Valitse vuokralainen huolella!

Kassavirta on asuntosijoittajalle yksi tärkeimmistä seikoista. Vuokrien tulee kilistä tasaisesti ja varmasti tilille. Vuokralainen on siis valittava huolella. Erityisesti laiskan vuokraisännän on syytä tehdä tämä työ tarkkuudella, sillä se säästää jälkeenpäin monelta harmilta ja vaivalta.

Käymme vuokrausprosessin läpi. Aloitetaan asuntoilmoituksesta. Erinomaisia ilmoituspaikkoja ovat tori.fi ja vuokraovi.com. Tori on maksuton. Vuokraovi perii 70 euron kulun, mutta he antavat rahat takaisin, mikäli et löydä vuokralaista neljän viikon kuluessa. Tämän lisäksi voi olla alueellisia sivustoja, joita ylläpitävät esimerkiksi opiskelijajärjestöt. Huonona puolena niissä on, että useimmiten vain paikkakuntalaiset tuntevat ne.

Ilmoituksessa on hyvä mainita perustiedot asunnosta, kuten koko, sijainti, huonelukumäärä, vuokravakuus sekä vuokran suuruus ja mahdolliset muut maksut. Asunnon kuntoa kannattaa kuvailla vähintäänkin lyhyesti. Suosittelemme rehellisyyttä. Automyyjän tyylillä saatat saada jonkun paikan päälle, mutta todennäköisesti tuhlaat vain molempien aikaa. Parveke, pesukoneet, pesukoneliitännät ja mahdollinen autopaikka kannattaa mainita – kaikki ovat suureksi eduksi.

Luottotiedot on aina syytä tarkistaa. Helpoiten se käy osoitteessa omatieto.fi. Ilmoitukseen kannattaa kirjoittaa, että ”luottotiedot tarkistetaan” – varsinkin, jos vuokraat asuntoa huippupaikalta. Turhat soittelijat jäävät pois. Jos asunnon sijainti on huonompi tai jopa heikko, saattaa tuo maininta karkottaa pois ihan kelvollisia vuokralaisia. Kokemuksesta voimme sanoa, että tietyissä tapauksissa luottotietonsa menettänyt vuokralainen hoitaa vuokransa varsin säntillisesti. Toki tällaisissa tapauksissa on noudatettava ehdotonta tarkkuutta eli arvioitava luottohäiriöiden syy ja ajankohta. Nuorena monesti sattuu ja tapahtuu, mutta jos huono maksumoraali näyttää olevan enemmän sääntö kuin poikkeus, kannattaa jatkaa etsintöjä. Muista, että tarkoitus on kuitenkin etsiä vuokralainen eikä palkata ketään töihin. Siis riittää, että vuokralainen maksaa vuokransa ajallaan ja asuu asunnossa siististi.

Maltti on hyvä pitää matkassa, kun miettii vuokrasuhteeseen liittyviä asioita. Mikäli vuokraat huippukuntoista yksiötä priimapaikalta, saat kahden tai jopa kolmen kuukauden vuokravakuuden. Voit myös mitoittaa vuokran yli markkinavuokratason ja tehdä vuoden määräaikaisen sopimuksen ilman irtisanomispykälää. Mikäli taas asuntosi ei aivan kaikilta osin vastaa parasta mahdollista vuokra-asuntoa, kannattaa olla valmis joustamaan jostain. Ihmiset ovat yleensä valmiita neuvottelemaan asioista. Niin Sinunkin kannattaa olla.

Johtopäätös:

Vuokraaminen vaatii pelisilmää. Asunnon sijainti, kunto ja varustelu antavat joko Sinulle tai vuokralaiselle paremman lähtöasetelman. Peukalosääntönä toimii, että sievän keskustayksiön omistajana pääset sanelemaan ehdot. Heikompikuntoinen boxi kaupungin laidalla vaatii Sinulta joustovaraa vuokralaisen suhteen. Ei kannata kuitenkaan syrjiä laitakaupungin asuntoja. Vaikka keskustayksiön saa vuokrattua varmasti, tuotto kaupungin laidalla on usein huomattavasti parempi. 

Haluaisitko sinäkin vaurastua asuntosijoittamisella?

Asuntosijoittajagurut Joonas Orava ja Olli Turunen ovat sijoittaneet asuntoihin yli vuosikymmenen ja omistavat lukuisia sijoitusasuntoja. Nyt Joonas ja Olli valmentavat asuntosijoittajia ja tarjoavat uusimmat neuvot ja työkalut myös sinun käyttöösi!

TUTUSTU VERKKOVALMENNUKSEEN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.