Sijoitusvuosi 2017 ja neuvot vuodelle 2018

Ennen kuin annamme neuvon vuodelle 2018, katsotaan hetki taaksepäin. Vuosi sitten ennakoimme, että vuosi 2017 tulee olemaan maltillisemman kasvun vuosi ja näin toden totta on käynyt – vieläpä huomattavasti maltillisemmin kuin vuosi sitten ennakoimme. Vuodet eivät ole veljiä keskenään. Tämän voi hyvin todeta lukemalla koontitekstin vuoden 2016 tapahtumista.

Olemme vuoden 2017 aikana ostaneet kaksi asuntoa. Toinen on uudiskohde Seinäjoelta ja toinen remonttikohde Jyväskylästä. Asunnossa on remontti käynnissä ja se on tarkoitus myydä saman tien eteenpäin, kun remontti valmistuu.

Vaikka remonttikohde syökin pääomia rutkasti, on meillä sovittuna rahoitus valmiiksi 2-3 asunnon ostoa varten. Sopivaa hankittavaa ei vain ole tullut vastaan. Julkisen markkinan kysyntä on edelleen kovalla tasolla ja myönnettävä on, että olemme myös seuranneet markkinaa laiskemmin. Työ- ja perhekiireet ovat syöneet aikaa rakkaalta harrastukselta.

Asuntoaloitusten kappalemäärät huitelevat ennätyslukemissa. Rakennusteollisuuden lokakuun suhdannekatsauksessa ennakoidaan vuodelle 2017 kertyvän 43 000 asuntoaloitusta vuoden 2016 aloitusten yltäessä 40 000 kappaleeseen. Leimallinen piirre aikaisempiin nousukausiin verrattuna on ollut, että asunnot ovat painottuneet kerrostaloasuntoihin, joiden kysyntää ovat kasvattaneet sijoittajien rynnistys asuntomarkkinoille. Myös asuntojen keskikoko on pienentynyt, kun rakennusliikkeet ovat viime vuosina alkaneet taas tehdä pieniä, alle 30 neliön asuntoja.

Sijoittajan kannalta uudiskohteisiin sijoittaminen on kaksiteräinen miekka. Valmistuessaan asunnot ovat pääsääntöisesti helposti vuokrattavissa ja omistaminen on huoletonta. Vuosien saatossa kohde vanhenee ja lähenee alueen verrokkihintoja. Tästä syystä sijainnin suhteen on oltava erityisen valppaana. Myös hinnat ovat paikka paikoin erittäin kovia ja riski alueellisista ylitarjontatilanteista kasvaa. Pienten uudiskohdeyksiöiden arvonmuodostuksesta voit lukea lisää tästä blogitekstistä.

Neuvo vuodelle 2018

Vuoden 2018 ”ennusteen” voisi hyvin kopioida suoraan vuoden takaisesta muuttamalla vain vuosiluvut oikein: ”Entäpä vuosi 2017? Tällä hetkellä näyttää siltä, että keräämme kassaa ja teemme harkitusti ostoja. Harkitut ostot tarkoittanevat, että asuntosalkkumme kasvaa nettomääräisesti noin viidellä huoneistolla vuoden 2017 aikana.”

Jokaisessa markkinassa on mahdollista ostaa sijoitusasuntoja ja tehdä keskimääräistä parempia hankintoja. Jokainen markkina on syklinen, mutta kukaan ei tiedä, milloin markkina kääntyy. Koska emme ole ennustajia vaan asuntosijoittajia, teille hyvät lukijat annamme seuraavat neuvot: Lähesty sijoittamista oman tilanteesi kautta. Sijoita kassavirtapositiivisiin asuntoihin kaupunkeihin ja alueille, joissa väkimäärä kasvaa. Varaudu yllätyksiin puskurirahastojen ja korkosuojauksen kautta. Pidä pää kylmänä, kun markkina aikanaan muuttuu.

 

P.S. Kannattaa lukea myös Sijoitusoven Asuntomarkkinakatsaus. Katsauksessa on Mia Koro-Kanervan (Vuokranantajat), Timo Metsolan (Vuokraturva) ja Erkki Heikkisen (Kiinteistömaailma) erinomaiset kommentit markkinatilanteesta.

Haluaisitko sinäkin vaurastua asuntosijoittamisella?

Asuntosijoittajagurut Joonas Orava ja Olli Turunen ovat sijoittaneet asuntoihin yli vuosikymmenen ja omistavat lukuisia sijoitusasuntoja. Nyt Joonas ja Olli valmentavat asuntosijoittajia ja tarjoavat uusimmat neuvot ja työkalut myös sinun käyttöösi!

TUTUSTU VERKKOVALMENNUKSEEN

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.