Mitä pienempi, sitä parempi

Olemme teorian ja käytännön myötä vahvasti sitä mieltä, että yksiö on pääsääntöisesti kaksiota tai suurempia asuntoja parempi vaihtoehto asuntosijoittajalle. Tähän on kaksi selvää syytä:

1)     Vastike ja remonttikulut kasvavat neliöiden tahdissa, mutta vuokra ei.

2)     Yksiöiden vuokrakysyntä on muita asuntoja selvästi korkeampi

Pureudutaan perusteluihin tarkemmin lukujen avulla.

Jyväskylässä 20-neliöisestä keskustayksiöstä saa helposti vuokraa 400–450 euroa asunnon kunnosta riippuen. Kunnoltaan vastaavasta 60-neliöisestä on erittäin hankala saada kolminkertaista vuokra eli 1 200–1 350 euroa. Kuitenkin asunnon kuukausittainen vastike jyvitetään neliöiden mukaan; vastike siis nousee isossa asunnossa kolminkertaiseksi. Samoin taloyhtiön remontit ovat absoluuttisesti katsottuna kolminkertaiset pieneen asuntoon verrattuna. Ison huoneiston kannalta karmein lovi lompakkoon tulee, kun taloyhtiöön tehdään putkiremontti perinteisellä menetelmällä.

Meillä on yksi 17,5 neliön yksiö taloyhtiössä, johon hiljattain uusittiin viemärit. Samalla kaikki talon kylpyhuoneet uusittiin ja keittiöihinkin tehtiin remonttia käyttövesiputkien uusimisen myötä. Kulua kertyi 700 euroa neliömetriltä. Meidän kohdallamme se tarkoitti 12 250 euroa ja isoissa asunnoissa luonnollisesti moninkertaista summaa. 60 neliön asunnossa yli 40 000 euron tai sadan neliön asunnossa 70 000 euron remonttikulua ei millään saa täysimääräisesti siirrettyä asunnon hintaan.

Vaikka kaksiot ja tätä suuremmat ovat yksiöitä edullisempia neliöhinnoiltaan, ei vuokratuotto remonttivara mukaan luettuna yllä kuin ani harvoin yksiöiden tasolle.

Kuluesimerkin lisäksi tilastot vuokra-asumisesta tukevat vahvasti yksiöihin sijoittamista. Tilastokeskuksen mukaan 60 prosenttia vuokralla asuvista on yhden hengen talouksia. Yhden ja kahden hengen taloudet muodostavat yli 85 prosenttia kaikista asuntokunnista. On siis selvää, että varsinkin kolmioita ja sitä suurempia asuntoja on haastava saada vuokralle ilman että tinkii rajusti vuokratuotosta.

Asuntokuntien koko vuokra-asunnoissa

Kannattaa siis muistaa peukalosääntö: mitä pienempi, sitä parempi – tosin yhdellä poikkeuksella.  Yksiöt ovat loistavia kaikkialla, mutta asunnon erittäin pieni koko kääntyy itseään vastaan, jos sijainti on väärä. Pikkiriikkinen asunto kaupungin laidalla johtaa helposti tiuhaan vaihtuviin vuokralaisiin. Todella pienet, alle 25-neliöiset asunnot ovat loistavia valintoja Suomen suurimpien kaupunkien keskustoissa tai niiden välittömässä läheisyydessä.

Helteisin terveisin,

Joonas ja Olli

Haluaisitko sinäkin vaurastua asuntosijoittamisella?

Asuntosijoittajagurut Joonas Orava ja Olli Turunen ovat sijoittaneet asuntoihin yli vuosikymmenen ja omistavat lukuisia sijoitusasuntoja. Nyt Joonas ja Olli valmentavat asuntosijoittajia ja tarjoavat uusimmat neuvot ja työkalut myös sinun käyttöösi!

TUTUSTU VERKKOVALMENNUKSEEN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.