Verottajan porsaanreikä poistuu

Jos olet hankkimassa uudiskohdetta, kannattaa kiiruhtaa helmikuussa kaupoille – etu voi olla merkittävä. Varainsiirtovero nousee maaliskuussa nykyisestä 1,6 prosentista kahteen prosenttiin. Merkittävin muutos ei kosketa kuitenkaan veron suuruutta, vaan sen laskentatapaa.

Asuntosijoittajalle muutoksen merkitys on tietysti negatiivinen, mutta merkityksen suuruus riippuu siitä, millaisia kohteita on ostamassa.

Tähän asti varainsiirtoveroa on maksettu vain asunnon myyntihinnasta, ei velattomasta hinnasta. Myytävänä on paljon uudiskohteita, jossa myyntihinta on esimerkiksi vain kolmasosa asunnon koko kauppahinnasta. Täten veroakin maksetaan vain kolmasosasta asuntoa.

Esimerkki markkinoilla parhaillaan olevasta kohteesta Espoossa:

  • Asunnon koko 52 m²
  • Velaton hinta 299 200 euroa
  • Myyntihinta 89 760 euroa
  • Varainsiirtoveron määrä 2/2013: (0,016 * 89 760) = 1 436 euroa
  • Varainsiirtoveron määrä 3/2013: (0,02 * 299 200) = 5 984 euroa
  • Ero verossa 4 548 euroa

Huomaat esimerkistä, että jo 50-neliöisen kaksion kohdalla kyse on useista tuhansista euroista. Todella isoissa yli 100 neliön asunnoissa veromuutoksen vaikutus voi olla viisinumeroinen.

Valtion kannalta veromuutos on looginen ratkaisu, joka tasapuolistaa yhtiölainalliset taloyhtiöt samalle viivalle muiden kanssa. Kiinteistökaupassa vero pysyy ennallaan neljässä prosentissa.

Johtopäätös: Asuntosijoittajaa muutos ei suuresti liikuta, ellei tapana ole ostaa uudiskohteita tai sellaisia kohteita, joissa on rahoitus järjestelty taloyhtiölainalla. Tällaisia voivat olla mm. vanhat Arava-kohteet, jotka ovat tulleet myyntiin yksityisille ihmisille. Eniten veromuutos sattuu niihin, jotka ovat hankkimassa omaan käyttöön todella isoa uudiskohdetta.

Haluaisitko sinäkin vaurastua asuntosijoittamisella?

Asuntosijoittajagurut Joonas Orava ja Olli Turunen ovat sijoittaneet asuntoihin yli vuosikymmenen ja omistavat lukuisia sijoitusasuntoja. Nyt Joonas ja Olli valmentavat asuntosijoittajia ja tarjoavat uusimmat neuvot ja työkalut myös sinun käyttöösi!

TUTUSTU VERKKOVALMENNUKSEEN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.