Missä varallisuutesi piilee?

Toivottavasti asunto, jossa asut, ei ole suurin omaisuuseräsi. Jos näin on ja haluat asuntosijoittajaksi, asialle on syytä tehdä jotain. Todennäköisesti se ei johdu vain itsestäsi, että tilanteesi on mikä on.

Syy löytyy enimmäkseen suomalaisesta kulttuurista, jossa omistusasuminen on nostettu jalustalle ”ainoaksi oikeaksi vaihtoehdoksi”. Ja auta armias, jos lähdet siitä asiasta väittelemään. Siitä et kunnialla selviä. ”Tottahan sitä kannattaa ennemmin omaa maksaa kuin vuokraa” kuulee nuori pari sukulaisten ja tuttavien sanovan. Jos olet yli kolmekymmentä ja asut vuokralla, joudut keksimään selityksiä asialle samaan tyyliin kuin ihminen, joka ei juo juhlissa alkoholia. Sinua pidetään outona ja ihmiset saattavat ihmetellä, etkö saa pankista lainaa. Ehkei sitä nyt suoraan päin näköä sanota, mutta rivien välistä asia käy ilmi.

Valtiovalta suosii veroratkaisuilla omistusasumista muiden omaisuuslajien sijaan. Onneksi tämän asian osalta trendi näyttäisi olevan kääntymässä. Toivottavasti myös seuraava hallitus jatkaa samaa linjaa. Asia jää nähtäväksi.

Miksi asia sitten on ongelma henkilökohtaisen talouden kannalta? Ei se olekaan, jos sinulle riittää, että saat tehdä töitä työurasi kunnialla loppuun saakka ja saada aikanaan eläkkeen, jolla tulee toimeen. Oletamme kuitenkin, että koska luet tätä blogia, haluat kasvattaa varallisuuttasi pitkäjänteisesti ja saavuttaa asuntosijoittamisen kautta tuhansien eurojen kuukausittaisen tulovirran.

Omistamasi asunto on pelkkä kulu. Vaikka se kasvattaakin olemassa olevaa varallisuuttasi, joudut joka kuukausi noin 15-25 vuoden ajan työskentelemään, jotta saat maksettua asuntolainan korot ja lyhennykset sekä vastikkeen ja/tai muut ylläpitokulut. Ostamalla sijoitusasunnon, joku muu maksaa kulut puolestasi ja samalla varallisuus karttuu. Perinteinen vasta-argumentti tähän kuuluu, että onhan sitä asuttava kuitenkin jossain, joten miksei sitten omassa, jossa raha ei häviä taivaan tuuliin. Entäpä, jos asuisitkin vuokralla ja ostaisit samalla rahalla sijoitusasuntoja, joilla muuten ostaisit oman asunnon? Omistusasuntoon tarvittava pankkilaina syö lainavaraa, jota voit asuntosijoittamiseen saada. Loputtomiin kun pankkikaan ei lainaa myönnä.

Oheinen tekemämme tilasto näyttää, kuinka paljon asunnon vuokra saa enintään olla, jotta kannattaa ennemmin asua vuokralla ja ostaa samalla rahalla sijoitusasuntoja. Nyrkkisääntönä voi pitää, mitä pienempi vuokratuotto asuttamassasi asunnossa olisi, sitä järkevämpää on asua vuokralla ja toki päinvastoin.

Palatkaamme vielä alkuperäiseen argumenttiimme. Jos todella haluat kasvattaa varallisuuttasi, tulee sinun kasvattaa varallisuusosuutta, joka tuo lisää rahaa taskuihisi eikä vie sitä sieltä. Lähtökohtaisesti kaikki omistamasi asunnot, talot, kesämökit, autot, veneet yms., joita käytät itse, vievät rahaa taskuistasi. Emme sano, että sinun kannattaa mennä suin päin myymään asunto, jonka omistat ja jossa asut. Sanomme, että älä suhtaudu omistusasumisen autuuteen annettuna. Mieti, onko se sinulle ja perheellesi paras tapa, vai voisiko joku muu tie tuoda paremman tulevaisuuden.

Jos edelleen tuntuu, että omistusasuminen on järkevää, mieti keinoja, jolla saisit pankista enemmän lainaa, jolla kasvattaa asuntovarallisuuttasi. Voisiko asuttamasi asunnon arvoa hyödyntää kenties lisävakuutena, kun ostat sijoitusasuntoja? Vai voisitko ostovakuudella saada omarahoitusosuuden seuraavan sijoitusasunnon ostoon? Voisiko ostamaasi jättimäiseen omakotitaloon kenties rakentaa vuokrattavan yksiön ilman, että joutuisitte luopumaan muusta kuin turhasta varastotilasta, joka kerää vain tarpeetonta romua kotiinne? Lopuksi mainittakoon, että meistä toinen asuu vuokralla ja toinen omistamassaan asunnossa.

Johtopäätös: älä ota yhteiskunnassa olevia vallitsevia totuuksia annettuina. Mieti, mikä sopii sinulle ja toimi sen mukaan. Elämäntilanteet vaihtelevat. Jossain tilanteessa ja jollain paikkakunnalla omistusasuminen on varsin perusteltu ratkaisu kun se taas toisaalla eri olosuhteissa saattaa olla typerää. Pyri kasvattamaan sijoitusvarallisuuttasi, vaikka se ei aina olekaan kaikkein helpoin tie ja lähipiirisi ei aina olekaan samaa mieltä kanssasi.

Harkittuja sijoituspäätöksiä toivottaen,

Olli ja Joonas

Haluaisitko sinäkin vaurastua asuntosijoittamisella?

Asuntosijoittajagurut Joonas Orava ja Olli Turunen ovat sijoittaneet asuntoihin yli vuosikymmenen ja omistavat lukuisia sijoitusasuntoja. Nyt Joonas ja Olli valmentavat asuntosijoittajia ja tarjoavat uusimmat neuvot ja työkalut myös sinun käyttöösi!

TUTUSTU VERKKOVALMENNUKSEEN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.