Putkiremontin ihanuudesta ja kuluista

Tunnetusti laaja viemäriremontti, jossa kylppärit revitään auki, on useimpien asukkaiden ja asuntosijoittajien painajainen.

Viemäriremontteja on kuitenkin monenlaisia. Osassa pinnoitetaan vain viemärit, toisissa uusitaan helahoito käyttövesiputkineen ja sähköjärjestelmä modernisoidaan. Kun viemäriremontti tehdään perinteisellä menetelmällä, kaakelit saavat kyytiä ja pöly lentää. Usein asunto joutuu käytännössä väliaikaiseen käyttökelvottomaan kuntoon, sillä ilman vettä pölyn ja melun keskellä on mahdoton asua.

Ollin esimerkki:

Asuin aikanaan Helsingissä putkiremontin loppuvaiheen aikana. Joka aamu kello kahdeksan työmiehet aloittivat metelin. Voit kuvitella, että rappukäytävässä ei ollut paljon vapaaehtoisia asukkeja. Minun oli pakko, mutta onneksi asunnossa suurimman osan ajasta vesi toimi ja olin päivät töissä samalla kun remonttia tehtiin.

Helppouden vuoksi tarkoitamme nyt viemäriremontilla laajaa linjasaneerausta, jossa uusitaan viemäreiden lisäksi käyttövesiputket ja sähköt. Tämä on joidenkin isännöitsijöiden mukaan paras ratkaisu, sillä kerran kun tehdään, niin vaihdetaan monta asiaa kerralla. Toki aina ei ole tarvetta kaikelle. Mutta lähtökohtaisesti pääkaupunkiseudun ulkopuolella operoimassamme opiskelijakaupungissa koko kolmikon (viemärit, käyttövesiputket, sähköt) kattava remontti maksaa karkeasti 500–700 euroa neliöltä. Eli 30-neliöisen yksiön osalta remontti voi maksaa noin 15 000 – 21 000 euroa. Tämä maksetaan tavallisesti ylimääräisenä rahoitusvastikkeena hoitovastikkeen rinnalla. Pelkän käyttövesiputkiremontin olemme usein nähneet olevan karkeasti 200–300 euron luokkaa.

On pakko sanoa karkeasti, koska yksittäisiä eroja on hurjasti. Yhtä standardia ei ole, koska kuten sanottu, putkiremontteja on useita erilaisia eri taloyhtiöiden kunnosta johtuen. Parhaillaan eräässä asunnossamme on käynnistymässä viemäreiden pinnoitus, kulua 100 eur/m2.

Kokemuksemme mukaan Helsingissä viemäriremontit voivat olla pahimmillaan jopa lähellä tuhatta euroa neliöltä. Kehäkolmosen sisäpuolella kaikki maksaa enemmän – varsinkin vanhoissa arvotaloissa eteläisessä Helsingissä.

Johtopäätös:
Mikäli sijoituskohteesi on 1950–1970 -luvulta ja siinä ei ole tehty vielä putkiremonttia, ota asiasta selvää. Helsingissä ennen 1930-lukua rakennettuihin taloihin saatetaan joihinkin tehdä putkiremonttia toista kertaa. Keskustele isännöitsijän kanssa. Myös taloyhtiön hallituksessa voi istua asiasta tietävä henkilö. Remonttikustannuksiin on vaikea antaa yleispätevää sääntöä. Asuntosijoittajan tuottoon laaja viemäriremontti vaikuttaa merkittävästi, joten asiaa ei kannata ohittaa olankohautuksella.
 

Putkiremonttiterveisin,

Olli ja Joonas

Haluaisitko sinäkin vaurastua asuntosijoittamisella?

Asuntosijoittajagurut Joonas Orava ja Olli Turunen ovat sijoittaneet asuntoihin yli vuosikymmenen ja omistavat lukuisia sijoitusasuntoja. Nyt Joonas ja Olli valmentavat asuntosijoittajia ja tarjoavat uusimmat neuvot ja työkalut myös sinun käyttöösi!

TUTUSTU VERKKOVALMENNUKSEEN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.