Vuokrasopimus kuntoon

Sanomattakin on selvää, että vuokrasopimus tulee aina tehdä kirjallisena. Sopimuksessa kannattaa vähintään ottaa kantaa sopimuksen kestoon (toistaiseksi voimassaoleva vai määräaikainen), vuokran suuruuteen, vakuuteen, vuokrankorotusehtoon ja muihin ehtoihin kuten esimerkiksi tupakointiin, lemmikkeihin ja edelleenvuokraukseen.

Vuokrasopimukset ovat nykyään tyypillisesti vuoden määräaikaisia, jonka jälkeen ne jatkuvat toistaiseksi voimassaolevana. Tällaisia on 70 % uusista vuokrasopimuksista Suomen Vuokranantajat ry:n puheenjohtaja Antti Arjanteen mukaan (Arvopaperi 8/2011). Toinen hyvä malli on laittaa sopimukseen irtisanomismahdollisuus aikaisintaan yhdentoista kuukauden kuluttua sopimuksen alkamisesta ja mikäli vuokralainen irtisanoo sopimuksen ennen sitä, vuokranantajalla on oikeus pidättää vakuudesta yhden kuukauden vuokraa vastaava summa.

Käytämme pääasiassa jälkimmäistä tapaa. Siinä on selkeästi sovittu, mitä vuokralainen joutuu korvaamaan, mikäli sopimus päättyy ensimmäisen vuoden kuluessa. Määräaikainen vuokrasopimus on nimittäin lain mukaan mahdollista irtisanoa kesken sopimuskauden, joskaan se ei ole kovin helppoa. Se vaatii tuomioistuimen päätöksen, perusteiden pitää olla hyvät ja on otettava kantaa kohtuulliseen korvaukseen toista sopijaosapuolta kohtaan (Laki asuinhuoneiston vuokrauksesta 481/1995). On nimittäin tyypillistä, että itsenäistymistä harjoittelevan nuoren arki lähtee lapasesta ja paluu kotiin on ajankohtainen. Tai ikuista rakkautta vannova nuori pari eroaa muutaman kuukauden yhdessä asumisen jälkeen.

On ensiarvoisen tärkeää tietää alueen vuokrataso ja pyytää vähintään yleinen markkinavuokra (lue aiempi tekstimme: Vuokraatko sijoitusasuntosi alihintaan). Vuokratason määrittelyssä voi hyvin käyttää vanhaa markkinamiehen kikkaa ja laittaa vuokran hieman alle tasasumman malliin 395€ tai 495€, toki edellyttäen, että järkevä vuokra on lähellä tasasummaa. Päälle kannattaa laittaa vesimaksu. Sähkön ja netin vuokralainen tyypillisesti sopii ja maksaa itse palveluita tarjoavan yhtiön kanssa. Lopultahan asuinkulut menevät reilusti seuraavalle sataselle, mutta ilmoituksessa saat psykologisen eron, kun summa alkaa pienemmällä numerolla. Tämä toimii varsinkin silloin, kun liikutaan markkinavuokran yläpäässä tai jopa hieman sen yli. Erikseen mainitun vesimaksun etu on, että korottamisen voi tehdä samassa tahdissa, kun maksut nousevat eikä tarvitse odotella sopimuksessa mainittua korotusajankohtaa.

Hyvä vakuuden taso on 1-2 kuukauden vuokra. Kolmen kuukauden vuokra koettelee monesti liikaa vuokralaisten maksukykyä. Vakuudesta huolimatta vuokralaisen valinta on tehtävä huolella. Jos asunnossa todella pistetään ranttaliksi, kulut nousevat helposti tuhansiin euroihin ja saamasi vakuus on rikka rokassa, kun paikkoja korjataan kuntoon. Me otamme vuokravakuuden aina omalle tilille. Toinen vaihtoehto on tehdä erillinen vuokravakuustili, jonne varat pantataan. Yleensä pankit perivät siitä kuitenkin kulua ja prosessista aiheutuu enemmän vaivaa. Vuokranantajan kannalta on kuitenkin tärkeintä, että on tarvittaessa oikeus nostaa varoja maksamattomiin vuokriin tai asunnon vaurioitumisesta aiheutuneisiin kuluihin.

Vuokrankorotuksesta kannattaa sopia jo sopimusta tehtäessä. Mikäli sitä ei tee, korotuksia tulee todennäköisesti tehdyksi liian harvoin ja liian vähän, jolloin vuokrataso jää nopeasti laahaamaan alle markkinan yleisen vuokratason. Ja sitähän ei kukaan järkevä vuokraisäntä halua! Vuokrankorotusmääräksi on viisainta sopia kiinteä prosentti tai elinkustannusindeksi. Me käytämme lähes poikkeuksetta jälkimmäistä. Se on selkeä ja puolueeton valinta ja tiedät, että saat vuokrankorotukset tehtyä yleisen kustannusten nousun tahdissa. Valitettavasti vastikkeet ovat viime vuosina nousseet reippaasti nopeammin kuin elinkustannusindeksi, mutta vuokralaisen vaihtuessa on aina hyvä paikka tehdä pieni tasokorotus vuokraan.

Vuokrasopimuksen kohtaan ”muut ehdot” laitamme tavallisesti seuraavat asiat: tupakointikielto sisällä, lemmikkien ottaminen kielletty ilman vuokranantajan suostumusta, velvoitus ottaa kotivakuutus sekä vuokralaisen vastuu pitää huolta palovaroittimen toiminnasta.

Hyviä ja valmiita pohjia vuokrasopimukselle löytyy alla olevista linkeistä:

http://www.vuokrakoti.fi/ohjeita/vuokrasopimus.pdf http://www.asunnonvuokraus.com/sopimuspohja.pdf

Johtopäätös: 

Asuntojen vuokrauksessa pääosin kaikki sujuu hyvin ilman suurempia ongelmia. Vuokrasopimus on kuitenkin laillinen tuki ja turva Sinulle tiukan paikan tullen. Älä tee sitä siis miten sattuu. Kirjaa tarkasti sovitut ehdot ja muista mainita lemmikeistä, tupakoinnista sekä alivuokrauksesta. Muutoin saatat kohdata ikäviä yllätyksiä. Mutta lukipa sopimuksessa mitä hyvänsä, itse vuokralaisen valinnalla voit jo vaikuttaa paljon asioiden sujuvuuteen. Valittuasi vuokralaisen huolellisesti, voit nukkua yösi rauhassa.
Aurinkoisin terveisin,

Olli ja Joonas

Haluaisitko sinäkin vaurastua asuntosijoittamisella?

Asuntosijoittajagurut Joonas Orava ja Olli Turunen ovat sijoittaneet asuntoihin yli vuosikymmenen ja omistavat lukuisia sijoitusasuntoja. Nyt Joonas ja Olli valmentavat asuntosijoittajia ja tarjoavat uusimmat neuvot ja työkalut myös sinun käyttöösi!

TUTUSTU VERKKOVALMENNUKSEEN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.