Kukakohan kantaisi huolta alati nousevista kuluista?

Mediassa on poristu vuokrien noususta. Kelan pääjohtaja Liisa Hyssälä ehdotti vuokrasääntelyä tai veron korotuksia. Hei come on Hyssälä! Miksiköhän vuokrat nousevat? Kukakohan kantaisi huolta asuntojen hintojen nousun ohella alati nousevista kuluista, jotka luonnollisesti siirtyvät vuokriin.

Ei paljon hymyilyttänyt, kun luimme erään taloyhtiön talousarvion laskentaperusteita vuodelle 2016. Katsotaanpa tilannetta konkreettisen esimerkin avulla:

  • Sähkön siirtohinnat +4-7%. Kyseessä on taloyhtiö Jyväskylässä. Sapettaa niiden puolesta, jotka ovat Carunan vaikutuspiirissä. Korotukset ovat Carunan asiakkailla selvästi suuremmat.
  • Lämpö: perusmaksu +30%. Kulutusmaksut -9%. Kokonaisvaikutus +6%. Lämmitys on korjausten ohella lähes poikkeuksetta taloyhtiöiden suurin kuluerä. Se on keskimäärin noin 23% taloyhtiöiden hoitokuluista.
  • Vesi: perusmaksu +5-20%. Käyttömaksut -4%. -> Kokonaisvaikutus +3%.
  • Jätehuolto +3,8%.
  • Vakuutukset +2-10%.
  • Hissihuolto +3%.
  • Kiinteistövero +10%. Verottaja on puolihuolimattomasti nostanut asunnon kiinteisöveroprosenttia 0,5 prosentista 0,55 prosenttiin. Moni ajattelisi ensisilmäyksellä, että ei ole iso korotus, mutta tarkemmin katsottuna siinä on 10% korotus. Sama tapahtui tontin kiinteistöverolle. Huh huh!
  • Oli sentään kolme kategoriaa, joissa kulut eivät nousseet. Tosin eivät laskeneetkaan. Isännöinnin, kiinteistöhoidon sekä kaapeli-tv:n kulut pysyivät tässä yhtiössä ennallaan.

Taloyhtiön kulut 2014

Lämmityksen kallistuminen tuntuu eniten. Viime vuosien leudot talvet ovat tästä näkökulmasta olleet positiivinen asia. Vähentynyt lämmitystarve on toiminut puskurina kulujen nousulle, sillä ilman niitä monessa yhtiössä vastikkeet olisivat nousseet enemmänkin.

Lisäksi vuoden alussa on tullut voimaan pakollinen kartoitus, kun puretaan rakenteita, joissa voi olla asbestia. Tämä koskee ennen vuotta 1994 valmistuneita rakennuksia, eli leijonanosaa asunnoista. Asbestikartoitus maksaa useita satasia per huoneisto ja nostaa siten korjauskustannuksia entisestään.

Johtopäätös: Poliitikoilla ja medialla on usein tapana katsoa omenaa vain toiselta puolelta. Haluamme muistuttaa, että vuokranantajalla on myös kulunsa maksettavana ja huoneistoista tulee pitää huolta. Hoitokulujen osalta nousutahti on ollut kova. Vuodelta 2015 Tilastokeskus ei vielä kuluja ole julkaissut, mutta esimerkiksi vuonna 2014 hoitokulut nousivat 7,3%. Yllä olevaa listaa lukiessa tulee väkisinkin mieleen, että vuonna 2016 nousutahti jatkunee samankaltaisena. Jos halutaan korjata asumisen kalleus, poliitikoiden on paneuduttava asuntojen hintojen ja korkeiden kulujen hillitsemiseen. Verojen korotukset ja sääntely veisivät ojasta allikkoon.

P.S. 1)
Vuokranantajien loistava vastine Hyssälän ideoille löytyy täältä:

Haluaako Hyssälä hidastaa asuntotuotantoa ja lisätä asunnottomuutta?

P.S. 2)
Syksyllä ilmestyy päivitys kirjastamme. Käy äänestämässä mieluisinta kansikuvaa ja voita! Kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan 5 kpl uusia kirjoja. Äänestys päättyy ja voittajat arvotaan 17.4.

https://www.facebook.com/OstaVuokraaVaurastu/

Haluaisitko sinäkin vaurastua asuntosijoittamisella?

Asuntosijoittajagurut Joonas Orava ja Olli Turunen ovat sijoittaneet asuntoihin yli vuosikymmenen ja omistavat lukuisia sijoitusasuntoja. Nyt Joonas ja Olli valmentavat asuntosijoittajia ja tarjoavat uusimmat neuvot ja työkalut myös sinun käyttöösi!

TUTUSTU VERKKOVALMENNUKSEEN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.