Miksi vuokratuottoprosentilla on merkitystä?

 

Vuokratuotosta kysyttäessä vastaaja monesti kertoo, minkälainen tämän euromääräinen vuokratuotto on. Esimerkiksi näin: asunnosta jää vastikkeen jälkeen vuokratuottoa 450 euroa kuukaudessa. Sinänsä kiva summa, muttei kerro asunnosta sijoituskohteena yhtään mitään. Mikäli vuokratuottoprosentin laskennan perusteet ovat hallinnassa, saatetaan silti ostaa asuntoja sen enempää vuokratuottoa miettimättä.

 

Paradoksaalista on, että vuokratuottoprosentin lisäksi on syytä katsoa tarkasti myös euroja. Ensin opetellaan euromääräisen vuokratuoton laskennan lisäksi vuokratuottoprosentti ja sitten palataan taas euroihin. Järkevää, eikö?

Vuokratuoton merkitys

Vuokratuottoprosentin kautta pääsee vertailemaan sijoituskohteita toisiinsa. Se yhteismitallistaa eri kokoisia, hintaisia ja vuokrallisia asuntoja. Vuokratuoton laskennan kaavan voit tarkistaa esimerkiksi tekstistämme Miten aloittaa asuntosijoittaminen.

 

Kun prosentti on hallussa, palataan taas euroihin, joista yleensä lähdetään liikkeelle. Lopulta euroilla on väliä, sillä niitä sijoitetaan, niillä saadaan vuokrat, maksetaan vastikkeet ja lainat sekä ostetaan ruokaa ja rolexit.

 

Esimerkki 100 000 euron sijoituksen tuotosta eri vuokratuottoprosenteilla:

 

kuukaudessa                           vuodessa

4 %                   333 €                                         4 000 €

4,5 %               375 €                                         4 500 €

5 %                   417 €                                         5 000 €

5,5 %               458 €                                         5 500 €

6 %                   500 €                                         6 000 €

 

Yllä olevat luvut kertovat, miksi on tärkeää pyrkiä maksimoimaan vuokratuotto. Ostohetkellä helposti ajattelee, mitä merkitystä on sillä, saako vuokratuottoprosentin 4,5 vai 5,5 prosenttiin, mutta todellisuudessa sillä on iso ero. 100 000 euron sijoitettavalla summalla 1000 euroa vuodessa eli nettona 700-660 euroa riippuen hieman veroprosentista.

Esimerkiksi eräässä tapauksessa ostaja pohti, onko sillä niin väliä, onko vuokratuottoprosentti 3 vai 4,5. Pilke silmäkulmassa vastauksena kysyjälle oli, ei kai sillä niin väliä onko vuokratuotto 50 prosenttia parempi. Eli vaikka erot vuokratuottoprosentissa ovat pieniä, niin erot euroissa ovat prosentuaalisesti todella suuria.

Arvon määritys vuokratuottoprosentilla 

Toinen näkökulma vuokratuottoprosentissa on arvonmääritys asunnon vuokratuoton kautta. Pienimmät sijoitusyksiöt myydään käytännössä niiden tarjoaman tuoton kautta. Mikäli ostaja haluaa vuokratuottoprosenttia ylöspäin eikä vuokratasoa voi nostaa tai kustannuksia laskea, on ainut keino saada asunto edullisempaan hintaan. Tuottovaateen nousu tai lasku prosenttiyksiköllä suuntaan jos toiseen tekee asunnon hintaan dramaattisen suuren eron. Asiaa on avattu tarkemmin muun muassa tekstissä Miten pienten yksiöiden hinnat kestävät korkotason nousun?

 

Korkeita vuokratuottoprosentteja metsästettäessä on hyvä muistaa myös sijainnin merkitys. Siihen liittyen asiaa muun muassa tekstissä Mistä ostaa ensimmäinen sijoitusasunto?

Haluaisitko sinäkin vaurastua asuntosijoittamisella?

Asuntosijoittajagurut Joonas Orava ja Olli Turunen ovat sijoittaneet asuntoihin yli vuosikymmenen ja omistavat lukuisia sijoitusasuntoja. Nyt Joonas ja Olli valmentavat asuntosijoittajia ja tarjoavat uusimmat neuvot ja työkalut myös sinun käyttöösi!

TUTUSTU VERKKOVALMENNUKSEEN

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.