Yhdessä vai erikseen?

Kaksi blogin lukijaa lähettivät kysymyksiä, joiden vastaukset jaamme kaikille blogin lukijoille. Kysymykset ovat sellaisia, joita varmasti osa muistakin lukijoista on pohtinut.

”Kannattaako meidän ostaa yhdessä vai erikseen omat asunnot? Miten yhteisomistus eroaa yksityisomistuksesta (verotus ja lainoitus)?”

Kaksi blogin lukijaa lähettivät kysymyksiä, joiden vastaukset jaamme kaikille blogin lukijoille. Kysymykset ovat sellaisia, joita varmasti osa muistakin lukijoista on pohtinut.

”Kannattaako meidän ostaa yhdessä vai erikseen omat asunnot? Miten yhteisomistus eroaa yksityisomistuksesta (verotus ja lainoitus)?” 
Suosittelisimme hankkimaan asunnot yhdessä. Esimerkiksi molemmille 1/2 kahdesta 50 000 eur asunnosta ennemmin kuin yksin 50 000 eur asunto, JOS teillä on samankaltainen ajatustapa asuntosijoittamisesta ja kohteen ostosta.

Edellä mainittuun kolme syytä:

1) Samalla rahamäärällä molemmat pääsee kiinni kahteen asuntoon sen sijaan, että yksin ostaisi. Tämä pienentää riskiä. Esimerkiksi ison remontin aikana toisesta asunnosta vuokrat rullaavat iloisesti, vaikka toisessa olisi remontti meneillään.

2) Yhdessä omistaen voitte jakaa työtä, vaikka sitä toki kahdessa asunnossa on vähän enemmän. Välillä tulee kuitenkin hoidettavaa, joten molemmilla on kiinnostus katsoa vähän yhteisen sijoituksen perään. Vuokrasopimuksen teko, jossain vikatilanteessa isännöitsijälle soitto tai huoltomiehen hankkiminen yms. hoituu helpommin, kun on kaksi tekemässä yhden sijaan.

3) Kahdesta asunnosta saatte kokemusta enemmän ja voitte jakaa yhdessä ilot ja huolet.

Verotuksesta:

Verotus on lähes yhtä helppoa molemmissa tapauksissa. Veroilmoitukseen täytetään vain kahden asunnon vuokrat, vastikkeet, korot ja kulut yhden sijasta sekä merkitään omistusosuudeksi 50 %. Ei sen kummempaa. Verottajalle päätyy pankista tiedot koroista ja omistusosuudesta, mutta silti nämä täytyy veroilmoituksessa täyttää

Lainoituksesta:

Suosittelisimme molempien ottavan lainat erikseen, koska jos toinen haluaa myydä osuutensa jollekin toiselle, on se helpompaa. Samoin, jos toisella on halu lyhentää enemmän tai ottaa lyhennysvapaata niin sen pystyy yksin päättämään. Meillä on lainoja pääosin erikseen mutta myös yhdessä, joten kokemusta on molemmista vaihtoehdoista. Kaikki pankit eivät tosin mielellään anna lainaa erikseen, jos vakuus on yhteinen.

Tässä olivat pähkinänkuoressa vastaukset lukijoiden kysymyksiin. Kysymyksiä ja kommentteja voi jatkossakin laittaa osoitteeseen oliver.turunen@gmail.com. Nimellä varustettuihin kysymyksiin vastaamme mielellämme.

Aktiivisin asuntosijoitusterveisin,

Joonas ja Olli

Haluaisitko sinäkin vaurastua asuntosijoittamisella?

Asuntosijoittajagurut Joonas Orava ja Olli Turunen ovat sijoittaneet asuntoihin yli vuosikymmenen ja omistavat lukuisia sijoitusasuntoja. Nyt Joonas ja Olli valmentavat asuntosijoittajia ja tarjoavat uusimmat neuvot ja työkalut myös sinun käyttöösi!

TUTUSTU VERKKOVALMENNUKSEEN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.