Asuntosijoittajan 10 vaarallista virhettä

Huippu-urheilija treenaa joka viikko perustekniikkaa aina vain paremmaksi ja paremmaksi. Samoin kokeneemmankin asuntosijoittajan pitää muistaa aika ajoin palata perusteiden äärelle ja kerrata vanhoja opittuja asioita.

Olemme molemmat käyneet vuosien varrella useissa asuntosijoittamisen koulutuksissa ja valmennuksissa. Palasimme vanhoihin muistiinpanoihin ja silmään osui vuonna 2012 käymämme Matias Savolaisen ja Marko Kaarton ”Taitava Asuntosijoittaja” -valmennuksen rustaukset. Sieltä löytyi erinomainen listaus, jota on hyvä maustaa omilla kokemuksillamme.

10 vaarallista virhettä (Lähde: Matias Savolainen, kommentit virheiden alla omia):

1. Ihastutaan sijoitukseen

– Tähän on helppo sortua. Aikanaan on tullut ”ihastuttua” joihinkin osakkeisiin, jolloin niitä ei ole suostunut myymään, vaikka olisi pitänyt. Asuntojen puolella mielitiettyjä asuntoja toki on, mutta hyvästä kannattaa pitää myös kiinni. Toistaiseksi ei ole tullut tilannetta, että olisi pitänyt jokin kohde myydä paljon aiemmin. Ostaessa on kyllä helppo ihastua johonkin asuntoon, joten suosittelemmekin että ”järki ennen tunteita” asuntokaupoilla on aina valttia.

2. Ei suostuta myöntämään tappioita

– Tappiolla kannattaa välillä myydä. Tekstissämme ”Alihintainen ei olekaan aina alihintainen”käymme läpi konkreettisen casen, kun kaikki ei mennytkään niin kuin suunnittelimme vaan virhe tuli tehtyä ja se oli nieltävä.

3. Tunteet ovat pahin vihollinen (laske laskimella, nuku yön yli isoissa päätöksissä)

– Kokemuksemme pohjalta pelkällä laskimella asuntosijoittamista ei voi tehdä, koska vuokrattavuuden ja jälleenmyytävyyden arviointiin tarvitsee silmää / tunnetta. Laskinta 80%, tunnetta 20%.

4. Ei seurata sääntöjä (esim. ”en osta negatiivisen kassavirran asuntoja”)

– Viitaten yllä jo mainittuun tekstiimme, olemme päättäneet kantapääopin kautta pysyä alle 35-neliöisissä asunnoissa. Jos ostamme jatkossa isompia asuntoja, tulevat ne korkeintaan väliaikaisesti könttäkaupoissa mukana, jotta saamme ostettua houkuttelevia yksiöitä.

5. Ostetaan lisää huonoa sijoitusta (ostaa asuntoja paikkakunnalta, jossa väestönkehitys, vuokralaisten taso tms. menee väärään suuntaan)

– Hajauttaminen on asunnoissakin tarpeen (niin kaupunkien kuin kaupunginosien kuin rakennusvuosien suhteen). Olemme toistaiseksi keskittyneet useampiin kaupunginosiin Jyväskylään ja Hyvinkäälle – rakennuskannaltaan kaikkea 30-luvun taloista uudiskohteisiin. Kesän aikana kuvioon tulee mukaan kolmas kaupunki, josta kerromme myöhemmin lisää.

6. Riittämättömät taidot ja opiskelun puute

– Valmennukset ovat olleet loistava tietolähde ja verkoston laajentaja meille. Voimme lämpimästi suositella Marko Kaarton valmennuksia, joissa olemme useasti käyneet. Matias Savolainen ei ole viime aikoina enää valmennuksia pitänyt, mutta aiemmin Matias jakoi arvokkaita käytännön kokemuksiaan valmennuksien muodossa.

7. Sijoitetaan pelokasta rahaa = pelätään tappioita

– Ensimmäisten parin asunnon oston kohdalla mietitytti paljon. Silloin voi sanoa, että sijoitimme puoliksi pelokasta rahaa. Mitä enemmän jotain asiaa tekee, sitä paremmaksi siinä yleensä tulee. Siinä piilee kuitenkin vaara. Kokemus voi kääntyä liiaksi itsevarmuudeksi ja jopa uhkarohkeudeksi. Siksi juuri jatkuva opiskelu ja omien tekemisten kriittinen tarkastelu on tarpeen. Keskustelu muiden kokeneiden asuntosijoittajien kanssa on arvokasta.

8. Ylianalysointi ja monimutkaistaminen = turha järkeily (20% tiedolla pääsee 80% eteenpäin)

– Tähän virheeseen sorrumme todennäköisesti itse liian usein – usein huomaamatta. Ajoittain saattaa innostua perehtymään kohteen tai kaupunginosan johonkin yksityiskohtaan liikaa, jolloin iso kuva hämärtyy.

9. Epärealistisen suuret odotukset

– Tavoitteita pitää olla. Ja ne pitää olla riittävän suuria, riittävän motivoivia. Silti realismiä pitää olla mukana. Meidän mielestä vuosikohtaiset tavoitteet on hyvä olla realistisia ja konkreettisia. Esimerkiksi meillä on ollut tavoitteena joskus, että ”tänä vuonna ostamme neljä sijoitusasuntoa Jyväskylästä”. Toisaalta tavoite vuodelle 2025 saa olla hieman hullumpikin ja optimistisempikin, koska se potkii eteenpäin, kun on iso juttu jota kohti mennä.

10. Toiminta ilman suunnitelmaa

– Suunnistaja ilman karttaa eksyy hyvin todennäköisesti. Laiva ilman karttaa ajaa karille helposti. Asuntosijoittajalle ilman suunnitelmaa saattaa käydä samoin. Tee siis suunnitelma itsellesi jo tänään (mikäli sinulla ei sitä jo ole)!

Haluaisitko sinäkin vaurastua asuntosijoittamisella?

Asuntosijoittajagurut Joonas Orava ja Olli Turunen ovat sijoittaneet asuntoihin yli vuosikymmenen ja omistavat lukuisia sijoitusasuntoja. Nyt Joonas ja Olli valmentavat asuntosijoittajia ja tarjoavat uusimmat neuvot ja työkalut myös sinun käyttöösi!

TUTUSTU VERKKOVALMENNUKSEEN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.