Helppoja vinkkejä vuokranantajalle

Kun päätät ryhtyä asuntosijoittajaksi, ryhdyt samalla myös vuokranantajaksi. Vuokranantamista voit ajatella joko palveluna ihmisille, joille tarjoat koteja tai pakollisena pahana, joka kuuluu asuntosijoittamiseen. Suosittelemme suhtautumaan asiaan ensimmäisen kohdan tavoin. Kun kohtelet vuokralaistasi paremmin, he viihtyvät asunnossasi pidempään. Näin teet asiasta itsellesi miellyttävämpää.

hmiset ovat hyvin erilaisia. Toisten vuokralaisten kanssa tapaat, kun laitatte vuokrasopimuksen kuntoon ja kuulet heistä seuraavan kerran, kun irtisanovat asunnon ja muuttavat pois. Toivon mukaan välissä on kulunut muutama vuosi. Toiset taas ottavat yhteyttä pienistäkin asioista, kuten narisevasta väliovesta tai vuokran myöhästymisestä yhdellä päivällä.

Tärkeää vuokranantajalle on reagoida vuokralaisen yhteydenottoon. Jos kyseessä on myöhässä oleva vuokra, voit sanoa ”kiitos ilmoituksesta, näistä on aina hyvä tietää”. Tai jos asunnossa on puutteita tai jokin paikka rempallaan, lupaat selvittää asian. Joko menet itse käymään, soitat huoltomiehen paikalle tai sovit, että vuokralainen hoitaa asian itse ja lähettää tarvittaessa laskun sinulle. Jälkimmäinen tapa on kätevä varsinkin, jos asuntoon tarvitsee asennuttaa vaikkapa sälekaihtimet tai ostaa naulakko. Sovit vain vuokralaisen kanssa, mitä se saa enintään maksaa ja pyydät lähettämään kuitin sinulle. Tositetta vastaan voit maksaa kustannukset vuokralaiselle.

Mikäli yhteydenotto on sen luonteinen, että asia kuuluu taloyhtiön hoidettavaksi, kannattaa vuokralainen ohjeistaa soittamaan suoraan isännöitsijälle tai huoltoyhtiöön. Jos lähdet hoitamaan asiaa itse taloyhtiön suuntaan, olet vain turha välikäsi ketjussa. Kun vuokralainen hoitaa asian itse, saa huoltomies heti oikean kuvan ongelmasta ja lisäksi he voivat joustavasti keskenään sopia, milloin asunnolla voi käydä, jos siihen on tarvetta. Mainio opas siihen kuuluuko asia taloyhtiölle vai osakkaalle on Taloyhtiön vastuunjakotaulukko (Kiinteistöalan kustannus Oy 2010).

Pääsääntöisesti vuokralaisten pyynnöt ja toiveet ovat kohtuullisia. Jos vuokralainen vaikkapa haluaa asuntonsa eteiseen kiinteän seinään porattavan naulakon, kannattaa se hankkia. Kustannus on suuruusluokaltaan alle sata euroa ja sillä saat vuokralaisen taatusti hyvälle tuulelle. Monesti vuokralaiset ovat vielä valmiita itse asentamaan naulakon paikalleen. Tämä on siinä mielessä vuokralaisenkin kannalta hyvä asia, että naulakko – tai mikä asennettava asia nyt sattuukaan olemaan kyseessä – varmasti päätyy seinälle eikä homma ole laiskasta vuokraisännästä kiinni.

Johtopäätös:
Vuokralaisen kanssa asiat kannattaa hoitaa määrätietoisesti ja selkeästi. Hänen yhteydenottoihin tulee reagoida viipymättä ja korrektilla tavalla. Näin viestität, että välität sekä vuokralaisesta että asunnosta. Seurauksena tästä, vuokralainen todennäköisesti pitää asunnosta parempaa huolta ja maksaa vuokransa ajallaan verrattuna tilanteeseen, jossa vuokranantaja on hankalasti tavoitettavissa ja asunnon asiat eivät näytä kiinnostavan. Suurin osa asuntoon liittyvistä asioista hoituu puhelimitse ja sähköpostilla tai vuokralaisen omalla toiminnalla kunhan olet sopinut hänen kanssaan selkeät pelisäännöt esimerkiksi sälekaihtimien hankkimisesta. Kohtele vuokralaista kuin asiakasta.

Hymyä huuleen!

t. Olli ja Joonas

Haluaisitko sinäkin vaurastua asuntosijoittamisella?

Asuntosijoittajagurut Joonas Orava ja Olli Turunen ovat sijoittaneet asuntoihin yli vuosikymmenen ja omistavat lukuisia sijoitusasuntoja. Nyt Joonas ja Olli valmentavat asuntosijoittajia ja tarjoavat uusimmat neuvot ja työkalut myös sinun käyttöösi!

TUTUSTU VERKKOVALMENNUKSEEN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.