Oletko varautunut pahimman varalle?

Oletko valmis yllättäviin menoihin? Mitä jos vuokralainen tuhoaa asuntosi päreiksi? Entä jos työttömyys iskee?

Taloudellisiin puskureihin pätee sama asia kuin vakuutuksiin. Ne pitää hankkia silloin, kun niitä ei vielä tarvitse.  Taloudelliset puskurit saattavat tuntua hankkiessa turhilta ja mitä pidempään niitä olet pitänyt tarvitsematta niitä, sitä houkuttelevammaksi ajatus niistä luopumisesta käy.

Tarkoitamme taloudellisilla puskureilla erittäin likvidiä (helposti rahaksi muutettavaa) ja turvallista säästökohdetta. Käytännössä tällaisia ovat pankkitili sekä jotkin lyhyen koron rahastot. Rahastoihin liittyvät riskit tulee toki ymmärtää. Pankkitili on tietysti kaikkein selkein ja turvallisin vaihtoehto. Siellä nimellispääoma ei pääse alenemaan ja talletussuojan kautta varasi ovat turvassa pankin konkurssilta aina 100 000 euroon saakka.

Kuten vakuutuksilla on hinta, myös taloudelliset puskurit maksavat. Sijoittajan maksama hinta puskureista on se tuotto, jonka voisi rahoilleen saada sijoittamalla ne johonkin tuottavampaan kohteeseen – vaikkapa sijoitusasuntoon.

Jokainen puskureita kerännyt asuntosijoittaja on miettinyt tätä samaa: jos sijoittaisin vararahastoni vaikkapa uuteen asuntoon ja myisin sen tarvittaessa, eikö se olisi järkevää? Mielestämme ei. Vararahaston idea on, että kun maailmankirjat ovat sekaisin ja tarvitset käteistä velvoitteidesi hoitamiseen, saat rahat helposti käyttöösi. Sijoitusasunto ei ole turvallinen säilö rahoille kaikkina maailman aikoina, vaikka tällä hetkellä opiskelijakaupungissa sijaitsevan keskustayksiön saa muutettua rahaksi nopeasti hyvällä hinnalla.

Mikä sitten on sopivan kokoinen vararahasto? Mielipiteitä on yhtä paljon kuin on asuntosijoittajia. Meidän käyttämä summa on karkeasti 2000 euroa per asunto. Tällä rahalla hoitaa asunnosta aiheutuvia kustannuksia noin neljä kuukautta. Mikäli et käy töissä, puskureiden per asunto on syytä olla hieman isompia. Joku voi pitää summaa tavattoman pienenä, toisen mielestä tuollaista summaa per asunto ei kannata missään nimessä pitää lähes nollakorkoisessa kohteessa. Mielestämme tuo summa on kuitenkin minimi.

Lisäksi säästössä on hyvä olla neljän kuukauden nettopalkka. On tietenkin erittäin epätodennäköistä, että kaikki vuokralaiset jättäisivät vuokransa maksamatta tai tuhoaisivat asuntosi atomeiksi. Jos kuitenkin työttömyys iskisi samaan aikaan kun joidenkin vuokralaisten kanssa asiat eivät mene kuten oppikirjassa, mainituilla summilla pärjäisit puolesta vuodesta vuoteen.

Johtopäätös: Määritä itsellesi sopiva taloudellisten puskureiden taso ja hoida asia kuntoon. Vaikka ajatus vielä asunnon ostamisesta puskureiden keräämisen sijaan tuntuisi kuinka houkuttelevalta, hoida vararahastosi kuntoon ennen sitä. Silloin kun sitä tarvitset, on jo liian myöhäistä. Ja jos asia on jo kunnossa ja ajatus niistä luopumisesta tuntuisi houkuttelevalta, älä tee sitä. Vanhaa suomalaista sananlaskua lainaten vahinko ei tule kello kaulassa.


Aurinkoisin terveisin,

Olli ja Joonas

Haluaisitko sinäkin vaurastua asuntosijoittamisella?

Asuntosijoittajagurut Joonas Orava ja Olli Turunen ovat sijoittaneet asuntoihin yli vuosikymmenen ja omistavat lukuisia sijoitusasuntoja. Nyt Joonas ja Olli valmentavat asuntosijoittajia ja tarjoavat uusimmat neuvot ja työkalut myös sinun käyttöösi!

TUTUSTU VERKKOVALMENNUKSEEN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.