Senkin tarjouskauppa!

Onko tuttu tilanne: saat vahdin kautta viestin kohteesta, joka näyttää äkkiseltään erittäin hyvältä sijoituskohteelta. Sekunnin kymmenesosassa mieleesi kuitenkin hiipii epäilys, että kyseessä taitaakin olla ns. tarjouskauppakohde. Yleensä näin onkin. Voit jo tässä vaiheessa nostaa kädet ilmaan ja odotella seuraavaa vahtiviestiä. Toki välillä tulee mielenkiinnosta laskettua, mitä kohteesta voisi maksaa. Tarjouskauppakohteissa hinta, jonka voisimme kuvitella asunnosta maksavamme, on ylittynyt poikkeuksetta reippaasti edellisinä kuukausina.

Tarjouskauppa on asuntoja ostavan sijoittajan kannalta huono vaihtoehto. Kääntäen: myyjän kannalta se on järkevä tapa myydä asunto – varsinkin pieni keskustayksiö. Hinnat tuntuvat karkaavan markkinan ylälaitaan ja ajoittain selvästi ylikin.

Myyjän kannalta tarjouskaupan etu on, että kohteet eivät poistu markkinoilta tunneissa, joten kuka hyvänsä ehtii miettiä asiaa ja tehdä tarjouksen. Ja kysyntäähän pienille yksiöille tuntuu tällä hetkellä riittävän! Monilla tuntuu olevan houkutus tarjota huutokaupassa vielä lisää, sillä ”eihän se ole kuin tonni pari lisää hintaan”. Kohteiden hinnat nousevat pilviin.

Kaksi esimerkkiä:

1)      Kaksi vuotta sitten ostimme Jyväskylästä 21 neliön yksiön, joka maksoi 64 750 euroa. Samaisesta talosta myytiin hiljan vastaavanlainen asunto yläpuolelta tarjouskaupalla 84 000 eurolla. Onko tämä normaalia hinnannousua vai merkki markkinan ylikuumenemisesta?

2)      Helsingissä kuolinpesä myi 17 neliön yksiötä. Välittäjä kertoi, että myyjälle riittää asunnosta noin 100 000 euroa. Niinpä kohteen hinta nousi tarjouskaupassa heti hieman yli 100 000 euron. Kisa kohteesta jatkui kuitenkin päivätolkulla lukuisine tarjouksineen ja lopulta kauppahinnaksi muodostui 140 000 euroa. Järkyttävä ylihinta suhteessa siihen, millä myyjä olisi asunnosta luopunut tavallisessa kaupassa.

Nämä esimerkit eivät ole ainoita vastaan tulleita tapauksia.

Toisaalta ensimmäisen esimerkin 84 000 euron kauppahinnallakin kohteesta saa noin viiden prosentin vuokratuoton varainsiirtovero huomioiden. Remonttivaraa ei ole huomioitu. Mikäli taloyhtiö ja huoneisto ovat hyvässä kunnossa eli remonttivara on kohtuullinen, kyseinen asunto voi olla hyvä valinta, jos sijoittajan toinen vaihtoehto on tallettaa rahat pankkiin kahden prosentin korolla.

Iso kysymys on, mitä tämä tarjouskauppojen sijoittajajoukko tekee, kun korkotaso on jossain vaiheessa 4-5 prosentin tietämillä? Siirtävätkö he rahansa takaisin pankkiin, mikäli saavat asunnot järkevästi myytyä, vai ovatko he edelleen valmiita ostamaan asuntoja viiden prosentin vuokratuotolla?

Johtopäätös: korkotason nousua odotellessa on syytä pitää vahdit päällä ja seuloa helmet pois markkinoilta. Markkinatilannetta kannattaa seurata myös tarjouskauppakohteiden kautta – ne kertovat mukavasti kysynnän tasosta. Loistavia ostotilaisuuksia tarjouskaupasta on turha hakea.

Haluaisitko sinäkin vaurastua asuntosijoittamisella?

Asuntosijoittajagurut Joonas Orava ja Olli Turunen ovat sijoittaneet asuntoihin yli vuosikymmenen ja omistavat lukuisia sijoitusasuntoja. Nyt Joonas ja Olli valmentavat asuntosijoittajia ja tarjoavat uusimmat neuvot ja työkalut myös sinun käyttöösi!

TUTUSTU VERKKOVALMENNUKSEEN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.