Asuntosalkun lukuja

Edellisessä blogitekstissä kerroimme asuntosalkkumme tapahtumista ja näkemyksistä vuodelle 2019. Jatkona aiempaan tässä vuosi 2018 muutamien lukujen valossa:

 • 30 yhteistä asuntoa
 • 527 euroa/kk keskimääräinen vuokra käyttökorvauksineen
  • 5 euroa nousua vuokrassa keskimäärin
  • 17 asunnossa vuokra noussut
  • 9 asunnossa ei muutosta vuokraan
  • 4 asunnossa vuokra laskenut
   • Yhteistä näille neljälle on, että vuokrausajankohta ei ollut paras mahdollinen. Ei siis päästy vuokraamaan kesän sesonkiin. Toisekseen sijainti ei myöskään ollut paras mahdollinen. Tähän teemaan liittyen kannattaa katsoa tekstimme ”Mikä on paras aika vuokrata sijoitusasunto?”
 • 12 asunnossa vaihtui vuokralainen, yhdessä jopa kaksi kertaa vuoden aikana
 • 1 myyty asunto (Hyvinkäältä), marraskuussa 2018
 • 1 ostettu asunto (Helsingistä), vuoden viimeisellä viikolla
 • 98,3% vuokrausaste
 • 5 täysin tyhjää kuukautta
  • Yhdessä tapauksessa vuokralaisella tuli vaikeuksia elämässään ja hän ei maksanut vuokriaan. Ennen kuin häätö ehti astua voimaan, vuokralainen lähti omin toimin asunnosta. Vuokralaisen elämässä oli tapahtunut jotain dramaattista, mutta emme tarkkaan tiedä mitä eikä toki vuokralaisella ole velvollisuutta sitä kertoa ellei oma-aloitteisesti halua. Mitään vahinkoa tai ilkivaltaa asunnossa ei ollut tapahtunut. Vakuuden luonnollisesti pidätimme asukkaan laiminlyötyä vuokranmaksun. Ulosotto perii vuokralaiselta puuttuvia vuokria.
  • Olemme keskustelleet olisiko vuokralaisen valinnassa pitänyt tehdä jotain toisin, mutta kaikki oli kunnossa vuokratessa. Vuokranmaksu alkoi hyvin eikä mitään häiriötä tms. ollut. Elämä vaan joskus yllättää ja näin kävi tällä kertaa. Onneksi määrällisen hajautuksen myötä tapaus ei ole isossa kuvassa merkittävä.
 • 2 osittain tyhjää kuukautta, joista 1 liittyi eri tapaukseen kuin yllä – tämä tapahtui vuokralaisen kuoltua.
 • 2 026 eur meni remontteihin ja koneisiin/kalusteisiin (mm. yksi jääkaappi, yksi astianpesukone, allaskaapin vaihto, remonttitarvikkeita, asennuksiin liittyviä kuluja)
 • 114 eur meni vuokrauksiin (Tori.fi ilmoitusten tehonostot)
 • 100 eur meni häätöprosessiin
 • 61 eur meni joulun postikortteihin ja postimerkkeihin (+ jokunen kymppi tuliaisiin eli suklaalevyihin ja keksipaketteihin, jotka on jäänyt kirjaamatta, joten niistä ei verovähennyksiä tehdä – saakoon verokarhu tällä kertaa rahdun verran isomman siivun)

Kaiken kaikkiaan siis voi sanoa, että 2018 meni monien lukujen valossa hyvin. Toki yhden vuokralaisen aiheuttamat maksamattomat vuokrat olivat harmi, mutta meidän yhteisen kahdeksan toimintavuotemme aikana tämä oli ensimmäinen kerta kun näin kävi. Sikäli olemme selvinneet erittäin vähällä. Mielestämme oli vain ajan kysymys, kun jotain tämänkaltaista tapahtuu.

Etenkin remonttipuolella (siis itse teettämämme) ei ollut tarvetta juuri nimeksikään, karvan yli 2 000 euroa eli alle 68 euroa per asunto vuoden aikana.

