Mitä tehdä, jos vuokra on myöhässä?

Maksumoraali ihmisillä vaihtelee paljon. Toiset maksavat vuokransa aina ajallaan, osa ei koskaan silloin kun pitäisi. Epäsäännöllinen maksaja voi olla vain huolimaton taivaanrannanmaalari, jolla ei ole mitään aikeita jättää vuokraa maksamatta. Se nyt vain sattuu välillä unohtumaan. Toisaalta kyseessä voi olla potentiaalinen ongelmatapaus, jolla talous on aivan veitsenterällä. On vain ajan kysymys, kun pikavippikierre kaatuu niskaan ja vuokra jää kokonaan maksamatta.

Ongelma on se, että vuokranantajana et voi koskaan tietää, kummasta on kyse. Jos kyseessä on jälkimmäinen, selviää se vasta, kun on liian myöhäistä. Tästä syystä kannattaa opettaa vuokralaisia säännöllisyyteen vuokranmaksussa. Yleisimmin sopimuksissamme eräpäivä on kuun neljäs tai viides päivä. Tämä on varsinkin opiskelijoille mieleen, koska opintotuki maksetaan neljäs päivä.

Meidän tapamme on puuttua nopeasti maksamattomaan vuokraan. Prosessi on kolmivaiheinen:

1. Yhteydenotto vuokralaiseen

Viimeistään kuun kymmenennen päivän tienoilla otamme yhteyttä vuokralaiseen. Yleensä ihminen lupaa maksaa ja pääsääntöisesti näin on tapahtunutkin.

2. Muistutuskirje

Jos maksua ei kuulu, lähetämme laskua muistuttavan selkeän kirjeen maksuohjeineen. Eräpäiväksi kannattaa laittaa ”heti”. Periaatteessa jo tässä vaiheessa voisi lähettää myös perintäkirjeen perintätoimiston kautta, koska muistutus on tehty jo puhelimitse.

3. Perintä

Jos vuokraa ei kuulu, perintätoimiston logo ja virallinen kirje toimii monelle hyvänä pelotteena. Kirje antaa vuokralaiselle kuvan, että vuokrat kannattaa jatkossa maksaa ajoissa.
Mikäli sama vuokralainen maksaa toistuvasti vuokriaan myöhässä ja asiasta on jo oltu aiemmin yhteydessä, kannattaa laittaa heti muistutus kirjallisesti. Hyvä vaihtoehto on laittaa muistutuskirje perintätoimiston kautta. Perintätoimiston kirjeestä tulee aina kustannuksia vuokralaiselle, joten siinäkin mielessä vuokranmaksumotivaatio paranee.

Perintätoimistoja on monia. Varma vaihtoehto on liittyä Suomen vuokranantajien jäseneksi, jolloin saat maksutta käyttöösi Lindorffin perintäpalvelun. Se on tunnettu ja toimiva palvelu, johon voi luottaa. Tarvittaessa perintätoimisto vie asiasi aina oikeudelliseen perintään saakka. Toki ennen tätä olet joutunut todennäköisesti tekemään häädön ja kärsimään yhden, kahden tai jopa kolmen kuukauden vuokranmenetykset riippuen siitä, kuinka nopeasti reagoit maksamattomiin vuokriin.

Meillä ei ole vielä tilanne koskaan vuokrien takia kärjistynyt häätöön tai oikeudelliseen perintään. Todennäköisesti tällainenkin tilanne joskus eteen osuu. Pahin viivästyminen on ollut vuokran osittainen myöhästyminen lähes kuukaudella. Muutaman päivän tai viikon myöhästymiset ovat olleet melko yleisiä – jos ei nyt aivan kuukausittain ole tullut vastaan, mutta useamman kerran vuodessa joka tapauksessa.

Johtopäätös: Puutu maksamattomiin vuokriin ajoissa ja säntillisesti. Näin edesautat tulevaisuuden vuokrien saapumista tilille ajoissa ja annat vuokralaiselle kuvan, että toimit jämäkästi. Älä epäröi käyttää apunasi perintätoimistoa. Se on helppoa ja vaivatonta ja tuottaa pääsääntöisesti hyvän lopputuloksen.

Haluaisitko sinäkin vaurastua asuntosijoittamisella?

Asuntosijoittajagurut Joonas Orava ja Olli Turunen ovat sijoittaneet asuntoihin yli vuosikymmenen ja omistavat lukuisia sijoitusasuntoja. Nyt Joonas ja Olli valmentavat asuntosijoittajia ja tarjoavat uusimmat neuvot ja työkalut myös sinun käyttöösi!

TUTUSTU VERKKOVALMENNUKSEEN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.