Tarkista vuokralaisesi kotivakuutus

Oletko varautunut siihen, että vuokraamasi asunto palaisi aivan poroksi? Tai miltä kuulostaa, jos asuntosi katosta valuisi loristen vettä?

Meidän kohdalle ei ole osunut isompia vahinkoja – ainakaan toistaiseksi. Kaverilta paloi hiljattain asunto. Syttymissyynä oli tupakka. Parinkin eri ystävän kohdalle on osunut vesivahinko – toisessa vesipatteri vuoti ja toisessa tapauksessa meidän asunnon ja alakerran asunnon välissä oli tukos aiheuttaen vuodon alakerran asunnolle, joka oli ystävämme omistuksessa.
Joissakin tapauksissa taloyhtiön eli kiinteistön vakuutus korvaa osan vahingoista. Ei ole kuitenkaan sanottua, että yhtiön kiinteistövakuutus kattaa aina kaikki ongelmatilanteet. Koulukirjaesimerkki: Asunnon jääkaapin kylmäaineputki rikkoutuu ja keittiön lattiapinnoite joudutaan uusimaan. Kotivakuutus korvaa lattian korjauksen ja jääkaapin.
Vuokralaisen kotivakuutuksen olemassaolo on siis aina parempi juttu kuin elo ilman vakuutusta. Joku voisi ajatella, että miksen omistajana ottaisi itse asuntoihin vakuutusta, niin ei tarvitse murehtia. Vuokranantajien jäsenetuna IF tarjoaa nimenomaan asuntosijoittajille kotivakuutusta.

Olemme ajatelleet asian niin, että jos olisi yksi asunto, se kannattaisi vakuuttaa. Sen yhden ainoan lypsävän lehmän kuolo olisi paha juttu. Ei tulisi vuokratuloa ollenkaan. Sen sijaan isommalla massalla vakuuttaminen ei olekaan niin järkevää. Jos on 30 lehmää ja yksi on pelistä pois, 29/30 jatkaa ennallaan. 30 asunnon vakuutusmaksut olisivat niin paljon, että muutaman vuoden vakuutusmaksuilla maksaa jo yksiön remontin vahinkotilanteessa. Läheskään joka vuosi kun vahinkoja ei osu kohdalle.
Käytämme Vuokranantajien jäsenetuna saatavaa vuokrasopimuspohjaa, jossa vakuutusasia on mainittu näin: ”Vuokralaisella tulee olla koko vuokrasuhteen ajan voimassaoleva kotivakuutus vastuuvakuutusosineen.”
Vaikka asia on sopimukseen kirjattu ja tarkistaisit asian avaimia luovuttaessa, ei ole suinkaan varmaa, että vuokralaisella on edelleen vakuutus. Niinpä teimme kesän aikana ystävällisen kyselykierroksen, jossa pyysimme vuokralaisilta todistusta voimassaolevasta vakuutuksesta. Lähetimme vuokralaisille tekstiviestit tai WhatsApp-viestit tähän tyyliin:
”Terve Mikko! Olet ilmeisesti viihtynyt hyvin asunnossa? Sen verran haluaisin sinua vaivata, että voisitko lähettää minulle kuvan kännykällä voimassa olevasta vakuutussopimuksesta. On hiljattain tullut vastaan asuntopalo ja vesivahinkoja. Sinun parhaaksesi pahimman varalta on mukavampi, että on kotivakuutus (kuten vuokrasopimuksessa lukee) ettet joudu maksamaan omasta pussistasi, jos yllättävä tilanne tulee eteen. Tarvittaessa autan kyllä vakuutuksen hankkimisessa. Sellaisen saa alle satasella vuodeksi. Terveisin…”

Vahingot eivät ole yleisiä, mutta sattuessaan äärimmäisen harmillisia. Suosittelemme siis vuotuista vakuutustarkistusta, joka käy helposti kännykkäkameroiden ja sähköpostien dominoidessa viestintää. Siitä vaan kopioit tekstipätkän yltä ja laitat viestiä vuokralaiselle. Näin sekä asukas että sinä omistajana nukutte yönne paremmin.

Haluaisitko sinäkin vaurastua asuntosijoittamisella?

Asuntosijoittajagurut Joonas Orava ja Olli Turunen ovat sijoittaneet asuntoihin yli vuosikymmenen ja omistavat lukuisia sijoitusasuntoja. Nyt Joonas ja Olli valmentavat asuntosijoittajia ja tarjoavat uusimmat neuvot ja työkalut myös sinun käyttöösi!

TUTUSTU VERKKOVALMENNUKSEEN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.