Varo uudiskohteen vastikemiinaa!

 

 

Ole tarkkana uudiskohteiden vastikkeiden kanssa. Vastiketasot kannattaa arvioida vielä itse rakennusliikkeen ilmoittaman lisäksi. Riski on, että vastikkeet nousevat reilusti ylöspäin. Laskeva vastike ei luonnollisesti ole ongelma.

 

Tekstissä Uudiskohdeostoksilla arvioimme Keravan kohteen hoitovastikkeen tasoksi 3,4-3,9 euroa per neliö. Nyt kohde on ollut valmiina 1,5 vuotta ja vastike nousi 3,8 euroon per neliö. Ensimmäinen 1,5 vuotta mentiin rakennusliikkeen arviolla, joka oli 2,9 eur per neliö. Taso osoittautui riittämättömäksi. Yksi syy on ollut, että arviossa oletettiin yhtiön omistamien kaikkien autopaikkojen olevan vuokrattuina koko ajan. Kadunvarressa on kuitenkin ilmaista parkkitilaa, jolloin autopaikkoja on ollut paljon tyhjillään. Tulonmenetys on ollut huomattava.

Vastike voi myös laskea

Toinen esimerkki Jyväskylästä on Joonaksen kokonaan omistamasta kohteesta, jossa kävi päinvastoin kuin Keravalla. Jyväskylän kohteessa ensimmäinen vuosi mentiin 4 euron neliökohtaisella vastikkeella. Tämä tuntui jo lähdössä aika korkealta Jyväskylän tasoksi. Ensimmäisessä yhtiökokouksessa päätettiin laskea vastike 3 euroon per neliö ja lisäksi jättää kesä- ja heinäkuun hoitovastikkeet kokonaan perimättä – mukava positivinen yllätys!

 

Taloyhtiölainan koroilla on väliä

Sijoittajan on oltava tarkkana myös rahoitusvastikkeiden kanssa. Trendinä tuntuu olevan, että rahoitusvastikkeiden korkoarviot ovat koko ajan tulleet alaspäin. Jos aikaisemmin laskettiin esimerkiksi 2,5 prosentilla, nyt mennään alle kahden tai jopa todellisiin tämän hetken tasoihin. Jos ostat asunnon nykyhetken korkoarviolla, joka voi olla taloyhtiölainoissa nyt jopa alle yhden, muuttuu kassavirta dramaattisesti, vaikka korko nousisi vain 2-3 prosentin tasoille.

 

Toinen sudenkuoppa on jättää rahoitusvastikkeen lyhennyksen osuus huomiotta. Joitain uudiskohteita myydään pitkillä lyhennysvapailla (jopa 7 vuotta), jolloin ei välttämättä ilmoiteta lainkaan arviota rahoitusvastikkeen tasosta, kun lyhennykset alkavat. Näissä tapauksissa kannattaa ehdottomasti pyöritellä netistä löytyviä lainalaskureita ja katsoa, miltä kassavirta näyttää, kun lyhennykset tulevat maksuun.

 

Johtopäätös: Älä ajaudu huolimattomuutta vastikemiinaan. Perehdy onko hoitovastike realistisella tasolla ja onko rahoitusvastike laskettu, millä korkotasolla. Pahin yllätys voi tulla, jos rahoitusvastikkeessa ei ole lyhennystä mukana ja et huomioi sitä ollenkaan. Tarkkana siis uudiskohteiden vastikkeiden kanssa!

Haluaisitko sinäkin vaurastua asuntosijoittamisella?

Asuntosijoittajagurut Joonas Orava ja Olli Turunen ovat sijoittaneet asuntoihin yli vuosikymmenen ja omistavat lukuisia sijoitusasuntoja. Nyt Joonas ja Olli valmentavat asuntosijoittajia ja tarjoavat uusimmat neuvot ja työkalut myös sinun käyttöösi!

TUTUSTU VERKKOVALMENNUKSEEN

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.