Pakkohuutokauppa

Saimme tutultamme vinkin Jyväskylässä pakkohuutokaupassa olevasta pienestä yksiöstä. Olimme joskus keskenämme puhuneet pakkohuutokaupoista: voisiko sieltä löytyä kohteita järkevään hintaan.  Asia vain oli jotenkin jäänyt. Nyt siitä otettaisiin selvää!

Myytävä kohde oli hyvällä sijainnilla aivan yliopiston vieressä. Koko oli 23 neliötä, joten koon puolesta optimaalinen sijoitusasunto. Myyntiesitteessä oli kohtuullisen hyvät tiedot asunnosta. Yhtiössä oli jonkun verran tehty remonttia, mutta tekemistäkin on vielä jäljellä. Kuvien perusteella itse huoneisto oli melko huonossa kunnossa. Käytännössä asuntoon olisi tehtävä täydellinen pintaremontti. Myyntiaikaa oli useampi viikko ja kohteesta sattui olemaan yleinen näyttö. Sijainnin puolesta sovimme, että Joonas lähtee käymään siellä.

”Näyttöaika oli klo 13.00–13.30. Saavuin paikalle noin klo 13.15. Asunnossa oli silloin sisällä vajaa kymmenen ihmistä. Kohde oli nopeasti katsottu. Eräs ihminen tuli jututtamaan ja turisimme kaikenlaista. Kävi ilmi, että hän oli tullut näytölle heti alusta alkaen. Yllätys oli itselleni melkoinen, kun kuulin, että kohteessa oli näytön alkaessa ollut niin paljon katsojia, että kaikki eivät mahtuneet edes asuntoon sisälle. Myyjän edustajakin sanoi, että tupa oli aivan täynnä. Keskustelimme yleisesti pienten yksiöiden kovasta kysynnästä ja myyjän (ulosoton) edustaja tuumasi, että viime aikoina he ovat saaneet pienistä asunnoista parempia hintoja kuin välittäjät. Viimeistään tässä vaiheessa minulle valkeni, että tätä kautta ei järkeviä kohteita löydä.”

Sijoittajat ovat siis löytäneet ulosoton sivuston www.huutokaupat.comin. Näytöillä on silti aina mukava käydä. Pakkohuutokaupan kohteisiin näyttäisi siis ainakin tämän kohteen perusteella pätevän sama kuin tarjouskauppa-malliin; aina löytyy joku, joka on valmis maksamaan vielä yhden tonnin enemmän. Pakkohuutokaupassakin kohde on pitkään myynnissä, joten kuka hyvänsä ehtii perehtyä asiaan huolella ja miettimään sitä perin pohjin. Nopeasta toiminnasta ja aluetuntemuksesta ei siis ole vastaavaa hyötyä sijoittajalle.

Kohteen lopullinen hinta oli 77 200 ja kaupantekijäisiksi sai vielä noin 7 000 euroa yhtiölainaa. Kun lisäksi otetaan huomioon yhtiöön tulevat remontit ja asuntoon tehtävä täydellinen pintaremontti, nousee kohteen hintaa 100 000 euron tietämillä. Väitämme, että kyseessä on Jyväskylän kalleimmasta päästä oleva vanhan yksiön kauppa neliöhinnalla laskettuna, ellei jopa kallein. Reissu ei tästäkään huolimatta mennyt hukkaan. Näytöillä käydessä oppii yleensä jotain uutta ja aina kun tulee ajatus jostain, kannattaa se selvittää ennen kuin tyrmää sen.

Johtopäätös: pakkohuutokaupasta ei löydy tavattoman hyviä kohteita, tilanne on jopa päinvastainen. Markkinavuokralla sijoittaja pääsee tässä kohteessa noin 4,5 prosentin tuottoon. Toki se on riippuvainen remonttiin käytettävästä rahasta ja taloyhtiön remonttien toteutustavasta. Voittaahan tuotto toki pankkitalletuksen, mutta velkavipua käyttävälle sijoittajalle tuotto jää liian pieneksi. Erittäin hyvien kohteiden metsästys siis jatkuu.

Haluaisitko sinäkin vaurastua asuntosijoittamisella?

Asuntosijoittajagurut Joonas Orava ja Olli Turunen ovat sijoittaneet asuntoihin yli vuosikymmenen ja omistavat lukuisia sijoitusasuntoja. Nyt Joonas ja Olli valmentavat asuntosijoittajia ja tarjoavat uusimmat neuvot ja työkalut myös sinun käyttöösi!

TUTUSTU VERKKOVALMENNUKSEEN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.