Tilastot eivät kerro kaikkea

”Viime vuoden elokuusta hinnat nousivat koko maassa 0,8 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 2,5 prosenttia, kun taas hinnat laskivat muualla Suomessa 0,4 prosenttia.” Näin todetaan tilastokeskuksen sivuilla viimeisimmässä asuntojen hintakehitystä käsittelevässä julkaisussa.

Maan jakaminen pääkaupunkiseutuun ja muuhun Suomeen ei tee muulle Suomelle oikeutta. Nopea päättelijä vetää tästä johtopäätöksen, että pk-seudun ja muun Suomen hintakehitys on eriytynyt. Teoriassa se pitääkin paikkansa, kun jako on tämä. Muu Suomi pitää kuitenkin sisällään monta eri kaupunkia ja kylää, joiden kunkin tilanne on varsin erilainen.

Mikäli eriytymisestä hakee viitteitä, se tulee pikemminkin kasvukeskusten ja taantuvien paikkojen hintakehitysten eroista. Tämähän on sinänsä jo loogista hinnoittelua; jos jossain jatkuvasti väkiluku ja kysyntä vähenevät, on selvää, että hintoihin kohdistuu laskupaineita.

Toinen tilastoinnin haaste kiteytyy tässä: ”Asuntokaupan hiljentyessä kauppa keskittyy keskustoihin, joissa asunnot ovat kaupungin laidalla olevia asuntoja kalliimpia. Näin ollen asuntojen hinnat voivat laskea selvästi enemmän kuin tilastot antavat ymmärtää” sanoo pitkän linjan kiinteistövälittäjä, LKV Enbergin toimitusjohtaja Jari Enberg.

Väitteeseen on helppo yhtyä. Tilastot antavat ymmärtää, että hinnat eivät laske tai ne laskevat vähemmän kuin todellisuudessa.

Kolmas mielenkiintoinen ilmiö liittyy erilaisten asuntotyyppien hinnoitteluun. Jatkuva asuntokuntien pieneneminen ja sijoitusasuntojen kova kysyntä on johtanut siihen, että pienille asunnoille on entistä enemmän kysyntää. Alla olevat Etuovi.comissa 12.10.2013 kerätyt myynnissä olleiden erilaisten asuntotyyppien kappalemäärät (pl. uudiskohteet) kertonevat jotain tarjonnan laadusta:

Asuntotyyppien hinnoittelu

Hintojen laskupaine osuu enemmän suuriin asuntoihin. Toki on todettava, että historiallisesti myös yksiöiden hintakehitys on mennyt kutakuinkin samaa rataa muun asuntomarkkinan kanssa.

Johtopäätös: tilastot ovat erinomainen työkalu analysointiin ja asioiden hahmottamiseen. Kannattaa kuitenkin selvittää, millä lailla asioita tilastoidaan. Varsinkin keskiarvojen taakse voi kätkeytyä monenlaista.

Haluaisitko sinäkin vaurastua asuntosijoittamisella?

Asuntosijoittajagurut Joonas Orava ja Olli Turunen ovat sijoittaneet asuntoihin yli vuosikymmenen ja omistavat lukuisia sijoitusasuntoja. Nyt Joonas ja Olli valmentavat asuntosijoittajia ja tarjoavat uusimmat neuvot ja työkalut myös sinun käyttöösi!

TUTUSTU VERKKOVALMENNUKSEEN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.