Paljonko asuntosijoittaminen vie aikaa?

Otsikon kysymys on yksi yleisimmistä kysymyksistä keskustellessamme asuntosijoittamisesta ihmisten kanssa.

Vastaukseen auttaa ajankäytön jakaminen eri kategorioihin:

1)      Asuntomarkkinan ja ostokohteiden tutkiminen

Tämän osa-alueen liian moni sivuuttaa liian nopeasti. Asuntosijoittamiseen kuluvasta ajasta karkeasti arvioituna yli 90 % käytämme markkinan seuraamiseen ja ostokohteiden tutkimiseen. Mielestämme asuntosijoittajana on vaikea menestyä ilman markkinatuntemusta (hintataso, vuokrataso, taloyhtiöiden tilanne jne.) ja Exceliä, joten olemmekin viettäneet paljon aikaa näiden asioiden parissa.

Esimerkiksi Jyväskylästä olemme listanneet vuosien aikana noin 300 myynnissä olleen yksiön tiedot, joiden kautta markkinatuntemus on syntynyt. Tämä yhdistettynä paikallistuntemukseen (kaupunginosien maine, opiskelulaitokset, opiskelija-asunnot, harrastuspaikat, julkinen liikenne jne.) tuo asuntosijoittajalle merkittävän edun satunnaissijoittajaan verrattuna. Ihan hetkessä tuntemus ei toki synny. Aloitimme vuonna 2004 Excel-kaavioiden kokoamisen, jolloin ne rehellisesti sanottuna olivat alkeellisia. Vaikka Jyväskylän yksiömarkkinaa on tullut tutkittua jo kohta 10 vuotta, emme ole lähelläkään niin hyvää markkinatuntemusta kuin haluaisimme. Eli tekemistä on koko ajan, jos vain aikaa riittäisi. Mielenkiinto ja pieni nälkä pysyy koko ajan yllä, koska työstä johtuen ei ehdi liikaa aikaa tähän harrastukseen käyttämään.

Mikäli et ole kiinnostunut Excelistä, mutta haluat hoitaa ostokohteiden tutkimisen ja salkun lukujen hallinnoinnin ammattimaisesti, kannattaa katsoa uusi asuntosijoittajan ainutlaatuinen verkkopalvelu: www.asuntolaskuri.fi. Katso pikavideoesittely palvelusta.

Voit kokeilla maksutta ja sitoumuksetta asuntosijoittajan verkkopalvelua vuoden 2013 loppuun saakka.

2)      Vuokraus

Vuokraamme kohteet poikkeuksetta itse, koska tämä osa-alue on mielenkiintoinen pala harrastusta. Samalla säästää välittäjän palkkion. Välittäjän käyttö on perusteltua, jos asunto on erittäin kaukana omasta asuinkaupungista tai ei muuten vain halua käyttää aikaa vuokraukseen. Kannattaa lukea käytännön esimerkki vuokrausprosessista, joka hahmottaa samalla siihen käytettyä aikaa.

3)      Hallinnointi

Osa ihmisistä luulee, että asuntojen hallinnointiin menisi hurjan paljon aikaa. Näin ei kuitenkaan ole, jos vuokralaiset ovat hyviä ja maksavat vuokransa. Kerran pari kuukaudessa kun tarkistaa vuokrien saapuneen tilille ja merkitsee ne Exceliin, niin useimpina kuukausina se riittää. Aika ajoin joku vuokralaisista soittaa jostakin ongelmasta (uusi avain, rikkoutunut ikkunankahva, huonosti vetävä viemäri), mutta useimpiin haasteisiin apu löytyy parilla puhelinsoitolla. Soitto joko isännöitsijälle tai suoraan huoltomiehelle tapauksesta riippuen riittää. Eli vuokranantaja on usein koordinaattori asiassa, eikä varsinaista käyntiä asunnolla tarvita. Vuosien varrella jokunen jääkaappikin on mennyt rikki. Nykyään jääkaapin vaihtokin sujuu varttitunnin työllä: verkkokaupan kautta on helppo tilata uusi jääkaappi ja vanhan poisvienti vuokralaiselle sopivana ajankohtana.

Yllämainittujen osa-alueiden lisäksi aikaa menee toki mm. rahoitusneuvotteluun ja kohteen ostamiseen, mutta lähes poikkeuksetta nämä asiat on hoidettu tunnissa parissa per tapaus. Asuntosijoittamiseen kuluvaa aikaa kokonaisuudessaan emme ole missään vaiheessa laskeneet, sillä asuntosijoittaminen on mielenkiintoinen harrastus ja intohimo. Se on harrastus meille siinä missä joku toinen harrastaa kuntosalilla käyntiä tai penkkiurheilua.

Lukua ajankäytölle on vaikea antaa, koska se on täysin riippuvainen kohteiden määrästä ja onko sijoittaja seuraamassa aktiivisesti markkinaa uusien ostokohteiden toivossa. Joka tapauksessa käytettävä aika – keskimäärin tunti pari kuukaudessa riittää hallinnointiin erinomaisesti – ei ole mahdoton useimmille ihmisille. Toisaalta ei kannata aliarvioidakaan vaivaa, sillä yllätyksiin (esim. vuokralaisen vaihtuminen) on syytä varautua.

Johtopäätös: Erinomainen markkinatuntemus edesauttaa erottamaan helmet massasta ja helpottaa nopeiden päätösten tekemistä. Verrattuna viime vuosiin kilpailu hyvistä sijoituskohteista on kiristynyt, joten kotiläksyt on tehtävä huolella ja aikaa kohteiden seulontaan kannattaa satsata entistä enemmän. Kerromme ensi kerralla lisää uusimmasta ostoksestamme.

Haluaisitko sinäkin vaurastua asuntosijoittamisella?

Asuntosijoittajagurut Joonas Orava ja Olli Turunen ovat sijoittaneet asuntoihin yli vuosikymmenen ja omistavat lukuisia sijoitusasuntoja. Nyt Joonas ja Olli valmentavat asuntosijoittajia ja tarjoavat uusimmat neuvot ja työkalut myös sinun käyttöösi!

TUTUSTU VERKKOVALMENNUKSEEN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.