Yksiömarkkina käy kuumana

Asuntojen hintakehitys on viimeisen vuoden aikana ollut kohtuullisen vakaata. Tilaskokeskuksen viimeisimmän tilaston (http://www.stat.fi/til/ashi/2012/11/ashi_2012_11_2012-12-28_tie_001_fi.html) mukaan vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat nousivat marraskuussa verrattuna edellisen vuoden marraskuuhun koko maassa 3,1 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla hintojen nousu on ollut hieman muuta maata voimakkaampaa. Edelliseen kuukauteen eli lokakuuhun verrattuna hinnat laskivat koko maassa 0,4 prosenttia.

Tilastoja on vaikea uskoa todeksi, kun seuraa keskisuuren suomalaisen opiskelijakaupungin yksiömarkkinaa. Jokakoti.fi-palvelussa on keskustan postinumeroalueella myynnissä kolme yksiötä. Tätä kirjoitettaessa yksi niistä tuli myyntiin muutama päivä sitten. Kyseessä on Kiinteistömaailman tarjouskauppa, joten kohde on väistämättä hieman pidempään myynnissä. Toinen on tullut myyntiin tänään ja kolmas on selkeästi sijoittajakohderyhmää ajatellen liian suuri ja kallis asunto. Tarjonta on siis sanalla sanoen surkea.

Kysyntää sen sijaa riittää. Kiinteistömaailman tarjouskauppakohteessa kävimme näytöllä; pienessä yksiössä oli väkeä kuin pipoa ja ovikello soi lähes taukoamatta. Yleensä keskustayksiöissä ei pääse edes näytölle käymään, sillä asunnot myydään ennen kuin näyttöä on ehditty pitää. Hyvästä kohteesta on tehtävä käytännössä päätös näkemättä. Jos aikoo mennä käymään, pitää soittaa välittäjälle heti ja sopia käynti asunnolle saman tien. Keskustayksiöissä puhutaan nykyään tunneista, kun kohde vilahtaa pois markkinoilta.

Eräs tuntemamme taho myi talven aikana useamman keskustayksiön peräkkäin. Ensin välittäjä olisi halunnut ostaa asunnot itselleen, kun myyjä neuvotteli välittäjän kanssa asunnon myynnistä. Myyjä halusi laittaa asunnot kuitenkin julkiseen myyntiin. Julkisen myynnin kautta kohteet menivät saman tien. Parhaan kohteen osalta päädyttiin käytännössä huutokauppaan; kiinnostusta oli niin paljon, että välittäjä pyysi jokaiselta kiinnostuneelta tarjouksen asunnosta. Tarjoukset menivät parhaimmillaan yli pyyntihinnan tuhansilla euroilla.

Blogissa on aiemmin annettu ohjeita hyvän kohteen etsintään ja siihen, miten ne poimitaan markkinoilta nopeasti. Ohjeet ja neuvot ovatkin nyt tarpeen. Tilanne ei siis vieläkään ole toivoton valistuneelle asuntosijoittajalle, mutta on erittäin vaikeaa löytää hyviä kohteita markkinoilta niin, ettei kukaan muu ehdi poimia niitä pois ennen sinua.

Yksiömarkkinaa seuratessa herää väistämättä ajatus siitä, että syntyy arvostuskupla. Ensinnäkin kaikki markkinat ovat syklisiä. Mikään ei voi nousta ikuisesti. Toisekseen markkinataloudessa kysynnän ja tarjonnan laki on horjumaton. Jos jollakin asialla on kysyntää selkeästi enemmän kuin on tarjontaa, löytyy joku joka on valmis maksamaan vielä hieman enemmän ja lopulta jollekin jää Musta Pekka käteen.

Johtopäätös: markkinatilanne vaatii sijoittajalta tarkkuutta ja nopeutta. Pitää malttaa perehtyä kohteeseen, jotta ei astu mihinkään sudenkuoppaan.  Toiminnan pitää kuitenkin olla ripeää, jotta kukaan muu ei vie hyvää kohdetta nenäsi edestä silloin, kun sellainen sattuu myyntiin tulemaan. Muista pitää kiinni ennakkoon määrittelemistäsi ostokriteereistä. Tämä auttaa pitämään maltin matkassa, kun meno markkinoilla yltyy villiksi.

Kriteerit kuntoon ja tarkkana ostoksilla,
Joonas ja Olli

Haluaisitko sinäkin vaurastua asuntosijoittamisella?

Asuntosijoittajagurut Joonas Orava ja Olli Turunen ovat sijoittaneet asuntoihin yli vuosikymmenen ja omistavat lukuisia sijoitusasuntoja. Nyt Joonas ja Olli valmentavat asuntosijoittajia ja tarjoavat uusimmat neuvot ja työkalut myös sinun käyttöösi!

TUTUSTU VERKKOVALMENNUKSEEN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.