Jyväskylän hyytävä vuokramarkkina

Eräs vuoden määräaikaisen sopimuksen kesällä 2018 tehnyt vuokralaisemme ilmoitti tammikuun 14. päivä irtisanovansa sopimuksen. Tämä on sopimuksissamme mahdollista tehdä kuukauden sopimussakolla ja normaalilla AHVL:n mukaisella irtisanomisajalla. Asia oli sitä myöten selvä. Vuokralainen muuttaa asunnosta pois helmikuun lopussa ja maksaa yhden kuukauden sakon eli saamme vuokran maaliskuultakin.

Teimme asunnosta vuokrailmoitukset 18.1 normaaliin tapaan Oikotielle, Toriin ja Jyväskylän ylioppilaskunnan ylläpitämälle asuntopalstalle. Vuokrapyyntinä oli sama kuin mitä nykyinen asukas oli asunnosta maksanut eli 445 euroa kuukaudessa. Asunnosta tuli viikon sisällä muutama yhteydenotto ja joku kävi myös katsomassa asuntoa, mutta sopimusta ei syntynyt.

Tammikuun lopulla 28.1 päätimme laskea asunnon vuokrapyyntiä reippaasti alaspäin aina 375 euroon saakka. Tämä ei tuonut toivottua piristystä vuokraukseen. Asunto oli jo 445 euron pyynnillä kaupungin edullisemmasta päästä. Kohde sijaitsee Kypärämäessä noin 3 kilometriä keskustasta ja kilometrin päässä on ammattiopisto ja yliopistolle tulee matkaa noin 2 kilometriä. Samaan aikaan Äijälästä kuitenkin vuokrattiin uusia valmistuvia reilu 20 neliöisiä asuntoja 400 euroon kuukaudessa. Etäisyys keskustaan noin 6 kilometriä.

Helmikuun toisella viikolla eli 11.2 alkavalla aloimme selvittää asunnon remontointia tämän päivän asuun. Kulahtanut muovimatto ja keittiön vaaleanpunaiset kaakelit eivät varmasti ole kaikkien mieleen! Samoihin aikoihin otti yhteyttä eräs asunnon etsijä, jolle kerroimme jo alustavasta remonttisuunnitelmasta.

Asuntokäynnillä 19.2 päätimme, että asuntoon uusitaan keittiö ja lattia, maalataan seinät, katto ja eteisen kaapistot sekä kylpyhuoneen katto ja puolikas seinä. Sovimme myös asunnon vuokrauksesta aiemmin yhteyttä ottaneen kanssa 440 euron hintaan. Sopimus alkaa, kun remontti on maaliskuun jälkipuoliskolla valmistunut.

Nyt näyttää siis siltä, että saamme asunnon vuokrattua niin, ettei vuokranmenetyksiä tule. Maaliskuun vuokra jää toki lähes kokonaan saamatta, sillä asunto remontoidaan maaliskuun aikana, mutta nykyisen asukkaan sopimussakko kuittaa maaliskuun.

Koskaan aikaisemmin emme ole joutuneet etsimään asukasta järkevällä sijainnilla olevaan yksiöön kuukautta. Osasyyllinen on varmasti ajankohta. Tammikuu ei ollut herkullisin ajankohta etsiä vuokralaista, sillä tammikuussa opintonsa aloittaneetkin ovat jo ehtineet löytää uuden kodin. Ajankohdasta huolimatta markkina oli huomattavasti aikaisempaa hiljaisempi.

Johtopäätös: ainakin tammikuussa 2019 näyttää siltä, että Jyväskylässä on vuokralaisen markkinat. Tätä kirjoitettaessa Oikotiellä on Jyväskylässä vuokrattavana lähes 170 yksiötä. Voimakas uudisrakentaminen on muuttanut markkinaa muutamassa vuodessa. Onneksi Jyväskylä on edelleen tukevasti muuttovoittoinen kunta. Oletettavasti rakentaminen rauhoittuu lähivuosina, jolloin kaupungin kasvu korjaa asuntojen ylitarjontaa. Vuokralaisten ja kaupungin kehityksen näkökulmasta on tietysti vain positiivista, että uusia asuntoja rakennetaan ja vaihtoehdot lisääntyvät.

Haluaisitko sinäkin vaurastua asuntosijoittamisella?

Asuntosijoittajagurut Joonas Orava ja Olli Turunen ovat sijoittaneet asuntoihin yli vuosikymmenen ja omistavat lukuisia sijoitusasuntoja. Nyt Joonas ja Olli valmentavat asuntosijoittajia ja tarjoavat uusimmat neuvot ja työkalut myös sinun käyttöösi!

