Vuokraatko sijoitusasuntosi alihintaan?

”Pidän vuokratason edullisena, jotta vuokralaiset eivät vaihtuisi usein.” Tämä on klassinen kommentti, jonka olemme kuulleet useammalta asuntoa vuokraavalta. Virkehän periaatteessa kuulostaa järkevältä, jos kaihtaa pientä työtä. Tutkitaanpa asiaa kuitenkin numeroiden valossa.

Otetaan laskennan yksinkertaistamiseksi helpot luvut. Asunnon käypä arvo on 80 000 €, koko 25 m² ja vastike keskusta-asunnolle tyypillinen 75€ (3€/m²). Markkinavuokra tällaiselle asunnolle on toiminta-alueemme opiskelijakaupungissa 475 €. Olemme nähneet tällaisista luukuista pyydettävän jopa vitosella alkavia vuokrapyyntöjä, mutta pidetään luvut sellaisina, että ne varmasti ovat toteutettavissa.

Edellämainituin luvuin sijoittajan vuokratulo vastikkeen jälkeen on vuodessa 4800 €. Vuokratuotoksi saadaan 6,0 %. Vuokralaisen pysyvyydestä huolestunut vuokraisäntä ottaa samasta asunnosta 415 €. Vuokratulo vastike mukaanlukien on vuodessa 4080 € ja vuokratuotto 5,1 % (helppouden vuoksi varainsiirtoveroa ei huomioitu kummassakaan laskelmassa). Ero vuokratulossa vuodessa on huimat 720 €.

Pienehkössä keskustayksiössä ei voi olettaa saavansa vuokralaista, joka viihtyisi asunnossa jopa viisi vuotta. Vuokralaisen vaihtuminen aika-ajoin on väistämätöntä. Oletetaan, että kalliimmassa asunnossa vuokralainen vaihtuu kahden vuoden välein ja halvemmassa neljän vuoden välein. Jos lasketaan, että vuokralaisen etsintään menee aikaa noin 10 tuntia, ollaan varsin lähellä totuutta –jopa yläkantissa. Tämä tekee kalliimman vuokran pyytävälle vuokraisännälle lisätyötä 2,5 tuntia per vuosi neljän vuoden aikana. Kun otetaan huomioon verot, jää markkinavuokraa pyytävälle vuokraisännälle n. 518 € vuodessa enemmän käteen. Tämä tarkoittaa yli kahdensadan euron tuntipalkkaa uhratusta lisäajasta! Uskallamme väittää, että keskiverto suomalainen vuokranantaja ei tienaa päivätöissään lähellekään tuollaista tuntipalkkaa.

Vaikka siis vuokralainen vaihtuisi korkeamman vuokran takia kerran vuodessa ja uuden etsintään menisi tuplasti tuo aika, jonka yllä laskimme, saa asunnon omistaja lisätyölleen varsin mojovan korvauksen. Sen voi laittaa sukanvarteen tuleviin remontteihin, viedä perheen lomalle tai mitä ikinä mieleen juolahtaakaan.

Johtopäätös: Selvitä, mikä on alueesi markkinavuokra, äläkä epäröi pyytää sitä. Mahdollinen lisävaiva palkitaan kyllä hyvin.

Tuottoisin vuokrausterveisin,

Olli ja Joonas

Haluaisitko sinäkin vaurastua asuntosijoittamisella?

Asuntosijoittajagurut Joonas Orava ja Olli Turunen ovat sijoittaneet asuntoihin yli vuosikymmenen ja omistavat lukuisia sijoitusasuntoja. Nyt Joonas ja Olli valmentavat asuntosijoittajia ja tarjoavat uusimmat neuvot ja työkalut myös sinun käyttöösi!

TUTUSTU VERKKOVALMENNUKSEEN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.