Merkittävimmät tapahtumat vuonna 2016

Sijoitusvuosi 2016 oli osaltamme vilkas. Ostimme yhteiseen lukuumme yhteensä viisitoista huoneistoa, joista viisi myytiin eteenpäin. Nettomääräisesti yhteinen asuntosalkkumme siis kasvoi 10 huoneistolla. Merkillepantavaa on myös se, että kohteista neljä oli uudiskohteita, joita emme aikaisemmin ole juuri hankkineet (Joonaksella on aikaisemmin ollut yksi uudiskohde). Näiden lisäksi ostimme molemmat tahoillamme jonkin yksittäisen huoneiston joko yksin tai jonkun muun kanssa yhteisesti. Keskitymme kuitenkin kirjoittamaan ensijaisesti yhteisestä asuntosalkustamme, joka muodostaa molemmilla pääosan asuntosijoitustoiminnasta.

  1. Ostimme Jyväskylästä vanhasta vuokratalosta kymmenen huoneiston kokonaisuuden, jossa oli kuusi yksiötä ja neljä kaksiota. Kolme kaksiota ja yhden yksiön myimme suoraan tutuillemme eteenpäin ja yhden kaksion myimme julkisen markkinan kautta. Viisi yksiötä pidämme pitkässä salkussa. Kirjoitimme kohteesta aiemmassa blogitekstissä.
  2. Jyväskylästä ostimme aivan ydinkeskustasta pienen, 20-neliöisen uudiskohteen. Asunto valmistuu loppukesästä 2017.
  3. Keravalta, Savion aseman vierestä ostimme Lehdolta kolme uudisasuntoa. 28-neliöiset uudet yksiöt aseman lähellä tarjoavat hyvän vuokratuoton. Jyväskylän ja Keravan uudiskohteista voit lukea tästä.
  4. Viimeisenä ostimme julkisen markkinan kautta pienehkön yksiön Jyväskylästä, pari kilometriä keskustasta. Tarkempi kertomus asunnosta löytyy tästä.

Salkun verrattain nopea kasvuvauhti kuulostaa meidän omiinkin korviin hiukan yllättävältä. Olemme blogissa parin viime vuoden aikana useaan otteeseen todenneet, kuinka asuntomarkkinoilta ei löydy järkevää ostettavaa ja kuinka markkina on yliostettu. Varsinainen leipälajimme on ollut ostaminen julkisen markkinan kautta, mutta tätä kanavaa pitkin ostimme itsellemme vuonna 2016 vain yhden asunnon. Muuten asuntomäärä on kasvanut sekä ei-julkisen markkinan kohteiden että uudiskohteiden kautta.

Osasyy julkisen markkinan kautta tehtyjen ostojen vähyyteen on huono tarjonta – hyviä järkevän hintaisia kohteita on äärimmäisen vähän ja jos sellainen tulee markkinalle, se viedään tunneissa. Toinen tekijä on, että olemme hankkineet muutamia maukkaita julkisen markkinan kohteita ostotoimeksiantoina asiakkaidemme omistukseen. Asiakkaiden kanssa on sovittu, että julkisesta markkinasta tulevat parhaat herkut menevät heille. Jos asiakas ei halua kohdetta ostaa, syystä tai toisesta, sitten meillä on mahdollisuus. Vaikka nämä toisten lukuun tehdyt ostot laskettaisiin mukaan vuoden saldoon, voidaan perustellusti todeta, että pääasialliset ostokanavat ovat olleet muita kuin julkinen asuntomarkkina vuonna 2016. Tilanne oli itse asiassa samantyylinen myös vuonna 2015.

Bruttomääräisesti asuntosalkkumme kasvoi vuoden 2016 aikana hieman vajaalla 700 000 eurolla, josta noin 70 prosenttia on rahoitettu pankkilainalla ja loput omalla pääomalla. Muita vuoden aikana sattuneita merkittäviä tapahtumia olivat Osta, vuokraa, vauraustu -kirjan viidennen uudistetun painoksen julkaiseminen, asuntohankintojen tekeminen kappalemääräisesti enemmän osakeyhtiön kuin henkilökohtaisiin nimiin ja sähköisen arkistoinnin aloitus, joka saatetaan loppuun kuluvana vuonna. Tai sanotaanko tarkemmin, että tehdään selkeät raamit ja siirretään kaikki nykyiset tarpeelliset dokumentit sähköiseen muotoon. Sen jälkeen on oleellista tallentaa sähköisesti kaikki tarpeellinen jatkuvasti, jotta arkisto myös pysyy ajantasalla.

Entäpä vuosi 2017? Tällä hetkellä näyttää siltä, että keräämme kassaa ja teemme harkitusti ostoja. Harkitut ostot tarkoittanevat, että asuntosalkkumme kasvaa nettomääräisesti noin viidellä huoneistolla vuoden 2017 aikana. Ensinnäkin 2015 ja 2016 vuoden ostot ovat rokottaneet kassaa merkittävästi ja toisekseen emme halua kasvattaa riskitasoa merkittävästi. Tämä tarkoittaa, että kaikella mahdollisella käteisellä ja lisävakuuksilla ei tulla ostamaan uusia huoneistoja, vaan lainoja lyhennellään aikaisempaa enemmän ja kasvatetaan puskureita tulevan varalle.

 

Haluaisitko sinäkin vaurastua asuntosijoittamisella?

Asuntosijoittajagurut Joonas Orava ja Olli Turunen ovat sijoittaneet asuntoihin yli vuosikymmenen ja omistavat lukuisia sijoitusasuntoja. Nyt Joonas ja Olli valmentavat asuntosijoittajia ja tarjoavat uusimmat neuvot ja työkalut myös sinun käyttöösi!

TUTUSTU VERKKOVALMENNUKSEEN

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.