Jatkossa menestyy vain taidolla

Kirjamme julkistustilaisuudessa kysyimme yleisöltä kysymyksen: milloin viimeksi yksiöiden hinnat Suomessa ovat laskeneet yli viisi prosenttia vuositasolla?

Miksi kysyimme asiaa, selviää vastauksen kautta. Yksiöiden hinnat Suomessa laskivat viimeksi vuonna 1993 (inflaatiokorjattuna 1995) yli viisi prosenttia. Eli takana on lähes 20 vuoden loistava jakso, jona aikana asuntojen hinnat ovat kehittyneet todella suotuisasti.

Joku voisi sanoa, että kirja ilmestyy liian myöhään – loistavien vuosien jälkeen. Itse asiassa kirjan ajoitus ei voisi olla parempi.

Tähän asti sijoittaja on menestynyt tuurillakin, sillä arvonnousu on korjannut virheitä. Jatkossa taito ratkaisee menestymisen. Sijoittajien tietotaitoa lisäämään on tullut ymmärrettävä opus.

Kolme syytä, miksi taito ratkaisee:

1) Asuntojen hintojen kehitys
Tästä 20 vuotta eteenpäin tulee tuskin olemaan niin suotuisa kuin edelliset 20 vuotta. Kuten yksi kirjamme pääteeseistä kuuluu, asunnon arvonnousun varaan ei kannata laskea, vaan vuokratuoton tulee olla pääasiallinen tuoton lähde asuntosijoittajalle. Arvonnousu tulee kaupan päälle, jos on tullakseen.

2) Alueelliset erot
Suuret kasvukeskukset jatkavat kasvuaan ja suurin osa kunnista näivettymistään. Alueelliset erot kasvavat entisestään. Pelkkä vuokratuottokaan ei siis riitä, jos kaupunki kuihtuu ja asuntojen hinnat laskevat väkiluvun vähetessä. Kirjassa olemme kertoneet esimerkein kaupungeista, jotka näyttävät hyviltä vuokratuoton näkökulmasta, mutta ovat lopulta riskialttiita.

3) Korjausvelka
54 prosenttia Suomessa rakennetuista kerrostaloista on tehty 1960- ja 70-luvulla. Eli useimmissa taloyhtiöissä on edessä mittavia remontteja, kalleimpina viemärit ja julkisivut. Kaikki suurimmat taloyhtiön remontit eri vaihtoehtojen ja hinta-arvioiden kera on käyty läpi kirjassa. Menestyvä sijoittaja osaa ottaa remontit huomioon vuokratuoton laskennassa.

Johtopäätös: Jatkossa asuntosijoittajien on tehtävä päätökset entistä harkitummin. Menestysmahdollisuudet ovat edelleen hyvät, kunhan sijoittaja tekee kotiläksyt huolella. Jyvät erottuvat akanoista.

Haluaisitko sinäkin vaurastua asuntosijoittamisella?

Asuntosijoittajagurut Joonas Orava ja Olli Turunen ovat sijoittaneet asuntoihin yli vuosikymmenen ja omistavat lukuisia sijoitusasuntoja. Nyt Joonas ja Olli valmentavat asuntosijoittajia ja tarjoavat uusimmat neuvot ja työkalut myös sinun käyttöösi!

TUTUSTU VERKKOVALMENNUKSEEN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.