Vaikuta yhtiökokouksessa

Vuosittainen yhtiökokous on asunnon omistajalle paikka kuulla taloyhtiön asioista tarkemmin ja vaikuttaa niihin. Asunto-osakeyhtiöissä yhden osakkaan vaikutusmahdollisuudet ovat sentään kohtalaiset verrattuna vaikkapa pörssiyhtiön omistajan vastaaviin mahdollisuuksiin. Yhtiökokouksissa ei yleensä ole edustettuna kuin pieni osa yhtiön osakkeista. Tästä syystä yksittäinen osakas saattaa saada suhteettoman paljon vaikutusvaltaa – varsinkin jos onnistuu saamaan puolelleen muutaman muun osakkaan. Toisaalta isoista remonteista päätettäessä laiskemmatkin osakkaat yleensä osallistuvat kokouksiin.

Remonteista keskustellaan kokouksissa aina ja selvää on, että kaikki keskustelunaiheet eivät päädy pöytäkirjaan. Tämä johtuu puhtaasti siitä, että remonttiteemaan päädytään kohdissa, joissa niistä ei kuuluisi keskustella ja viimeistään niistä aletaan puhua Muut asiat –kohdassa tai kokouksen jälkeen.

Asuntosijoittajan painopisteen tulisi yhtiökokouksessa olla remonttien toteutuksessa ja niiden kustannuksissa. Talossa asuvat omistajat ovat näiden lisäksi kiinnostuneita erilaisista viihtyvyyteen liittyvistä seikoista, jotka eivät asuntosijoittajaa juuri kosketa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että asuntosijoittajat ja omistusasujat olisivat toistensa vihollisia yhtiökokouksissa. Asuntosijoittajan tulee ymmärtää myös omistusasujaa ja heidän tarpeita.

Mielestämme asuntosijoittajan kannattaa uhrata voimavarat päätöksissä muutamiin asioihin. Ensinnäkin kannattaa pyrkiä siihen, että remontit toteutettaisiin valittavista menetelmistä edullisimmalla tavalla. Tästä asiasta ei välttämättä synny ristiriitaa omistusasujien kanssa, sillä kaikki haluavat välttää ylimääräisiä kustannuksia. Esimerkiksi putkiremontin osalta tämä tarkoittaa pinnoituksen suosimista perinteisen linjasaneerauksen sijaan.

Toisekseen kannattaa pyrkiä siihen, että taloyhtiö kirjanpidossaan tulouttaa eikä rahastoi pääomavastikkeita. Vähennystavassa on asuntosijoittajan kannalta huima ero. Tuloutettavan rahoitusvastikkeen asuntosijoittaja voi vähentää suoraan vuokratulosta kun taas rahastoitavan rahoitusvastikkeen saa vähentää vasta aikanaan asuntoa myydessä mahdollisesti myyntivoitosta. Mitä kauemmaksi tulevaan saat veronmaksun siirrettyä, sitä parempaa tuottoa voit rahoillesi odottaa. Tulouttaminen ei aina ole mahdollista, mutta silloin kun se on, siihen kannattaa aina pyrkiä.

Johtopäätös:

Yhtiökokouksissa käymällä saat tärkeää tietoa omistamasi taloyhtiön tilasta ja tulevista remonteista. Kun omistat yhden tai pari sijoitusasuntoa, voit hyvin käydä yhtiökokouksissa eikä se vie kohtuuttomasti aikaa. Kun salkussasi on yli kymmenen asuntoa, täytyy tehdä valintoja. Esimerkiksi kymmeneen yhtiökokoukseen osallistuminen tarkoittaa käytännössä kymmentä arki-iltaa kokouksissa. Tällöin kannattaa jo keskittyä niihin yhtiöihin, joissa on asialistalla jokin sijoituksen arvoon vaikuttava iso remontti.
Kokousterveisin,

Olli ja Joonas

Haluaisitko sinäkin vaurastua asuntosijoittamisella?

Asuntosijoittajagurut Joonas Orava ja Olli Turunen ovat sijoittaneet asuntoihin yli vuosikymmenen ja omistavat lukuisia sijoitusasuntoja. Nyt Joonas ja Olli valmentavat asuntosijoittajia ja tarjoavat uusimmat neuvot ja työkalut myös sinun käyttöösi!

TUTUSTU VERKKOVALMENNUKSEEN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.