Tuoreita kokemuksia vuokramarkkinan etulinjasta

Vuokramarkkina näyttää vuokranantajan vinkkelistä katsottuna ensi silmäyksellä hyvältä. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat olivat Q2:lla edellisvuoteen verrattuna pk-seudulla 2,5 prosentin nousussa ja muualla Suomessa 2,4 prosentin nousussa Tilastokeskuksen mukaan.

Tässä kehitys alueittain:

Vuokrien kehitys

Kaikki ei ole kuitenkaan niin hienosti kuin yllä oleva antaa olettaa.

Suomen Vuokranantajat tutkivat tammi-kesäkuun ajalta yksiöiden vuokrapyyntejä vuoden 2015 ja 2016 osalta. Yksityisten ilmoittajien vuokrapyynnit olivat pk-seudulla laskeneet vuoden takaisesta huimat 5,4 prosenttia. Yritysilmoittajien osalta nousua vuokrapyynneissä kirjattiin 0,7 prosenttia. Vuokranantajien toiminnanjohtajan Mia Koro-Kanervan analysoi tilannetta kuvaavasti: ”Vuokraovi.comin aineiston perusteella näyttäisi, että varsinkin Helsingissä kausivaihtelut ovat tasoittuneet ja loppukesällä ei enää nähdäkään niin selkeää piikkiä vuokratasoissa. Tämä vahvistaa käsitystä siitä, että varsinkin Helsingin keskustassa ja sen liepeillä vuokrat ovat aika tapissa.”

Vuokranantajien selvitys asettaa kyseenalaiseksi sen ikiaikaisen totuuden, että vuokralaisen lähtiessä asunnon saa vuokrattua korkeammalla tai vähintään samalla vuokralla eteenpäin kuin mitä lähtevä vuokralainen on maksanut. Kun asiaa miettii nykyisen taloustilanteen valossa, se ei tunnukaan niin ihmeelliseltä: inflaatio on pyörinyt olemattomissa lukemissa jo pitkään ja yleinen palkkakehitys tullee olemaan heikkoa lähivuosina. Pahimmassa skenaariossa kävisi niin, että EKP:n toimien johdosta rahan määrän lisääntyminen nostaisi inflaatiota, mutta palkkakehityksen jäädessä olemattomaksi alkaisi ihmisten ostovoima deflatoitua.

Asuntosijoittajalle onkin olennaista ison kuvan lisäksi hahmottaa paikallisia trendejä ja tekijöitä vuokramarkkinoilla. Esimerkki hyvin tuntemastamme Jyväskylästä: Vuosimuutos vapaarahoitteisissa asunnoissa koko kaupungin osalta on ollut 2,7 prosenttia ylöspäin. Tilanne näyttää siis asuntosijoittajan kannalta varsin hyvältä ja kaupungista kannattaa ostaa sijoitusasunto. Prosentti ei kuitenkaan kerro mitään asuntojen todellisesta vuokrattavuudesta. Siinä missä tuttavamme antoi Pupuhuhdasta neliötä vuokrattaessa neljä kuukautta puoleen hintaan, sai Aittorinteellä sijainneeseen yksiöön nopeasti hyvän maksajan ilman vuokra-alennuksia. Jyväskylää tuntemattomille tiedoksi, ettei kumpikaan alueista sijaitse keskustan välittömässä läheisyydessä.

Kesä on Suomessa tunnetusti vähäluminen, mutta vuokrauksen osalta kuuminta aikaa. Jyväskylässä vuokrasimme parhaaseen sesonkiin kesällä, juuri kun opiskelijavalinnat olivat tulleet, muutaman asunnon. Kysyjiä oli jonoksi asti. Teimme yhden vuokrauksen Jyväskylässä nyt elo-syyskuun taitteessa ja edelleen kysyntää oli ihan mukavasti vaikka, paras hetki olikin jo mennyt. 24,5 neliöinen huoneisto noin 2 kilometriä keskustasta vuokrattiin 475 euron kuukausivuokralla. Vaikka neliövuokra (19,4 €) tuntuu äkkiseltään korkealta, ei kaupungissa ollut samaan aikaan tarjolla alle viidensadan euron kuukausivuokralla juuri minkäänlaisia asuntoja. Absoluuttinen vuokran määrä on huomattavasti neliövuokranmäärää kriittisempi tekijä.

Olemmekin pääasiassa pitäneet Hyvinkäällä vuokrat ennallaan kun taas Jyväskylässä kysyntä on ollut niin kovaa, että pientä korotusta on voinut uusiin sopimuksiin laittaa. Toki täytyy muistaa, että kulutkin ovat kevään yhtiökokouskierroksen jälkeen nousseet. 

Vuokralaistarjokkaiden määrässä oli huomattava ero Hyvinkäähän, josta olemme myös vuokranneet kesän aikana useamman asunnon. Siinä missä Jyväskylässä saimme asuntoa kohden yli kymmenen yhteydenottoa, tuli Hyvinkäällä vain muutama varteenotettava hakija. Tätä eroa selittänee varmasti se, että Jyväskylään tulee joka kesä lastillinen uusia ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijoita. Vaikka vuokra-asuntoja on Jyväskylässä noin viisi kertaa enemmän, opiskelijamääräero on massiivinen. Siinä missä Hyvinkäällä on tuhat ammattikorkeakouluopiskelijaa, Jyväskylän korkeakouluissa on yhteensä 20 000 opiskelijaa.

Oman kokemuksemme valossa markkina näyttää pienten asuntojen osalta suhteellisen hyvältä, vaikka toki paikkakunnissa on eroja. Paikallistuntemuksen arvoa ei voi korostaa liikaa. Vuokrien nostoissa kannattaa kuitenkin olla herkästi solmi markkinapulssilla, sillä paikka paikoin korotukset eivät enää onnistu vaan on tärkeämpää pitää kiinni hyvästä vuokralaisesta.  

Haluaisitko sinäkin vaurastua asuntosijoittamisella?

Asuntosijoittajagurut Joonas Orava ja Olli Turunen ovat sijoittaneet asuntoihin yli vuosikymmenen ja omistavat lukuisia sijoitusasuntoja. Nyt Joonas ja Olli valmentavat asuntosijoittajia ja tarjoavat uusimmat neuvot ja työkalut myös sinun käyttöösi!

TUTUSTU VERKKOVALMENNUKSEEN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.