Saksan asuntomarkkinan erikoispiirteitä

Olli on käymässä Saksassa ja kommentoi paikallisen asuntomarkkinan erikoispiirteitä:

”Tämänkertainen blogi tulee nahkakuulakisojen voittajamaasta, sillä olen viikonlopun vietossa vanhassa kotikaupungissani Hampurissa. Vaikka en ole Seppo Rädyn kanssa samaa mieltä Saksasta, Saksan asuntomarkkinassa on mukavasta maasta huolimatta sijoittajan kannalta huonoja eroavaisuuksia Suomeen verrattuna. Eroavaisuuksia, joita emme toivo Suomeen rantautuvan.

1) Välittäjän palkkio

Suomessa ostaja maksaa ani harvoin välityspalkkiota – yleensä vain jos välittäjä etsii nimenomaisesti tietynlaista kohdetta ostajan toimeksiannosta, joka johtaa kauppaan. Saksassa välittäjän palkkio lätkäistään ostajalle. Välityspalkkiot eroavat kaupungeittain, mutta ovat kauttaaltaan suolaisia, esimerkiksi Hampurissa standardi on 6,25 % kauppahinnasta. Tosin kauppaa vauhdittaakseen osa yksityisistä myyjistä mainostaa asuntoaan ”provisionsfrei” -maininnan kera. Uudiskohteet ovat useimmiten palkkiosta vapautettuja.

2) Varainsiirtovero

Suomessa kahden prosentin varainsiirtovero tuntuu edukkaalta, kun vertaa Saksan vastaavankaltaiseen veroon (Grunderwerbsteuer), joka on osavaltiokohtaisesti 3,5 – 6,5 prosentin välillä.

3) Notaarin palkkio ja viranomaiskulut

What? Kyllä, notaarillekin pitää vielä maksaa, sillä notaarin käyttö kaupantekijänä on lain mukaan pakollista. Notaari tarkistaa kauppakirjan, mutta ei kohdetta. Eikä sovi unohtaa viranomaisia. Notaari ja Grundbuchamt, joka rekisteröi asiakirjat, vievät sakulta yhteensä noin 1-2 prosenttia kauppahinnasta.

Nämä kolme ynnäämällä kulut nousevat helposti yli 10 prosenttiin ostohinnasta. Eli kuluvertailussa Suomi vaikuttaa erittäin suopealta maalta. Nämä aspektit koskettavat asuntosijoittajaa. Lisäksi omistusasunnon ostajalle Suomi tarjoaa lisäetuja (korkojen verovähennysoikeus ja myyntivoiton verovapaus jo kahden vuoden jälkeen), joista Saksassa voi vain unelmoida. Saksan kaltainen kulurakenne olisi katkeraa myrkkyä asuntokaupalle.”

Haluaisitko sinäkin vaurastua asuntosijoittamisella?

Asuntosijoittajagurut Joonas Orava ja Olli Turunen ovat sijoittaneet asuntoihin yli vuosikymmenen ja omistavat lukuisia sijoitusasuntoja. Nyt Joonas ja Olli valmentavat asuntosijoittajia ja tarjoavat uusimmat neuvot ja työkalut myös sinun käyttöösi!

TUTUSTU VERKKOVALMENNUKSEEN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.