TUTUSTU VERKKOVALMENNUKSEEN

7 Vastausta

 1. Omat kokemukseni ovat täysin päinvastaisia, kysyntää Jyväskylässä tuntuu olevan hyvin niin uusiin kuin vanhoihin asuntoihin. Kaikki asunnot ovat menneet varsin mukavasti vuokralle. Välillä toki joutuu tekemään hieman enemmän työtä vuokrauksen eteen, mutta hei ”jos se olis helppoo niin kaikkihan sitä tekis”😁

  https://sijoitusasunnot.com/asunnon-vuokraaminen/ <- Tuossa omat vinkkini vuokraukseen. Saattaisiko teillä esimerkiksi heikot kuvat jarruttaa vuokrausta?

  • Joonas sanoo:

   Hei,

   Olet oikeassa, että huonot kuvat ovat varmasti karsineet hakijoita ja kiinnostusta. Ylipäätään isompiin ja pienempiin yksityiskohtiin on syytä kiinnittää enemmän huomiota nyt, kun tarjonta markkinoilla on kasvanut.

 2. Tome sanoo:

  Etuovessa löytyy tällä hetkellä noin 300 myymätöntä uudisyksiötä ja kun tähän lisätään ne, jotka on myyty muttei vielä ole valmiina niin tulevaisuus vähän jänskättää. Reuna-alueet joutuvat kilpailemaan hinnoilla, keltinmäki-huhtasuo löytyykö hyviä vuokralaisia? Saa nähdä myös rupeavatko rakennusyhtiöt vetämään henkeä? Lutakossa, Kankaalla ja Mannissenmäessä on vielä monta tyhjää tonttia. Lisäksi keskusta-alueelle kaavoitetaan lisärakennuksia 2030 mennessä täydennys rakentamisella pitäisi tuplata keskustan väkimäärä ja samalla ennustetaan, että kaupungin väkimäärän kasvu hiipuu. Vähään aikaan ei taida omaan salkkuun tulla uusia kohteita.

 3. Mikko sanoo:

  Hei.
  Minkä verran suunnilleen nämä remontit kustantaa? Olen itse harkitsemassa keittiöremonttia sijoitusasuntoon. Toistaiseksi ei ole kokemusta remonteista, joten en osaa oikein arvioida niiden hintoja.

  • Joonas sanoo:

   Hei, tässä remonttibudjetti noin 6000€ sisältäen kaiken muun paitsi kylppärin. Kylppäriä ei siis remontoida.

 4. Nippe sanoo:

  Sama homma kävi itselläkin 2018 Jyväskylästä puolta pienemmässä kaupungissa.
  Vuokralainen maksoi mukisematta ylimääräisen maaliskuun vuokran.
  Vaan sitten piti vuokraa tiputtaa satasella, että sai vuokrattua. Vieläpä viikon irtisanomisajalla.
  Nyt taas ”normaali” vuokra kun sai elokuun alusta vuoden määräaikaisella vuokralle.
  Vuokralaisella oli muuten puhdas luottotietorekisteri mutta ulosottorekisterissä 2 merkintää ( sairaalamaksuja ).

  Uudistuotanto täälläkin niin vireää, että vuokria joutuu pudottamaan ihan jokainen vuokranantaja.
  Myös kesäsesongin vuokria.
  Muuan menestyjä oppi 3:n tuhotun asunnon jälkeen ettei toimeentuloasiakkaille pidä vuokrata.
  Varsinkin ilman vakuuksia, vakuus osittain vuokralaisen omaa rahaa eikä kelan 100% maksama vakuus.

 5. Jarppana sanoo:

  Saman tapaista kokemusta hämeestä. Vuokramarkkinat alkoi vääristymään 2017 kun markkinoille tuli yks kaks valtava määrä uusia yksiöitä. Edelleen näitä uudistaloja nousee ympäri kaupunkia, vaikka uusia valmistuneita myymättömiä yksiöitä on runsaasti kaupan. Tämä tekee vuokramarkkinasta todella tiukkaa ja itse olen ostopäätösten suhteen joutunut jarruttelemaan jo pitkään. Vanhan asunnon kanssa on todella haastavaa kilpailla vuokramarkkinoilla kun samaan kk vuokraan tai jopa edullisemmin tarjotaan ihkauutta yksiötä. Todella valitettava markkinavinouma jonka korjautumisessa mennee aikaa kauan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.