Sijoitusasunto ilman käteistä

Kerromme kuinka voit päästä sijoitusasuntoon käsiksi ilman euroakaan käteistä.

Parhaimmillaan et tarvitse alkupääomaa sijoitusasuntoon, jos sinulla on vakuuksia joita voit käyttää.  Asunnon vakuusarvo on tyypillisesti 70–75 %. Näin ollen päästäksesi kiinni sijoitusasuntoon ilman riihikuivaa rahaa, tarvitset 25–30 % lisävakuutta. Asuntolainan vakuutena käy osa asunnostasi, jossa asut ja jonka omistat. Vakuudeksi voi käyttää myös esimerkiksi vanhempien sijoitusasuntoa tai kesämökkiä.

Joissakin tapauksissa voi harkita lisävakuuden käyttämistä hyödyntämällä vanhempien asuintaloa tai -huoneistoa. Tässä on kuitenkin syytä käyttää harkintaa. Moni 90-luvun laman muistava ei välttämättä halua pantata omaa asuintaloaan toisen hyväksi, joka on täysin ymmärrettävää. Asuntojen hinnat voivat laskea paljonkin kuten kävi 20 vuotta sitten.

Kun sinulla on lisävakuus, pitää asunto valita huolella, jotta vastikkeet, korot ja verot hoituvat vuokralla. Herkullisimmillaan sijoitusasunto pyörii omillaan ilman lisäpanosta ja asunto lyhentää lainaa kuin itsestään.

Esimerkki eräästä hankkimastamme kohteesta:

– 33 neliöisen yksiön hinta 45 000 euroa sisältäen varainsiirtoveron (1,6 %) ja pintaremontin

– Vuokra 400 euroa/kk

– Vastike 117 euroa/kk

– Vuokratulo vastikkeen jälkeen 283 euroa/kk

– 45 000 euron lainan lyhennys ja korot kuukautta kohden 10 vuoden kiinteällä 3 % korolla ja 25 vuoden laina-ajalla ovat 213 euroa

– Jäljelle jäävä tulo 70 euroa/kk riittää verojen maksuun moniksi vuosiksi. Verot ovat 53 euroa/kk alussa ja nousevat vähitellen kohti 85 euroa koron osuuden pienentyessä.

Eli käytännössä vuokralaisen maksamalla vuokralla hoidat vastikkeen, korot ja lyhennät lainaa sekä maksat verot vuokratulosta. Mikäli haluat maksimoida tuloja alussa, mutta samalla lisätä riskiä, voit valita lyhyemmän viitekoron, jolloin korkomenot ovat oleellisesti pienemmät – ainakin toistaiseksi. Jotta asuntolaina pyörii ns. omillaan ilman omaa panosta, tulee asunnon vuokratuoton olla yli 7,5 prosenttia kiinteiden korkojen ollessa 3 prosentin tasolla. Keskustan ulkopuolella tyhjä kuukausi osuu kohdalle todennäköisemmin kuin kaupungin ytimessä, joten kaupungin laidalla kannattaa tuottorimaa pitää korkeammalla.

Suosittelemme kuitenkin tekemään asuntosijoituksia vasta sitten kun säästöön on kertynyt euroja. Tämä useammastakin syystä:

– Jos et saa säästöön kertymään rahaa, se ei ole hyvä merkki huolellista talouden hoidosta

– Kertyneet säästöt toimivat turvana yllätysten varalta (huono vuokralainen, iso remontti tms.)

– Säästöillä voit myös varautua korkojen nousuun, mikäli oletkin sitonut lainasi lyhyempään viitekorkoon esim. 3 kuukauden euriboriin, joka voi vuoden päästä olla aivan toisella tasolla kuin lainaa otettaessa olit laskenut.

Johtopäätös: Sijoitusasuntoon voit päästä kiinni jo hyvin pienellä summalla tai jopa ilman euroakaan, jos sinulla on vakuuksia joita voit käyttää osana sijoitusasunnon lainaa. Hyvä diili ilman alkupääomaa toimii, kun löydät kohteen jonka vuokra riittää vastikkeen, korkojen ja verojen maksuun sekä lainan lyhennykseen. Olet kuitenkin turvallisemmilla vesillä kun olet ehtinyt kerätä edes vähän taloudellista puskuria.

Asuntosijoitusterveisin,

Olli ja Joonas

Haluaisitko sinäkin vaurastua asuntosijoittamisella?

Asuntosijoittajagurut Joonas Orava ja Olli Turunen ovat sijoittaneet asuntoihin yli vuosikymmenen ja omistavat lukuisia sijoitusasuntoja. Nyt Joonas ja Olli valmentavat asuntosijoittajia ja tarjoavat uusimmat neuvot ja työkalut myös sinun käyttöösi!

TUTUSTU VERKKOVALMENNUKSEEN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.