Vuonna 2019 fokuksemme yllä olevien asioiden osalta

 • Vuokralaisten valinnassa jatkossakin erityinen tarkkuus: luottotietojen tarkistus ja psykologinen silmä sopivan vuokralaisen löytymisessä ovat ehdoton kombinaatio.
 • Remonttien ja koneiden uusimisen suhteen noudatamme vanhaa hyväksi havaittua taktiikkaa: Pelkästään silmän iloksi ja varmuuden vuoksi emme lähde jääkaappeja uusimaan tai pintoja remontoimaan vaan tehdään kun on selvä tarve.
 • Vuokrien korotuksissa olemme erittäin maltillisia – toki osa asunnoista on vieläkin liian edullisia vuokraltaan, joten muutamissa asunnoissa on edessä korotus lähemmäs markkinavuokraa. Mutta asuntotarjonnan kasvamisen myötä on tärkeämpää pitää kiinni hyvistä vuokralaisista kohtuuvuokralla kuin korottaa vuokria laput silmillä.

Lopuksi vinkki mielenkiintoiseen ilmaiseen webinaariin:

Jukka Oksaharjun vinkit asuntosijoittajalle

Olli haastattelee Jukka Oksaharjua Asuntoneuvojan webinaarissa 31.1. klo 15-16. Katso lisätiedot ja ilmoittautuminen ao linkistä. Kannattaa ilmoittautua vaikka et pääsisikään linjoille töiden tai opiskelujen vuoksi, sillä tallenne haastattelusta lähetetään ilmoittautuneille.
https://asuntoneuvoja.fi/asuntostudio-jukka-oksaharju/

Haluaisitko sinäkin vaurastua asuntosijoittamisella?

Asuntosijoittajagurut Joonas Orava ja Olli Turunen ovat sijoittaneet asuntoihin yli vuosikymmenen ja omistavat lukuisia sijoitusasuntoja. Nyt Joonas ja Olli valmentavat asuntosijoittajia ja tarjoavat uusimmat neuvot ja työkalut myös sinun käyttöösi!

TUTUSTU VERKKOVALMENNUKSEEN

4 Vastausta

 1. Jouko Kohvakka sanoo:

  Hyvä, oikesiin asioihin pureutuva blogiteksti tälläkin kertaa. Kiitos siitä. Oman kokemukseni mukaan nimenomaan hyvän vuokralaisen löytäminen on koko homman keskeisin pointti ja samalla myös se haastavin asia. Sen myötä homma menee joko kiville tai sijoitus palkitsee. Homman tekee haastavaksi se, että vuosi vuodelta näyttäää luottotietonsa menettäneiden osuus kasvavan. Viime keväänä vuokralaista Kuopiossa hakiessani ko.henkilöitä oli ehkä noin 60-70 % asunnosta kiinnostuneista. Joulun alla taas vastaavassa tilanteessa jo 70-80 %. Pidän ehdottomana vaatimuksena, että luottotiedot täytyy olla kunnossa ja sen vuoksi lopullisen valinnan joutuu tekemään varsin pienestä joukosta. Tähän saakka olen aina onnistunut valinnassani, mutta vain huolellisen harkinnan kautta.

  • Joonas sanoo:

   Terve

   Kyllä tilastotkin tukevat sitä, että luottotietonsa menettäneiden määrä on kasvussa. Lisäksi monissa kaupungeissa on asuntojen tarjonta uudisrakentamisen myötä kasvanut paljon, jolloin hakijoilla on enemmän valinnanvaraa. Tarkkana kannattaa siis ilman muuta olla.

 2. Sari sanoo:

  Itselläni ei ole Kuopiossa ollut vielä ongelmia luottotietonsa menettäneiden kanssa eli aina on ollut tarjolla useampia luottoiedot omaavia hyviä hakijoita. Mutta olen kuullut, että heidän osuutensa on kasvanut aika paljonkin. Mielestäni hyvät asunnot hyvällä sijainnilla vetävät puoleensa myös hyviä vuokralaisia, joten tähän osa-alueseen kannattanee nykyisessä markkinassa panostaa.

  • Joonas sanoo:

   Moi

   Tarjonnan kasvu on tehnyt sen, että asunnoilta vaaditaan enemmän. Esimerkiksi Jyväskylässä olemme juuri vuokraamassa peruskuntoista huoneistoa ja kysyntää on ollut todella vähän. Huomiosi on siis aivan oikea; asunnot kannattaa pitää hyvässä kunnossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.