Eläkeikäsi tulee nousemaan – mikä avuksi?

Syntyvyyden lasku uhkaa eläkkeitä

Yle ja MTV uutisoivat äskettäin kuinka syntyvyys on ennätysalhaalla. Syntyvyyden lasku uhkaa eläkkeitä. Suomessa viime vuotta vähemmän vauvoja syntyi edellisen kerran vuonna 1868. Muistat varmaan Antti Rinteen puheet petipuuhatalkoista. Ne tosin kaikuivat kuuroille korville. Syntyvyys on laskenut kuin erektiohäiriöstä kärsivän kalu.

Palkansaajien eläkemaksut

Yleinen harhaluulo on, että kun maksat verojen ohella eläkemaksua, se menee Ilmariselle tai vastaavalle eläkeyhtiölle ”eläkesäästöön”, jossa se kasvaa sijoitusten myötä tuottoa, joiden hedelmiä nautit myöhemmin. Tosiasiassa yli 80 % palkansaajien eläkemaksuista menee nykyisten eläkeläisten eläkkeiden maksamiseen ja vain pieni osa jää sijoitettavaksi tulevaa varten. Mikäli syntyvyys jatkaa laskuaan, meillä ei tule olemaan tarpeeksi työtätekeviä, jotka aikanaan maksavat nykyisten työssäkäyvien nykyisen kaltaiset eläkkeet.

Millä asia ratkaistaan? Käytännössä poliitikoilla on kolme ruuvia mistä vääntää – olettaen että lakanoiden välissä ei ala suhina käydä entistä tiuhempaan tai työperäistä muuttoa ala tulla saranapuoleltakin sisään:

1) Eläkeiän nosto

2) Eläkemaksujen nosto

3) Eläkkeiden leikkaus

Yhden ruuvin pieni hienosäätö ei vielä tulevaa eläkeongelmaa ratkaise. Ihan stetsonista vetäistynä villi veikkaus on, että muutaman vuoden sisällä nähdään pientä tuunausta yhdessä muuttujassa. Sitten 10-15 vuoden päästä rukataan huolella kaikkia kahta-kolmea tekijää. No, moni toteaa tässä vaiheessa, että ei jaksa miettiä noin pitkälle. Jos olet esim 30-40 -vuotias ja mietit omaa eläkeasiaa vasta kuusikymppisenä, olet armottomasti myöhässä. Juna meni sitten jo. Jos mietit asiaa viisikymppisenä, on pieni oljenkorsi vielä tehdä asialle jotain. Mutta paras on miettiä asiaa nyt. Tänään.

Miten sinä voit varautua asiaan?

Sijoittamalla yksiöihin hyvillä sijainneilla. Ei liene yllättävää. Olemme vuodesta 2011 alkaen kirjoittaneet kuten olemme itse tätäkin pidempään tehneet. ”Osta, vuokraa, vaurastu” -tyylillä ei tehdä vuodessa rikkauksia, mutta 10 vuodessa saa hyvän pohjan rakennettua ja 20-25 vuodessa tekee jo ihmeitä.

Kun lähdimme aikanaan sijoittamaan edellisellä vuosikymmenellä, oli tarkoitus lähteä liikkeelle asunto tai kaksi kerrallaan. Nyt pikakelauksella vuoteen 2018 ja yhteisiä yksiöitä on kertynyt kolmisenkymmentä ja molemmille muutama kokonaan oma edellisten päälle. Toki asunnot on rahoitettu pankin velkaa hyödyntäen. Työn ohessa se on onnistunut meiltä ahkeralla tekemisellä ja nöyrällä oppimisnälkäisellä asenteella – silloin se on mahdollista sinullekin.

Eikä sinun tarvitse hankkia 30 asuntoa kaverin kanssa tai 10 asuntoa yksin. Määrä ei nimittäin korvaa laatua. Muutaman velattoman asunnon säästäminen työuran ohessa on helpompaa kuin moni luulee. Niistä saa jo mukavan lisäkassavirran varhennettujen eläkepäivien ratoksi. Miten tämä käytännössä tehdään, siitä blogi ja kirja on pullollaan oppeja ja käytännön vinkkejä. Lisäksi olemme tehneet verkkovalmennuksen mikäli ei halua, ehdi tai jaksa lukea tekstejä vaan haluaa nopeutetun startin asuntosijoittamisen maailmaan.

Suosittelemme myös lukemaan asuntosijoittamisen aloitukseen liittyvät blogi tekstimme. Kun haluat päästä asuntosijoittamisen saloihin käsiksi, tilaa verkkovalmennuksemme. Lukuintoinen sen sijaan voi aloittaa mm. näistä teksteistä:

  1. Haluaisitko jäädä pois päivätöistä?
  2. Asuntosalkun kasvun kaava
  3. Asuntosijoittajan 10 vaarallista virhettä

Sinunkaan ei kannata jättää eläkettä poliitikkojen varaan, joten perehdy ja toimi nyt!

Haluaisitko sinäkin vaurastua asuntosijoittamisella?

Asuntosijoittajagurut Joonas Orava ja Olli Turunen ovat sijoittaneet asuntoihin yli vuosikymmenen ja omistavat lukuisia sijoitusasuntoja. Nyt Joonas ja Olli valmentavat asuntosijoittajia ja tarjoavat uusimmat neuvot ja työkalut myös sinun käyttöösi!

TUTUSTU VERKKOVALMENNUKSEEN

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.