Kesän 2019 vuokraussesonki

Kesä on vuokranantajalle perinteisesti kiireistä aikaa. Valtaosa asuntojen hallinnointiin käytetystä ajasta kuluu luonnollisesti silloin, kun vuokralainen vaihtuu. Meillä on paljon vuoden kestäviä määräaikaisia sopimuksia, joten asuntojen vuokraus on jokakesäinen homma. Meidän yhteisessä asuntosalkussa vaihtui kuudessa asunnossa asukas tässä kesäsesongissa. Asuntojen vuokraukset on nyt sovittu, sopimukset tehty, osasta saatu jo vakuudet ja avaimet vaihtavat omistajaa lähipäivinä.

Voimakkaan uudisrakentamisen seurauksena Suomen kasvukeskuksiin on valmistunut paljon uusia asuntoja ja vuokralaisilla on varaa valita. Vuokramarkkinassa on näkynyt tästä selviä merkkejä ja siksi odotimmekin kesän sesonkia tavallista suuremmalla mielenkiinnolla. Pääpaino osui luonnollisesti Jyväskylään, jossa vuokrasimme neljä asuntoa. Lisäksi vaihtui yhdet asukkaat sekä Hyvinkäällä että Porvoossa.

Hyvien hakijoiden määrät jäivät selvästi vähäisemmiksi kuin aikaisemmin. Muutamasta hyväkuntoisesta asunnosta otatimme kuvat ammattilaisella. Nämä asunnot menivät vuokralle suhteellisen helposti, kun taas sekainen asunto huonoilla kuvilla sai hakijoita todella heikosti.

  Vanha vuokra Uusi vuokra
Hyvinkää 474 480
Jyväskylä 1 490 494
Jyväskylä 2 469 484
Jyväskylä 3 485 490
Jyväskylä 4 504 518
Porvoo 585 560

Vaikka kysyntä olikin vaimeampaa, valtaosassa asuntoja vuokrataso kuitenkin nousi. Kuten yllä olevan taulukon vuokratasoista voi päätellä, mikään kohteemme ei ollut aivan keskustan kuumimmilla alueilla. Jyväskylän asunnot olivat kaikki 2-4 kilometrin päässä keskustasta ja Hyvinkään sekä Porvoon asunnot lähiökohteita.

Uskomme, että markkinan jakautuminen tulee jatkumaan ja ulottuu jatkossa hintojen lisäksi myös entistä enemmän vuokriin. Siinä missä esimerkiksi Jyväskylässä parhaiden paikkojen hyväkuntoisista yksiöistä voi pyytää vuokraa lähemmäs kuusisataa euroa tai jopa yli, joutuu syrjemmällä ja huonompikuntoisissa asunnoissa tyytymään alle viidensadan euron vuokriin ja vähäisiin hakijamääriin. Sen lisäksi, että uudisrakentaminen lisää reippaasti tarjontaa, nostaa se myös vuokralaisten vaatimustasoa.

Vuokranantajan tulisi osata vastata kysymykseen, miksi vuokrata huonokuntoinen vanha asunto, kun maksamalla muutaman kympin kuussa enemmän, saa uuden tai uudenveroisen kodin itselleen. Vaihtoehtoisesti pitää asuntojen kuntoon satsata enemmän, jolloin lopulta todennäköisemmin voittaa; vuokraus sujuu vaivattomammin ja saa hyvin asiansa hoitavia asukkaita.

Haluaisitko sinäkin vaurastua asuntosijoittamisella?

Asuntosijoittajagurut Joonas Orava ja Olli Turunen ovat sijoittaneet asuntoihin yli vuosikymmenen ja omistavat lukuisia sijoitusasuntoja. Nyt Joonas ja Olli valmentavat asuntosijoittajia ja tarjoavat uusimmat neuvot ja työkalut myös sinun käyttöösi!

TUTUSTU VERKKOVALMENNUKSEEN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.