Käytännön vinkit vuokraukseen

Kesän aikana muutama vuokralaisistamme on vaihtanut maisemaa erinäisistä syistä (yhteenmuutto puolison kanssa, muutto eri paikkakunnalle jne.), joten vuokrausta on tullut tehtyä useampaan otteeseen. Vuokraus on kuitenkin kesällä erittäin helppoa, sillä yksiöt menevät erittäin hyvin vuokralle heinä-elokuun aikana.

Käymme läpi yhden esimerkin vaihe vaiheelta, jotta voit hyödyntää näitä ajatuksia omassa vuokrauksessasi.

1.      Vuokralaisen irtisanoutuminen

Vuokralainen ilmoitti kesäkuussa lähtevänsä asunnosta ja muuttavansa poikaystävänsä kanssa saman katon alle. Yhden kuukauden irtisanomisaika tarkoitti siis käytännössä, että vuokralainen maksoi heinäkuun vuokran, mutta hän muutti jo ennen heinäkuun puoliväliä pois.

2.      Ilmoitus vuokrauksesta

Edeltävän vuokralaisen avainten luovutus ja asunnon kunnon tarkastus sovittiin samalle päivälle kuin asuntoa oli tarkoitus näyttää uusille vuokralaisehdokkaille. Neljä päivää ennen avaimien luovutusta ja näyttöä, laitoimme ilmoituksen tori.fi ja oikotie.fi –sivustoille. Ilmoituksessa luki:

Edullinen ja siisti 33-neliöinen parvekkeellinen yksiö (1h+k+kph+vh+p) 1. kerroksessa (ei katutaso) Hyvinkäällä X-kadulla. Kylpyhuoneeseen mahtuu pesukone. Lenkkipolut ja kauppa lähellä. Vuokra 465 eur + vesi (20eur/kk). Autopaikka tarvittaessa 15eur/kk. Vuokralainen tekee sähkösopimuksen ja ottaa kotivakuutuksen. Ei tupakointia huoneistossa, lemmikit sovittavissa. 1kk vakuus. Luottotiedot tarkistetaan. Sovi näytöstä puhelimitse tai sähköpostilla…

Torstai-iltana laitettu ilmoitus poiki sähköpostiviestejä ja puheluita kymmenkunta, joten otimme ilmoituksen pois lauantai-iltana. Puolentusinaa hyviä kandidaatteja riitti mainiosti. Yhteydessä oli myös muutama hieman epäselvempi tapaus, kuten lähes aina.

3.      Näyttö

Edeltävä vuokralainen oli siivonnut asunnon hyvin, joten asunto oli käytännössä valmis näytettäväksi saman tien. Ikkunat pestiin pikaisesti sisäpuolelta. Näytöt sovittiin yksitellen vartin-puolen tunnin välein maanantai-illalle. Tosin aikataulumuutoksia tuli, sillä osa näytölle lupautuneista ilmoitti jo ennen näyttöä löytäneensä toisen asunnon sillä välin.

Lopulta kaikki kolme nuorukaista näytöllä käynyttä olivat erittäin hyviä, joille kenelle tahansa oli voinut antaa asunnon vuokralle. Vuokralaisen valinta on yksi tärkeimmistä seikoista vuokranantajana onnistumisessa. Siispä jutustelu asunnosta ja vuokralaisen elämäntilanteesta kannattaa tehdä huolella ja rauhassa.

4.      Päätös vuokralaisesta

Luottotietojen tarkastaminen on ehdoton edellytys ennen asunnon vuokrausta. Oikotiellä oli ilmoitustarjous (70eur normaalisti, 35eur Vuokranantajien jäsenille), johon kuului ilmoituksen lisäksi ilmainen luottotietojen tarkistus. Asunto annettiin lopulta luottotietojen tarkistuksen jälkeen nuorelle reippaalle miehelle. Olkoon hän tässä tapauksessa Pasi (nimi muutettu). Kaikki ehdokkaat olivat hyviä, mutta päätösperusteena oli se, että Pasi oli halukas ja (puheidensa mukaan) kyvykäs kunnostamaan asuntoa. Pasi kävi asunnolla kaverinsa kanssa, joka oli selvästi remonteista hajulla. Pasin isä oli remonttialalla töissä, joten uskoimme että homma ei voi osaamiseen kaatua.

5.      Pintaremontti

Asunto oli sinänsä siisti, mutta kyllähän uusi laminaattilattia muovimaton sijasta ja maalatut seinät piristävät ilmettä kummasti. Niinpä vuokralaiselle tarjottiin mahdollisuus remontoida asunto siten, että maksamme tarvikkeet kuitteja vastaan, mutta emme korvaa työtä. Tämä oli reilu diili molempien mielestä. Vuokralainen sai ilman kulua itselleen haluamansa näköisen pintaremontin. Ehtona oli, että seinistä ei tule räikeän kirjavia. Oli valittava neutraalit värit, jotta lopputulos miellyttää myös seuraavan vuokralaisen silmää muutaman vuoden päästä. Materiaalien (laminaatit, tapetit, maalit, pensselit jne.) budjetiksi sovittiin 600 euroa, joka oli riittävä.

Pintaremontti vuokralaisen tekemänä ei ole tyypillisin ratkaisu. Kerran aiemmin pintaremontista oli sovittu, mutta lopulta työ jäi vuokralaiselta tekemättä. Tämä oli meille ensimmäinen toteutunut kerta, ja samalla erittäin positiivinen kokemus.

6.      Vakuus ja avainten luovutus

Lupasimme antaa vuokralaiselle avaimet, kun yhden kuukauden vakuus näkyy tilillä. Niinpä Pasi kävi noutamassa avaimet Helsingistä työmatkallaan jo kolme päivää näytön jälkeen. Pasi pääsi isänsä ja kaverinsa kanssa remontoimaan asuntoa ja muuttamaan asuntoon.

Asunnosta tuli lopulta oikein siisti ja varmasti vuokralaista miellyttävä.
Koko vuokrausprosessissa ei vaivaa ole lopulta ole kovin paljon ja aikaa tässä tapauksessa meni yhteensä noin sähköposteihin, puheluihin ja näyttöihin noin neljä tuntia + matkat. Voimme siis lämpimästi suositella vuokrausta itse, varsinkin jos sijoitusasunto on hoidettavan matkan päässä.

Haluaisitko sinäkin vaurastua asuntosijoittamisella?

Asuntosijoittajagurut Joonas Orava ja Olli Turunen ovat sijoittaneet asuntoihin yli vuosikymmenen ja omistavat lukuisia sijoitusasuntoja. Nyt Joonas ja Olli valmentavat asuntosijoittajia ja tarjoavat uusimmat neuvot ja työkalut myös sinun käyttöösi!

TUTUSTU VERKKOVALMENNUKSEEN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.