Kannattaako asuntosijoittajan lähteä merta edemmäs kalaan?

Vahva suosituksemme on, että asuntosijoittaminen kannattaa aloittaa tutulta paikkakunnalta. Mieluiten sieltä, missä asuu tai sieltä, josta on kotoisin tai kaupungista, jonka tuntee ja jossa vierailee säännöllisesti. Kotipaikkakunnan ulkopuolelle kannattaa lähteä heti, jos oma asuinpaikkakunta on pienehkö tai väkimäärä laskeva. Pitkällä aikavälillä kaupungin kasvu on kriittinen tekijä sijoituksen onnistumiselle.

Vieraille paikkakunnille lähtö voi tulla kyseeseen heti, jos sattuu asumaan asuntosijoittamisen kannalta väärässä paikassa tai myöhemmin, jos on jo ostanut useamman asunnon kotipaikkakunnalta ja on syytä hajauttaa sijoituksia.

Kahden kaupungin vertailu

Kahta kaupunkia on helppo vertailla nopeastikin muutaman sivuston kautta. Alla on ensinnäkin Tilastokeskuksen sivuilta löytyvää dataa Kuntien avainluvut –sivustolta, jossa voi laittaa kaksi eri kaupunkia helposti rinnakkain.

Klikkaamalla linkkiä Avainluvun muutos ajassa oikealta, näkee pidemmän trendin graafimuodossa. Alla osa Tilastokeskuksen sivuilta löytyvästä informaatiosta.

Lukuja katsomalla näkee nopeasti muutamia olennaisia seikkoja:

  • Jyväskylä on jonkin verran isompi kaupunki ja kasvaa nopeammin
  • Muuttovoittoa molemmat kaupungit ovat saaneet suhteellisesti saman verran, mutta syntyvyys on Jyväskylässä selkeästi suurempi. Yllätyksenä ei tule tämän jälkeen, että Kuopiossa on enemmän vanhempaa väestöä ja eläkeläisiä. Toisaalta Kuopion työllisyysaste on korkeampi
  • Jyväskylän väki on hieman korkeammin koulutettua, asuu enemmän vuokralla ja kerrostaloissa. Varsinkin kahden viimeisen kohtalonyhteys on vahva. Vuokra-asunnot ovat yleisesti ottaen enemmän kerrostaloasuntoja ja myös korostavat Jyväskylän opiskelijavoittoisuutta.

Yllä olevasta voidaan todeta, että molemmat kaupungit ovat asuntosijoittajalle mielenkiintoisia. Lisää perspektiiviä saamme, kun katsomme asuntomarkkinan tarjontaa verkon kauppapaikkojen kautta:

Vapaiden yksiöiden määrä

Molemmissa kaupungeissa on yksiöitä myynnissä ja varsinkin Kuopiossa myös vuokrattavana yllin kyllin. Kun asunnon hintapyynti tiputetaan alle 100 000 euron, alkaa myytävien asuntojen tarjonta laskea. Vuokrapuolella alle 550 euron asuntoja on erityisesti Kuopiossa niukasti. Molempiin kaupunkeihin on rakennettu paljon uusia asuntoja viime vuosina. Kalliimman hintaluokan uudiskohteista ei liene kummassakaan kaupungissa pulaa. Mikäli sijoittaja taas löytää kohtuulliselta sijainnilta yksiön, jonka pystyy vuokraamaan järkevään tai jopa edulliseen hintaan, sujuu vuokraus oletettavasti hyvin.

Molempien kaupunkien hyvä puoli on kasvu. Vaikka joissain asunnoissa tulisikin hetkellistä ylitarjontaa, korjaa kaupungin kasvu ongelman markkinatasolla ennen pitkää. Yksittäiselle sijoittajalle voi tästä huolimatta jäädä luu käteen, jos ostaa liian kalliin ja vääränlaisen sijoitusasunnon.

Johtopäätös: Tällä nopealla ja yleistasolla tehdyllä tarkastelulla emme voi suositella kuopiolaisen sijoittajan suuntaavan heti Jyväskylään tai päinvastoin. Ensimmäiset hankinnat kannattaa ilman muuta tehdä kotinurkilta. Kun hajauttaminen asuntomäärän kasvaessa tulee kyseeseen, kannattaa näitä kaupunkeja tutkia sillä silmällä. Tietoa löytyy mukavasti Tilastokeskuksen sivuilta ja verkon markkinapaikoilta. Tämän lisäksi kannattaa etsiä kaupunginosakohtaista tietoa ja syventää osaamista ennen kaupoille ryntäämistä.

P.S. Ilmoittaudu maksuttomaan webinaariin, jossa olemme keskustelemassa teemasta: ”Uudiskohde vai vanha kohde sijoitusasuntona”

Haluaisitko sinäkin vaurastua asuntosijoittamisella?

Asuntosijoittajagurut Joonas Orava ja Olli Turunen ovat sijoittaneet asuntoihin yli vuosikymmenen ja omistavat lukuisia sijoitusasuntoja. Nyt Joonas ja Olli valmentavat asuntosijoittajia ja tarjoavat uusimmat neuvot ja työkalut myös sinun käyttöösi!

TUTUSTU VERKKOVALMENNUKSEEN

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.