.

Perinteisiä OVV-asuntoja saatamme ostaa yksittäisiä tulevanakin vuonna, mikäli sopivia tulee eteen. Markkinan seuraaminen on elämän muista prioriteeteista johtuen ollut vähäisempää.

Vuodelle 2019 on ladattu kiinnostavia odotuksia asuntomarkkinoiden suhteen. Rakentamisen suhdannehuippu näyttäisi olevan ohitettu ja Rakennuslehden mukaan myymättömien uudiskohteiden määrät ovat kasvaneet. Käsityksemme mukaan suuri tekijä taustalla on yksityissijoittajien vähentyneet ostomäärät. Näkyykö tämä hinnoissa tulevana vuonna vai sopeutuuko tarjonta kysyntään maltillisesti jää nähtäväksi.

Toinen kiinnostava ilmiö liittyy niin ikään asuntosijoittajiin. Viime vuosien rakennusbuumissa on tehty paljon kohteita, joissa merkittävä määrä asuntoja on myyty asuntosijoittajille ja kohteessa on alkuun ollut useiden vuosien mittaisia lyhennysvapaita. Lyhennysvapaiden loppuessa kassavirrat muuttuvat dramaattisesti. Oletettavasti lyhennysvapaiden päättyminen saa ainakin osan sijoittajista laittamaan asuntonsa myyntiin, joten alueelliset ja erityisesti talokohtaiset tarjontapiikit yleistynevät.

Haluaisitko sinäkin vaurastua asuntosijoittamisella?

Asuntosijoittajagurut Joonas Orava ja Olli Turunen ovat sijoittaneet asuntoihin yli vuosikymmenen ja omistavat lukuisia sijoitusasuntoja. Nyt Joonas ja Olli valmentavat asuntosijoittajia ja tarjoavat uusimmat neuvot ja työkalut myös sinun käyttöösi!

TUTUSTU VERKKOVALMENNUKSEEN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.