Salkun tapahtumat vuonna 2014

Vuosi 2014 ei jää sijoitustoiminnan valossa osaltamme muistoihin mitenkään käänteentekevänä vuotena. Asuntomarkkina on kasvukeskusten pienten asuntojen osalta edelleen yliostettu, vaikka koko markkinassa, varsinkin isoissa asunnoissa, on tapahtunut hintojen osalta hienoista laskua. Kuluneeseen vuoteen mahtui osaltamme neljän asunnon osto ja kolmen myynti, joista yksi toteutuu tämän vuoden puolella. Alla kaupat listattuna. Valtaosaa on käsitelty blogissamme tarkemmin viime vuoden aikana.

1. Joonaksen omistama Tikkakosken yksiö myytiin tammikuussa. Tikkakoski sijaitsee 20 kilometriä Jyväskylästä pohjoiseen. Vuokratuotto oli hyvä, mutta vuokrattavuus huono. Pienehkö taloyhtiö oli riski, koska remonttikulut ovat pienissä suuria taloyhtiöitä useimmiten selvästi korkeammat. Asunto sijaitsi mielestämme huonomaineisella alueella ja syrjäisen sijainnin takia arvonnousupotentiaalia ei ollut näköpiirissä.

2. Maaliskuussa ostimme tutun kontaktin kautta kaksi 29-neliöistä vuonna 2008 rakennettua yksiötä Jyväskylästä noin kuuden kilometrin päässä keskustasta. 6,4 % vuokratuotto on hyvällä tasolla ja plussana suurehko yhtiölaina, jonka voi vähentää vuokratulosta.

3. Kesällä ostimme julkisen markkinan kautta 26-neliöisen yksiön Jyväskylästä. Asunto on kahden kilometrin päässä keskustasta. Teetimme asuntoon remontin ja vuokralainen muutti asuntoon elokuussa. Huoneiston remontilla ja taloyhtiön remonttivaralla laskettuna vuokratuotto on noin 6,4 %. Pienehkön koon ansiosta korjausvelka on euromääräisesti kohtuullinen. Hyvä sijainti mahdollistaa hyvän vuokrattavuuden.

4. Syksyllä ostimme julkisen markkinan kautta Jyväskylästä lähiössä sijaitsevan lasitetulla parvekkeella olevan 31-neliöisen yksiön. Omistamme samaisesta talosta jo ennestään yksiön ja hinta oli kohdallaan, joten ostopäätös oli helppo tehdä. Yli 6 % vuokratuotto. Alhaisen neliöhinnan takia 70-luvun betonielementtitalon korjausvelka muodostaa tavallista suuremman riskin.

5. Marraskuussa myimme 59-neliöisen kaksion Säynätsalosta, joka kuuluu nykyään Jyväskylään, mutta on 17 kilometriä kaupungin keskustasta. Toisesta Säynätsalon naapuritalon kaksiosta on kauppa sovittu ja se toteutetaan tammikuussa. Palaamme näihin kauppoihin vielä tuonnempana.

Myyntien tarkoitus on ollut parantaa salkun rakennetta tavoitekriteerien suuntaan eli keskitymme yksiöihin max 6 kilometriä keskustasta. Uusia ostoja on löytynyt huonosti yksinkertaisesti siitä syystä, että tarjonta on ollut niukkaa. Kun tammikuulle sovittu kauppa on saatu maaliin, ei salkussamme ole akuutteja muutostarpeita. Tämä ei välttämättä tarkoita, ettemmekö voisi joistakin huoneistoista luopua, mutta painetta asiaan ei ole. Lähtökohtaisesti kun kuitenkin olemme ”holdareita”, myynteihin on aina löydyttävä painavat syyt.

Vuodelle 2015 olemme asettaneet korkeammat tavoitteet itsellemme kasvun suhteen, mutta palaamme niihin myöhemmin. On parempi tehdä ensin ja puhua vasta sitten. Paljon riippuu siitä, tuleeko järkeviä kohteita tarjolle – tällä hetkellä ei näytä hyvältä. Lopuksi konkreettisena esimerkkinä yksi hiljattain kuulemamme tapaus:

Jyväskylän keskustassa oli myynnissä vanha yksiö lähes uudenveroiseksi remontoidusta taloyhtiöstä. Tarjouksia asunnosta tuli 14 kappaletta – yhdeksän meni yli pyyntihinnan. Että sellaista. Toisaalla kauppa käy kuumana. Toisaalla on jääkylmää.

Haluaisitko sinäkin vaurastua asuntosijoittamisella?

Asuntosijoittajagurut Joonas Orava ja Olli Turunen ovat sijoittaneet asuntoihin yli vuosikymmenen ja omistavat lukuisia sijoitusasuntoja. Nyt Joonas ja Olli valmentavat asuntosijoittajia ja tarjoavat uusimmat neuvot ja työkalut myös sinun käyttöösi!

TUTUSTU VERKKOVALMENNUKSEEN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.