Tunne vuokrataso

Suosituksemme on, että kannattaa ostaa varsinkin ensimmäinen sijoitusasunto kotipaikkakunnalta tai sellaisesta suuremmasta kaupungista, jonka tuntee hyvin ja/tai vierailee siellä usein. Paikkakunnan tuntemuksen mukanaan tuomia hyötyjä on vaikea korostaa liikaa. Vuokrattavuus ja vuokrataso ovat sellaisia tekijöitä, jotka syntyvät parhaiten paikallistuntemuksen kautta.

Asuntosijoittamisessa vuokratuoton laskentaa varten tulee tietää asunnon hinta ja korjausvelka, kuukausittainen hoitovastike ja vuokrataso. Asunnon hinnan ja hoitovastikkeen määrän saa suoraan myyntimateriaaleista. Korjausvelkakin on suhteellisen helppo laskea, kun tietää talon iän ja tähän mennessä toteutetut korjaukset. Eniten omaa näkemystä kysyy asunnon vuokrataso ja vuokrattavuus.

Vuokratason muuttuminen muutamalla kympillä vaikuttaa tuottoprosenttiin merkittävästi.

Otetaan esimerkki helpoilla luvuilla:

Asunnon hinta sis remonttivara               100 000 €
Varainsiirtovero                                       2 000 €
Vastike                                                      100 €

515 euron kuukausivuokralla vuokratuottoprosentti on 4,88 %.
545 euron kuukausivuokralla vuokratuottoprosentti on 5,24 %.

Pienellä 30 euron erolla kuukaudessa on erotus vuokratuotossa lähes 0,4 prosenttiyksikköä. 30 euron erotus on vielä melko pieni. Toisinaan näkee asuntoja, joista pyydetään vielä huomattavasti reilummin alle markkinatason.

Ongelmia tulee tietenkin myös silloin, jos olet arvioinut vuokratason liian korkeaksi eikä asunto menekään vuokralle. Yksi tyhjä kuukausi maksaa helposti enemmän kuin selkeästi alhaisempi kuukausivuokra, kuten tässä tekstissä kerromme.

Selvitä alueen vuokrataso netistä tutkimalla alueen asuntotarjontaa. Helpoimpia saitteja yleisesti ottaen vuokratason selvittämiseen ovat Oikotie ja Vuokraovi. Paikallisia hyviä saitteja voi myös olla oppilaitosten sivuilla, tästä esimerkkinä esimerkiksi Jyväskylän yliopiston JYY:n asuntopalsta.

Yllämainituilta saiteilta näet verrokkeja ja pystyt päättelemään hintahaarukkaa, mitä minkäkinlaisesta sijoitusasunnosta voi kyseisellä alueella vuokraa pyytää. Aluetuntemuksen kautta taas saat tuntuman vuokrattavuuteen. Kun toimit tutuilla alueilla, tiedät, missä vuokralaiset haluavat asua ja mitä eri kaupunginosista oikeasti ajatellaan.

Haluaisitko sinäkin vaurastua asuntosijoittamisella?

Asuntosijoittajagurut Joonas Orava ja Olli Turunen ovat sijoittaneet asuntoihin yli vuosikymmenen ja omistavat lukuisia sijoitusasuntoja. Nyt Joonas ja Olli valmentavat asuntosijoittajia ja tarjoavat uusimmat neuvot ja työkalut myös sinun käyttöösi!

TUTUSTU VERKKOVALMENNUKSEEN

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.