Autopaikka: pieni asia, iso etu

Omistamme joitakin asuntoja keskustan ulkopuolella 4-6 kilometrin säteellä ytimestä. Olemme kiinnittäneet aina huomiota bussiliikenteen sujuvuuteen ja mahdolliseen autopaikkaan, mutta kerran aliarvioimme selkeästi autopaikan puutteen.

Esimerkki:

4 kilometriä kaupungin keskustasta sijaitseva yksiö oli tip top -kunnossa. Hiljattain remontoitu parvekkeellinen asunto oli ilo silmälle. Asuntoon muuttikin vuokralaiseksi tyttö, joka päätti pyöräillä kouluunsa. Kesä meni hyvin. Syksyn tultua, reilut puoli vuotta muutosta, tyttö soitti, että on päättänyt muuttaa pois. Osasyy muuttoon oli autopaikan puute. Tytön poikaystävä vietti paljon aikaa asunnolla ja tuli tietysti aina autolla. Jatkuva taistelu vieraspaikoista sai riittää. Toinen syy oli asunnon koko. Nuori pariskunta halusi yksiön sijasta kaksion. Niinpä tyttö muutti pois.

Pääsääntöisesti vanhoissa taloissa autopaikat ovat taloyhtiön omistuksessa ja sieltä vuokrataan asukkaille. Tällaisessa yhtiössä on yleensä jonotussysteemi. Asunnon ostoa harkitessasi suosittelemme kysymään isännöitsijältä, mikä tilanne on autopaikkojen saatavuuden suhteen. Mikäli jono on toivottoman pitkä, kannattaa kohde jättää väliin. Todennäköisesti tilanne ei ole hellittämässä pikaisesti vaan autopaikkoja on yksinkertaisesti liian vähän suhteessa asukkaiden määrään.

Toinen vaihtoehto on, että autopaikat ovat omia osakkeitaan ja myydään erikseen. Tämä koskee varsinkin uudempia taloyhtiöitä. Tällöin kannattaa laskea autopaikan hinta mukaan vuokraan ja laskea tuotto sen jälkeen. Jos tuotto edelleen näyttää hyvältä, olet kaupan suhteen turvallisilla vesillä. Voit huoletta ostaa paikan ja mikäli oma vuokralainen ei jostain syystä halua paikkaa, voit aina vuokrata sen jollekin muulle. Todennäköistä myös on, että seuraavalla vuokralaisella onkin jo oma auto ja tarve paikalle.

Johtopäätös: Keskustan ulkopuolella korostuu paitsi asunnon kunnon merkitys, myös muut tekijät kuten autopaikka. Varsinkin monelle nuorelle miehelle auto on tärkeä, joten vuokra-asuntoon kuuluva autopaikka tuo pojot kotiin. Vuokralainen pysyy pidempään kun rakkaalle perheenjäsenelle on oma ruutu.

Asuntoterveisin,

Joonas ja Olli

Haluaisitko sinäkin vaurastua asuntosijoittamisella?

Asuntosijoittajagurut Joonas Orava ja Olli Turunen ovat sijoittaneet asuntoihin yli vuosikymmenen ja omistavat lukuisia sijoitusasuntoja. Nyt Joonas ja Olli valmentavat asuntosijoittajia ja tarjoavat uusimmat neuvot ja työkalut myös sinun käyttöösi!

TUTUSTU VERKKOVALMENNUKSEEN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.