Asuntosijoittajan verovinkit

 

 

Sijoitusasunnon verotus

 

Sijoitusasunnon verotus on ajankohtainen teema näin keväisin. Veroilmoituksen täyttöhän on helppoa, jos on muistanut pitkin vuotta tehdä vuokratsekkaukset ja laittaa kulut ylös. Jos ei ole, on edessä vähän hikisempi urakka – riippuen asuntojen määrästä. Lähtökohtaisesti kaikki tulonhankkimiseen liittyvät kulut voi vähentää verotuksessa. Sijoittajan kannalta iso kysymys on, milloin vähennyksen voi tehdä eli voiko vähentää suoraan vuokratulosta vai lisätäänkö meno hankintahintaan ja sen voi vähentää vasta asuntoa myytäessä. Mielestämme vähennys kannattaa tehdä aina vuokratulosta, jos vain suinkin mahdollista. Verottaja on siitä huono sopimuskumppani, että säännöt muuttuvat jatkuvasti ja varoittamatta – eikä mielipidettäsi kysytä. Vähennykset kannattaa siis tehdä heti eikä tulevaisuudessa, jos vain mahdollista.

 

Uudiskohteen verotus

 

Puhutuimpia teemoja on viime vuosina ollut uudiskohteen rahoitusvastikkeen vähennys. Sijoittajan kannalta olennaista on, miten rahoitusvastiketta kohdellaan yhtiön kirjanpidossa. Jos se on tuloutettu, sen voi vähentää vuokratulosta. Mikäli se on rahastoitu, sen voi vähentää aikanaan asuntoa myydessä (mahdollisesta) myyntivoitosta. Parhaiten asia selviää kysymällä isännöitsijältä. Tekstissämme Milloin vastikkeet voi vähentää verotuksessa olemme käyneet asiaa tarkemmin läpi.

 

Huoneistoremontit

 

Sijoitusasuntoa pitää aika-ajoin remontoida. Remonttikulujen vähennysten suhteen nyrkkisääntönä on, että peruskorjauksen voi vähentää vuokratulosta kuluvana verovuonna ja perusparannuksen 10 vuoden tasapoistoilla tai asuntoa myydessä. Peruskorjauksesta on kyse silloin, kun tasoa ei nosteta. Esimerkiksi jos lattiassa ollut laminaatti vaihdetaan uuteen. Sen sijaan jos lattiassa on ollut muovimatto ja siihen laitetaan parketti, voidaan jo katsoa tasonnostoa tapahtuneen. Toisaalta muovimatonkin vaihto olisi maksanut, jolloin remontti tulisi jakaa sekä peruskorjaukseen että –parannukseen. Verottaja suosittelee tekemään jaon prosenttiperusteisesti, jos kustannuksia on muuten hankala yksilöidä. Eli käytännössä se osa, jonka parketti maksaa muovimattoa enemmän, olisi perusparannusta. Rajanveto on siis vähintäänkin häilyvä.

 

Remontteihin on olemassa yksi erikoisuus, joka sijoittajan on hyvä tietää. Kun ostat sijoitusasunnon ja päätät remontoida sen heti ennen asunnon vuokrausta, katsotaan tämä aina asunnon omistamiseen eikä vuokraustoimintaan liittyväksi kuluksi. Näin ollen remontti nostaa asunnon hankintahintaa ja vähennys on mahdollista tehdä vasta asuntoa aikanaan myydessä, jos siitä sattuu saamaan myyntivoittoa. Mikäli taas ensin vuokraat asunnon ja remontoit sen vuokralaisten vaihtumisen välissä, vähennys kohdistuu vuokratuloon ja voit vähentää sen heti. Silloinkin otettava toki huomioon edellä mainittu jako peruskorjaukseen ja –parannukseen.

 

Tulonhankkimiseen liittyvät kulut

 

Remonttien lisäksi asuntosijoittajalle tulee koko joukko erilaisia kustannuksia sijoitustoiminnastaan. Tässä hieman listaa vähennyksistä, joita me teemme: Suomen Vuokranantajien jäsenmaksu, matkakulut asuntokäynneille, vuokraukseen liittyvät ilmoitus- ja mainoskulut, työhuonevähennys sivutuloja varten sekä sijoituslainojen korot ja kulut.

 

Muista laittaa tulot ja menot ylös pitkin vuotta, jolloin keväinen urakka ei ole mahdoton.

 

 

Haluaisitko sinäkin vaurastua asuntosijoittamisella?

Asuntosijoittajagurut Joonas Orava ja Olli Turunen ovat sijoittaneet asuntoihin yli vuosikymmenen ja omistavat lukuisia sijoitusasuntoja. Nyt Joonas ja Olli valmentavat asuntosijoittajia ja tarjoavat uusimmat neuvot ja työkalut myös sinun käyttöösi!

TUTUSTU VERKKOVALMENNUKSEEN

 

2 Vastausta

 1. Hannu sanoo:

  Minulle tuli nyt sijoitusasunnon kanssa eteen uusi yllättävä kulu. Nimittäin edellinen omistaja oli joskus 10-15 vuotta sitten asentanut parvekkeelle parvekelasit. Ja nyt on ilmennetty että niihin tulee tilata Lumonilta huolto. Huolto maksaa n. 300e.

  Verottaja pitää esimerkkinä parvekelasitusta perusparannuksena. Eli uusien lasien asentaminen tulee tehdä 10 vuoden poistoina tai lisätä hankintahintaa.

  Mutta miten luulette lasien huollon kanssa toimittavan? Lasithan ovat jo olleet parvekkeella kun asunnon ostin, eli eihän huolto suinkaan nosta tuolloin asunnon arvoa.

  Itse lähtisin ensi keväänä ilmoittamaan tuota n. 300e huoltoa vuosikorjauskuluna.

  • Joonas sanoo:

   Terve Hannu

   Olen kanssasi samaa mieltä, että kyseessä on vuosikorjaus. Lasithan on tosiaan on jo asennettu, kuten sanoit. Nyt vain pidät huolen niiden toimivuudesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.