Vuokrankorotuskierros

Alkukesä on luonnollista aikaa katsoa salkun vuokrankorotuksia läpi. Ensinnäkin veroilmoitus on tullut tehtyä hiljakkoin ja samalla on tahtomattaan tullut tarkasteltua vuokratasoja. Toisekseen vuoden määräaikaisissa sopimuksissa on päättymispäivä jo lähellä (meillä useimmiten 31.7.) ja keskustelut vuokralaisten jatkon osalta ajankohtaisia. Määräaikaiset sopimukset ovatkin sikäli helppoja, että korotukset on vaivaton tehdä uuden sopimuksen solmimisen yhteydessä.

Sen sijaan ne asunnot, joissa meillä ei ole vuoden määräaikaisia sopimuksia, ovat menneet omaa latuaan – jos ovat. Näissä sopimuksissa on nimittäin montaa erilaista mallia korottaa vuokraa: sieltä löytyy elinkustannusindeksiä, eri suuruista prosenttia sekä maksimiprosenttia. Sen lisäksi ajankohta on tyypillisesti ollut sopimuksen tekoajankohta, jolloin korotuskuukausi saattaa olla mihin tahansa aikaan vuodesta. Arvatenkin osa korotuksista on vuoden mittaan jäänyt tekemättä.

Toistaiseksi voimassaoleviin sopimuksiin paras malli on mielestämme laittaa korotusehdoksi maksimissaan viisi prosenttia. Näin voit katsoa, mikä kulloinkin on järkevä prosentti/euromäärä. Emme ole tehneet viiden prosentin korotuksia, mutta sopimuksessa on hyvä jättää siihen mahdollisuus. Tyypillisesti tekemämme korotukset ovat olleet 1-3 prosenttia, euromääräisesti 5-15 euron luokkaa. Poikkeuksena vanhat indeksikorotusehdoilla olleet sopimukset, joiden taso on selkeästi jäänyt laahaamaan yleistä vuokratasoa alhaisemmaksi.

Korotusajankohdan suhteen on järkevä sopia korotuskuukaudeksi kaikille sopimuksille sama kuukausi riippumatta siitä, mihin vuodenaikaan sopimus alkaa. Esimerkiksi kaikki sopimukset tarkastetaan elokuun alussa, jolloin saat sekä määräaikaiset että toistaiseksi voimassaolevat hoidettua kertarysäyksellä kuntoon.

Teemme kaikki korotukset nyt samaan syssyyn riippumatta sopimuksesta. Vuokralaiselle tämä on voinut olla hyväkin vaihtoehto; esimerkiksi jos korotusajankohta olisi ollut helmikuu, tulee uusi vuokra voimaan vasta nyt elokuun alusta. Vanhojen indeksiehtojen sopimuksiin teemme tasokorotuksia, jotta saamme vuokratasot paremmin tähän päivään.

Ennen korotuksia yhteisen asuntosalkkumme keskivuokra per asunto on 506 euroa vesimaksu mukaan lukien. Korotusten jälkeen keskivuokra on 525 euroa. Salkussamme on ollut koko joukko valmiiksi vuokrattuja asuntoja, joihin teemme nyt tasokorotuksia, joihinkin jopa useamman kymmenen euroa. Tästä syystä keskivuokra nousee 19 eurolla kuukaudessa.

Johtopäätös: Sen lisäksi, että vuokria kannattaa korottaa säännöllisesti, kannattaa tehdä kaikkiin sopimuksiin samanlaiset korotuspykälät ja -ajankohta. Näin saat korotukset tehtyä yhdessä nipussa kerran vuoteen eikä tarvitse jatkuvasti olla lähettämässä yksittäisiä korotusilmoituksia.

Haluaisitko sinäkin vaurastua asuntosijoittamisella?

Asuntosijoittajagurut Joonas Orava ja Olli Turunen ovat sijoittaneet asuntoihin yli vuosikymmenen ja omistavat lukuisia sijoitusasuntoja. Nyt Joonas ja Olli valmentavat asuntosijoittajia ja tarjoavat uusimmat neuvot ja työkalut myös sinun käyttöösi!

TUTUSTU VERKKOVALMENNUKSEEN

3 Vastausta

 1. Hannu sanoo:

  Itselläni on kaksi kaksiota vuokrattuna. Ensimmäisen ostin 2 vuotta sitten ja toisen reilu vuosi sitten. Ensimmäisen vuokraa olen nyt korottanut kerran ja juuri lähetin kirjeen uudesta korotuksesta 1.8 alkaen. Molemmat asunnot on vuokrattu välitystoimiston kautta, ja korotus perusta on ”Muu peruste” enintään 3%. Molemmat korotukset ovat oleet 10e/kk, eli n. 1,8% luokkaa. Olen perustellut korotusta yleisen vuokratason nousulla, ja on korotus ilmoituksessa viitannut Tilastokeskuksen www osoitteeseen olevaan taulukkoon, jossa on vapaarahoitteisten kaksioiden vuosimuutos nähtävillä.

  Toiseen vajaa vuosi sitten ostettuun kaksioon oli hieman vaikeampi löytää viime heinä-elokuussa asukasta, koska yhtiössä tehdään tänä vuonna putkiremppa pinnoituksella ja vesijohdot uusitaan. Lisäksi kylpyhuone ammeineen päätettiin myös uusia kokonaan. Löysimme kuitenkin sopivan oloisen nuoren pariskunnan ja teimme sopimuksen, että kun rappuussa pinnoitetaan viemärit maksavat he vain puolet vuokrasta. Ja nyt kesäkuu oli 0e kun asunnossa uusittiin vesijohdot ja koko kylpyhuone. Tarkoitukseni oli korottaa heti 1.8 tätä vuokraa tuo maksimi 3% uudesta kylpyhuoneesta johtuen. Olimme siinä uskossa viime kesänä, että kylppäri remppa kestää noin 3 viikkoa ja että samaan aikaan keittiön hanasta saa pääsääntöisesti vettä. No kylpyhuoneen uusimiseen meni 4,5 viikkoa ja keittiön hanastakaan ei 3,5 viikkoon saanut vettä. Joten lupasin että korotan vuokraa vasta 1.8.2018 kun puheeni ei aivan pitanytkään paikkaansa.

 2. Juho sanoo:

  Moi,

  ”Vanhojen indeksiehtojen sopimuksiin teemme tasokorotuksia, jotta saamme vuokratasot paremmin tähän päivään.”

  Millä perusteella voi mainitsemasi tasokorotuksen tehdä sopimuksiin, joissa on tuo indeksiehto?

  Itsellänikin on pari 4 vuotta vanhaa sopimusta asunnoissa, jotka ovat suuren kaupungin keskustassa ja indeksiehtojen takia näiden vuokria ei ole juuri pystynyt korottamaan yleisen vuokratason samalla noustessa 2-4% vuodessa. Laskelmieni mukaan vuokrataso on jäänyt 4 vuodessa yli 10% jälkeen markkinatasosta.

  Kiitos

 3. Joonas sanoo:

  Terve

  Hyvässä vuokratavassa on sovittu että vuokraa voidaan korottaa enintään 15 prosenttia. Ilmoitusvelvollisuus on tällöin kuusi kuukautta ennen korotuksen voimaantuloa. Asia on mainittu hyvässä vuokratavassa sivun kolme alalaidassa: https://issuu.com/vuokranantajat/docs/hyva-_vuokratapa_suomi_netti?e=15516515/30098961

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.