Kuinka rahoittaa kerralla useamman asunnon osto?

Kävimme hiljattain neuvottelemassa pankissa rahoituskuviot kerralla useamman asunnon ostoa varten. Jaamme vinkin blogin lukijoille kuinka tämä onnistuu.

Asuntosijoittajan on syytä muistaa, ettei uuden kohteen ostaminen aina vaadi käteistä. Esimerkki on laskettu helpolla luvuilla. Oletetaan, että olet saanut vuosien varrella maksettua 100 000 euron asunnon velattomaksi. Näin ollen asunnolla on (pääsääntöisesti) Danskessa vakuusarvoa 80 000, Nordeassa 75 000 ja muissa pankeissa 70 000 euroa. Asiakkuus ja asunnon sijainti saattavat vaikuttaa tapauskohtaisesti vakuusarvoon.

Voit hyödyntää tätä 100 000 euron asuntoa niin, että ostat seuraavaksi 300 000 euron edestä asuntoja ilman omaa rahaa. Kuinka tämä onnistuu?

Haet lainaa, johon jo omistamasi asunto tulee lisävakuudeksi. Ostettavat asunnot tulevat luonnollisesti myös vakuudeksi. Kuvio on helpoin käydä läpi visuaalisesti.

Sijoitusasunnon vakuuskuvio

Kuvio on erittäin simppeli, mutta vuosien varrella olemme huomanneet, että aniharva on tätä kuviota käyttänyt tai edes puhunut siitä. Pankissakaan pelkkä asian kertominen ei yleensä ole auttanut, koska se ei ole pankkihenkilöillekään tuttu, vaan kuvio täytyy piirtää.

Homma pyörii sitä helpommin, mitä isompi pankin antama prosentuaalinen vakuusarvo. Eli 100 000 euron asunnon turvin, 80% vakuusarvolla saa lainaa 400 000 euroa, 75% -> 300 000 euroa ja 70% -> 233 000 euroa. Eli 5% ero vakuusarvossa voi kuulostaa pieneltä, mutta kuten luvuista huomaat niin sillä on huima merkitys! Olemme käyttäneet Nordeaa pääpankkina. Yksi suurimmista syistä on juuri useimpia muita pankkeja suurempi vakuusarvo. Miksi ei Danske – siellähän saisi suuremman vivun? Meillä lähti heti alusta rahoitus toimimaan niin hyvin, ja on toiminut kaikki vuodet, että emme ole nähneet syytä vaihtaa. Lisäksi kannattaa muistaa kolikon toinen puoli: mitä suurempi vipu, sitä suurempi riski. Mutta jos et ole vielä minkään pankin kanssa naimisissa, käy ehdottomasti neuvottelemassa kuvio läpi.

Jokatapauksessa, ymmärrät pointin. Tämäkin esimerkki pohjautuu käytännön kokemukseen. Olli on kaksi kertaa ottanut useamman asunnon ostoa varten lainan tällä kuviolla. Lainanhakemuksen liitteeksi niitattiin aikoinaan tämä paperi. Olli: ”Piirrustus ei ollut vahvin aineeni koulussa, kuten kuviosta huomaat :)”.

Luonnollisesti kuvio toimii pienemmilläkin euroilla ja vaikka olisi lainaa vielä jäljellä jostakin asunnosta. Esimerkiksi jos sinulla on 50 000 euroa käyttämätöntä vakuusarvoa, saat sillä hankittua vähintään 167 000 euron edestä sijoitusasuntoja.

Tätä vinkkiä kannattaa hyödyntää seuraavien asuntojen rahoitusta suunnitellessa!

Haluaisitko sinäkin vaurastua asuntosijoittamisella?

Asuntosijoittajagurut Joonas Orava ja Olli Turunen ovat sijoittaneet asuntoihin yli vuosikymmenen ja omistavat lukuisia sijoitusasuntoja. Nyt Joonas ja Olli valmentavat asuntosijoittajia ja tarjoavat uusimmat neuvot ja työkalut myös sinun käyttöösi!

TUTUSTU VERKKOVALMENNUKSEEN

3 Vastausta

 1. Jari sanoo:

  Menen aina lopulta solmuun näiden vakuuslaskelmien kanssa. Paljonko asunnon 1 vapaat vakuudet olisivat, jos lainaa olisi jäljellä vaikka 10 000 €?

  Itselläni on nyt kaksi asuntoa, joissa molemmissa on jäljellä lainaa ja yritän laskea paljonko niissä on vapaita vakuuksia seuraavaa sijoitusasuntoa varten.

  • Joonas sanoo:

   Hei Jari

   Asunto 1:n kaava menee näin: 100 000*0,75-10 000 = 65 000e. Tällainen tilanne tyypillisesti Nordeassa. Muissa pankeissa pääsääntöisesti vakuusarvo 70 prosenttia, jolloin vapaata vakuutta olisi 60 000 euroa.

 2. Atto sanoo:

  Hei!

  Haluaisin lisätä tuohon, että lainan saamiseen vaikuttaa vapaan vakuusarvon lisäksi tulotaso, johon ainakin itselläni homma tyssäsi noin viiden asunnon jälkeen. Pankkeilla on velvoite varmistaa, että lainanhoitokulut eivät ylitä xx prosenttia käytettävissä olevista nettotuloista korkojen ollessa (muistaakseni) 6 %. Lisäksi pankki laskee nettovuokratuloille vielä jonkin prosentin (joka ei ole 100%), mikä pienentää laskennallista pääomatuloa.

  Vaikka itselläni on kohtuulliset palkkatulot, en saa lainaa lähellekään 1 M€, vaikka vakuusarvot sen mahdollistaisivat ja nykyiset tuloni riittäisivät lainojen lyhennyksiin. Olen myös ”suojannut” lainani niin, että maksuerät eivät nouse, vaikka korot nousisivat. Tämä ei kuitenkaan pankin mielestä riitä kumoamaan vaadetta laskea lainanhoitokulut 6 % korolla:/

  Ainoaksi keinoksi kiertää tätä olen keksinyt suuren velkaosuuden asuntojen ostamisen. Asuntoon kohdistuvan lainanhan saa hoidettavakseen, kun on varaa maksaa myyntihinta, eikä kukaan varmasti kysele, pystytkö suoriutumaan rahoitusvastikkeista 6 % korolla:)

  Onko täällä muita, joilla on sama ongelma / ratkaisu ko. ongelmaan?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.